Witam, temat być może rzeka ale mam wątpliwości co do tego zera. Wiem że są różne spory na temat tego czy zero należy do naturalnych czy nie, ale chodzi mi o to żebym się nie walnął np. na maturze z tym że jakiegoś zbioru nie zaliczę także 0.
Ostatnio się walnąłem na takim zadaniu że miałem jakąś tam prostą nierówność wymierną do rozwiązania i na końcu miałem podać LICZBY NATURALNE należące do zbioru rozwiązań nierówności. Oczywiście okazało się że ZERO też trzeba było zaliczyć. Nie było podanych żadnych symboli typu \(\displaystyle{ N}\) czy \(\displaystyle{ N^{+}}\), było tylko napisane liczby naturalne.
Jak to w końcu z tym jest?? Czy np żeby uwzględniać tylko liczby naturalne bez 0 musi być napisane \(\displaystyle{ N^{+}}\)?? Nie chciałbym przez taką nieścisłość stracić punkty na maturze jak się trafi takie zadanie.
Liczby naturalne a 0
-
Jan Kraszewski
- Administrator

- Podziękował: 6 razy
-
marcin22
- Użytkownik

- Podziękował: 7 razy
Liczby naturalne a 0
A wobec tego liczby rzeczywiste dodatnie i liczby naturalne dodatnie już nie zawierają zera?
- Cr453r
- Użytkownik

Liczby naturalne a 0
tak zero nie jest ani ujemne ani dodatnie zero zaliczasz do przedziału jak masz np nieujemne całkowite albo niedodatnie zawsze mnie dziwiło czemu jest nieujemne zamiast dodatnie i właśnie o zero chodziło