Prosiłabym o pomoc w rozwiązaniu:
\(\displaystyle{ a) f(x,y) =3 ln(1-x^{2}-y^{2})\\
D = \{(x,y) : x^{2}+y^{2}<1\}}\)
\(\displaystyle{ \frac{ df }{ dx } = \frac{-6x}{1-x^{2}-y^{2}}}\)
\(\displaystyle{ b) f(x,y) = x^{2}-xy+y^{2}-2x+y}\)
\(\displaystyle{ \frac{df}{dx} = 2x-y-2}\)
\(\displaystyle{ \frac{df}{dy} = -x+2y+1}\)
z przyrównania tych pochodnych do \(\displaystyle{ 0}\) -> \(\displaystyle{ A(1,0)}\)
druga pochodna i po \(\displaystyle{ x}\) i po \(\displaystyle{ y = 2}\), a druga mieszana pochodna \(\displaystyle{ = -1}\)
Zdaje mi się, ze popełniam jakieś fundamentalne błędy ;(
Esktrema funkcji 2 zmiennych
Ostatnio zmieniony 28 gru 2009, o 20:57 przez miki999, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm . Tekstu nie wsadzać w klamry tex.
Powód: Nieczytelny zapis. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm . Tekstu nie wsadzać w klamry tex.
-
miodzio1988
Pochodne są dobrze policzone. Uklad rownan to chyba umiesz zrobic wiec nie sprawdzam. Zatem wszystko wydaje się byc ok. Wiec w czym problem?
Problem w:
a) z przyrównania pierwszych pochodnych do 0:
-6x=0
-6y=0
tj jeden pkt (0,0) OK?
b) no jak w drugiej pochodnej wychodza mi tylko liczby, to jak mam wyznaczyc \(\displaystyle{ d_{2} , d_{1}}\) dla tego pkt, a co za tym idzie okreslic ekstrema..
a) z przyrównania pierwszych pochodnych do 0:
-6x=0
-6y=0
tj jeden pkt (0,0) OK?
b) no jak w drugiej pochodnej wychodza mi tylko liczby, to jak mam wyznaczyc \(\displaystyle{ d_{2} , d_{1}}\) dla tego pkt, a co za tym idzie okreslic ekstrema..
- Zordon
- Użytkownik

- Podziękował: 75 razy
a) podstaw \(\displaystyle{ t=x^2+y^2}\) i masz do policzenia wartość najwieksza/najmniejsza funkcji 1 zmiennej na przedziale \(\displaystyle{ [0,1)}\)
-
miodzio1988
a) No jesli Ci tak wyszlo to dobrze. Masz jeden punkt. teraz sprawdz liczac drugie pochodne czy to jest ekstremum.
b) To tak czy siak liczysz wyznacznik macierzy drugich pochodnych. I zerkasz na to czy jest on wiekszy od zera czy nie.
b) To tak czy siak liczysz wyznacznik macierzy drugich pochodnych. I zerkasz na to czy jest on wiekszy od zera czy nie.