Kąty na równi pochyłej

Ruch prostoliniowy, po okręgu, krzywoliniowy. rzuty. Praca, energia i moc. Zasady zachowania.
xfin
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 9 razy

Kąty na równi pochyłej

Post autor: xfin »

Cześć,
wiem, żę pytanie może wydawać się banalne, ale naprawdę nie wiem jak wyznaczyć te kąty. Od początku liceum licząc równię pochyłą kąty na niej zaznaczam automatycznie, ale nie mam pojęcia dlaczego dane kąty ( w tym wypadku alfa ) są sobie równe. Trójkąty podobne... ALe ja nic tu nie widzę.
Może ktoś mi wyjaśnić?

anna_
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 35 razy

Kąty na równi pochyłej

Post autor: anna_ »

Linie brązowe i wektor G (po przedłużeniu) utworzą trójkąt prostokatny o kątach \(\displaystyle{ \alpha}\), \(\displaystyle{ 90^o}\) i \(\displaystyle{ 90^o-\alpha}\)
\(\displaystyle{ 90^o-\alpha}\) to ten na górze w miejscu 'spotkania' wektora G i górnego ramienia kąta \(\displaystyle{ \alpha}\)
Kąt między wektorem \(\displaystyle{ G_y}\), a górnym ramieniem kąta \(\displaystyle{ \alpha}\) jest kątem prostym
Więc ten drugi kąt \(\displaystyle{ \alpha_1}\) musi być równy \(\displaystyle{ 90^o-(90^o-\alpha)}\) czyli \(\displaystyle{ \alpha}\)
xfin
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 9 razy

Kąty na równi pochyłej

Post autor: xfin »

Aż mi wstyd... Ale dziękuję, za wytłumaczenie
czarny91
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 1 raz

Kąty na równi pochyłej

Post autor: czarny91 »

A gdybyśmy znali tylko kąt nachylenia równi, to jak znaleźć kąt przystający (w którym to będzie miejscu, dlaczego między akurat ciężarem a siłą nacisku?) w trójkącie składowym Fg, Fn, Fzusuwająca, tylko konkretnie jak proszę wytłumaczyć (próbuje z podobieństwa trójkątów, ale nie wiem jakie boki są do siebie proporcjonalne) bo tego nie mogę zrozumieć
anna_
Użytkownik
Użytkownik

Kąty na równi pochyłej

Na fizyce się nie znam i "ciężarem a siłą nacisku?) w trójkącie składowym Fg, Fn, Fzusuwająca" to niestety nic mi nie mówi.
Jak wrzucisz rysunek, to postaram się pomóc.
czarny91
Użytkownik
Użytkownik

Kąty na równi pochyłej

Mamy kąt nachylenia równi (na rysunku wyżej "prawy dolny róg" na równi) . Pytanie jest takie:
Jak znaleźć ten drugi kąt zaznaczony na rysunku znając tylko ten jeden kąt nachylenia równi?
Skąd wiadomo, że jest on między Gy a G na twoim rysunku (dlaczego akurat w tym miejscu ma taką samą wartość jak kąt nachylenia równi). To jest pisane z automatu, a ja chciałbym wiedzieć dlaczego. Jak to dobrze i prawidłowo uzasadnić?
anna_
Użytkownik
Użytkownik

Kąty na równi pochyłej

No to niestety nie pomogę. Potrzebny jest fachowiec od fizyki.
Ostatnio zmieniony 28 gru 2011, o 00:53 przez anna_, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
ares41
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 142 razy

Kąty na równi pochyłej

Post autor: ares41 »

Po pierwsze \(\displaystyle{ G_y}\) nie jest siłą nacisku, a jedynie składową ciężaru.
Siła nacisku działa na równię, a nie na ciało.

Co do kąta: Trójkąt złożony z wektorów \(\displaystyle{ G, G_x, G_y}\) musi być prostokątny - wynika to z własności rozkładu na składowe. Dalsza część dowodu znajduje się w pierwszym poście napisanym przez anna_
czarny91
Użytkownik
Użytkownik

Kąty na równi pochyłej

ares41 twoja wypowiedź nie jest odpowiedzią na moje pytanie, to nic nowego nie wnosi, bo ja to akurat wiem, a ja chcę wiedzieć dlaczego akurat w takim miejscu jest zaznaczony ten drugi kąt między Gy a G na rysunku powyżej...
Awatar użytkownika
ares41
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 142 razy

Kąty na równi pochyłej

Post autor: ares41 »

Bo dobrze byłoby znać wartości składowych równoległych i prostopadłych do równi ?
A jak wyznaczyć miarę tego kąta zostało już powiedziane.
ODPOWIEDZ