Oblicz wartosc wyrazenia
Oblicz wartosc wyrazenia
\(\displaystyle{ \left(\sqrt{2x}-1\right)\left(\sqrt{2x}+1\right)-\left(\sqrt{2x}-1\right)^{2}+\left(x-\sqrt{2}\right)^{2}}\)
gdy \(\displaystyle{ x=-\sqrt{3}}\)
gdy \(\displaystyle{ x=-\sqrt{3}}\)
Ostatnio zmieniony 19 gru 2009, o 23:34 przez Chromosom, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Po co aż tak strasznie utrudniać życie sobie i innym? zamykaj całe wyrażenia matematyczne w JEDNĄ klamrę[latex][/latex] !
Powód: Po co aż tak strasznie utrudniać życie sobie i innym? zamykaj całe wyrażenia matematyczne w JEDNĄ klamrę
Oblicz wartosc wyrazenia
Ty nie jestem tumanem z matmy że nie wiem co to są wzory skróconego mnożenia. Nie będę pisała do czego doszłam bo nie chce mi się tyle pisac ( używając latexu, to za dużo roboty)
Po drugie mam dużo zadań do zrobienia i nie wszystkie udaje mi się samej zrobic , dlatego tutaj dodaje .
Po drugie mam dużo zadań do zrobienia i nie wszystkie udaje mi się samej zrobic , dlatego tutaj dodaje .
-
miodzio1988
Oblicz wartosc wyrazenia
No to nam też się nie chce pisac. Jesli sama nie napiszesz to my też nie. Nie będę pisała do czego doszłam bo nie chce mi się tyle pisac ( używając latexu, to za dużo roboty)
Oblicz wartosc wyrazenia
miodzio1988 - Nikt Ci nie każe.
Chromosom - jeśli do jutra nikt nie rozwiąże zadania, to napisze do czego udało mi się dojsc.
Chromosom - jeśli do jutra nikt nie rozwiąże zadania, to napisze do czego udało mi się dojsc.
Ostatnio zmieniony 19 gru 2009, o 23:59 przez Chromosom, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Proszę tylko użyć LaTeX-a w poprawny sposób, kiedy będziesz to pisać.
Powód: Proszę tylko użyć LaTeX-a w poprawny sposób, kiedy będziesz to pisać.
-
Jan Kraszewski
- Administrator

- Podziękował: 6 razy
Oblicz wartosc wyrazenia
A tak zupełnie przy okazji, czy tam ma być \(\displaystyle{ \sqrt{2x}}\), czy raczej \(\displaystyle{ \sqrt{2}x}\)...?
JK
JK
-
Jan Kraszewski
- Administrator

- Podziękował: 6 razy
Oblicz wartosc wyrazenia
No to całość nie ma sensu, bo masz pod pierwiastkiem liczbę ujemną... (\(\displaystyle{ x=- \sqrt{3}}\) )
JK
JK
-
111sadysta
- Użytkownik

- Podziękował: 57 razy
- pe_te
- Użytkownik

Oblicz wartosc wyrazenia
1. Stosujesz wzory skróconego mnożenia
2. Redukujesz wyrazy podobne
3. ... i zostaje \(\displaystyle{ x^{2} =3}\)
2. Redukujesz wyrazy podobne
3. ... i zostaje \(\displaystyle{ x^{2} =3}\)