zbadać promień zbieżności
- lpek58
- Użytkownik

- Podziękował: 5 razy
\(\displaystyle{ \sum_{n=1}^{ \infty } \frac{(n^2+1)27^n}{2^{3n}n^3}x^{3n}}\)
Wiem że mam zastosować \(\displaystyle{ \lim_{ n\to \infty } \left| \frac{a_{n+1}}{a_n} \right|}\)
Ale jak opuścić \(\displaystyle{ x^{3n}}\) z tego szeregu?
Wiem że mam zastosować \(\displaystyle{ \lim_{ n\to \infty } \left| \frac{a_{n+1}}{a_n} \right|}\)
Ale jak opuścić \(\displaystyle{ x^{3n}}\) z tego szeregu?
-
miodzio1988
\(\displaystyle{ y=x ^{3}}\) i wcale nie musisz brac czynnika \(\displaystyle{ y ^{n}}\) pod uwagę(->wzorki)
-
miodzio1988
No nie....
\(\displaystyle{ a_{n} =\frac{(n^2+1)27^n}{2^{3n}n^3}}\)
i liczysz
\(\displaystyle{ \lim_{n \to \infty } \sqrt[n]{a_{n}}=....}\)
\(\displaystyle{ a_{n} =\frac{(n^2+1)27^n}{2^{3n}n^3}}\)
i liczysz
\(\displaystyle{ \lim_{n \to \infty } \sqrt[n]{a_{n}}=....}\)
-
miodzio1988
Bo indeks sumowania byl odpowiednio zmieniony.....pamietaj ze masz miec \(\displaystyle{ x ^{n}}\) jesli chcesz z tych wzrokow korzystac. A jak nie chcesz to korzystaj ze znanych Ci kr. zbieznosci
- lpek58
- Użytkownik

no właśnie w topicu tym o to mi chodziło żeby zastosować zapis \(\displaystyle{ x^n}\) w moim szeregu.
Jak powinien on wyglądać ?
Czyli dla kryterium \(\displaystyle{ \lim_{ n\to \infty } \left| \frac{a_{n+1}}{a_n} \right|}\) musi być \(\displaystyle{ x^n}\)
a dla \(\displaystyle{ \lim_{n \to \infty } \sqrt[n]{a_{n}}}\) może przy x stać dowolna potęga?
Jak powinien on wyglądać ?
Czyli dla kryterium \(\displaystyle{ \lim_{ n\to \infty } \left| \frac{a_{n+1}}{a_n} \right|}\) musi być \(\displaystyle{ x^n}\)
a dla \(\displaystyle{ \lim_{n \to \infty } \sqrt[n]{a_{n}}}\) może przy x stać dowolna potęga?
-
miodzio1988
Po podstawieniu:
\(\displaystyle{ \lim_{ n\to \infty } \left| \frac{a_{n+1}y ^{n+1} }{a_n y ^{n } } \right|}\)
I wtedy pamietaj, ze to musi byc mniejsze od 1
albo skorzystaj z gotowych wzorkow juz.
\(\displaystyle{ \lim_{ n\to \infty } \left| \frac{a_{n+1}y ^{n+1} }{a_n y ^{n } } \right|}\)
I wtedy pamietaj, ze to musi byc mniejsze od 1
albo skorzystaj z gotowych wzorkow juz.
-
miodzio1988
\(\displaystyle{ \sum_{n=1}^{ \infty } \frac{(n^2+1)27^n}{2^{3n}n^3}x^{3n}=(*)=\sum_{n=1}^{ \infty } \frac{(n^2+1)27^n}{2^{3n}n^3}y^{n}}\)
(*)podstawienie o ktorym Ci mowilem. I teraz juz powinienes wiedziec co robic. Wszystko masz podane w linku(jak wyznaczac promien zbieznosci itd)W czym jest zatem probem?
(*)podstawienie o ktorym Ci mowilem. I teraz juz powinienes wiedziec co robic. Wszystko masz podane w linku(jak wyznaczac promien zbieznosci itd)W czym jest zatem probem?
- lpek58
- Użytkownik

Ok. Więc teraz policzę sobie to z tego : \(\displaystyle{ \lim_{ n\to \infty } \left| \frac{a_{n+1}}{a_n} \right|}\)
gdzie \(\displaystyle{ a_n=\frac{(n^2+1)27^n}{2^{3n}n^3}}\)
jak mi wyjdzie załóżmy granica jakaś tam właściwa, to co dalej z tym podstawieniem mam zrobić?
gdzie \(\displaystyle{ a_n=\frac{(n^2+1)27^n}{2^{3n}n^3}}\)
jak mi wyjdzie załóżmy granica jakaś tam właściwa, to co dalej z tym podstawieniem mam zrobić?