Rozszerzona po humanie?

Przygotowanie do egzaminu dojrzałości. Zestawy zadań. Wyniki i przebieg rekrutacji na studia.
Awatar użytkownika
elvisomadzia
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 11 razy

Rozszerzona po humanie?

Post autor: elvisomadzia »

Czasem wydaje mi się, że gdyby gimnazjum trwało rok dłużej miałabym problem z głowy. Ale jako rozumna (tak mi się wydawało, niestety) szesnastolatka wybrałam sobie klasę o profilu humanistycznym. W sumie przez pierwszą klasę nie wiedziałam, co ja mam w przyszłości ze sobą zrobić, aż nagle na początku II klasy, olśniło mnie. Matematyka! Zawsze kochałam, ale i zawsze się bałam.

I tu moje pytanie. Czy da się zrobić program na rozszerzoną samemu w sumie, bo w szkole to program podstawowy tylko przy 3 godzinach matmy tygodniowo?
afugssa

Rozszerzona po humanie?

Post autor: afugssa »

Oczywiście, że się da. To tylko zależy od Ciebie. Zamiast zawracać sobie głowę średnią z przedmiotów, które nijak się mają do Twoich studiów zajmij się tylko tymi przedmiotami które Tobie się przydadzą. Ja tak osobiście robię i pomimo tego, że chociażby z angielskiego mam ledwo 3 (bo nie interesuje mnie zbytnio jak jest turbosprężarka albo jak konstruować czas zaprzeszły), to na maturze próbnej miałem 86%. Kup sobie po prostu jakieś Vademecum, jakieś dobre zbiory i ćwicz, i ćwicz, i ćwicz...
fivi91
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 36 razy

Rozszerzona po humanie?

Post autor: fivi91 »

A nie myślałaś o zmianie profilu klasy?
Ja jestem w klasie mat-inf, ale poziom nauczania mamy tragicznie niski. W pierwszej i drugiej klasie (obecnie jestem w maturalnej) zastanawiałam się nad zmianą szkoły. Mimo że wtedy się bałam, to teraz strasznie żałuję że tego nie zrobiłam - chodziło głównie o ludzi a teraz widzę, że z nowymi też zaprzyjaźniłabym się raz dwa. Dlatego rozpatrz w razie czego taką możliwość, najlepiej jak najszybciej, czas szybko leci i ten moment, w którym obecnie jesteś, to ostatni gwizdek.

A co do przygotowywania się w razie czego samemu. Po tych okrojeniach w ostatnich latach materiału uczyć się samemu jest coraz łatwiej i myśle że jak się przysiądziesz i będziesz się systematycznie przygotowywać to dasz radę. Jak przeglądam informator to jest dość spora różnica w materiale, ale jest on do przeskoczenia. Tylko faktycznie musisz zacząć już się uczyć już teraz, najlepiej codziennie pare-parenaście zadań. A jeszcze lepiej by było jakbyś np. raz w tygodniu chodziła na korki, wtedy korepetytor rozjaśniałby ci materiał i dawał zadania, które musiałabyś zrobić w domu. Jeśli moge sie odnieść do swojego doświadczenia (bo mimo że jestem w mat-inf, to same zadania robimy na poziomie bardzo podstawowym i z lekcji wynosze samo zaznajomienie z materiałem), to takie rozwiązanie byłoby jednym z lepszych. I najlepiej znów podkreśle, że już od teraz

Co nie zmienia faktu że najlepiej byłoby jednak zmienić klase bo jak ktoś tu na forum kiedyś ujął, "pewnego obycia z zadaniami nabierze sie tylko w klasach matematycznych". No ale jeśli bardzo nie chcesz, to ze swego humana też masz spore szanse Wszystko zależy od ciebie i od tego jak się przyłożysz.

Pozdrawiam, i... ekhm, wybacz to szerokie wypracowanie...
Awatar użytkownika
Cr453r
Użytkownik
Użytkownik

Rozszerzona po humanie?

Post autor: Cr453r »

Ja także zmieniałem szkołe na inną i klase bo byłem w bio-geo a teraz jestem w mat-geo Geo nie potrzebne ale innego wyboru nie było A matme polubiłem a rozszerzenie na maturze zdecydowałem sie pisac dopiero w tym roku razem z decyzją o studiach matematycznych
Więc jeśli masz mozliwosc zmienic klase to radze jak najszybciej a jak nie da rady to samemu sie przygotowywać
Awatar użytkownika
elvisomadzia
Użytkownik
Użytkownik

Rozszerzona po humanie?

Klasy nie chciałabym zmienić. Przywiązałam się do tych moich humanistów

Dziś zakupiłam zbiór zadań, wypożyczyłam póki co repetytoria z biblioteki. W sumie na poważnie o matematyce zaczęłam myśleć jakieś 2 miesiące temu i od tego czasu już sporo udało mi się zrobić (przynajmniej tak mi się wydaje). Chodzę co tydzień na 2-godzinne kółko matematyczne w szkole.

Kurczę i tak sobie myślę, może jestem wariatką. Ale chciałabym to jednak zrobić bez korepetycji ;p Taka moja mała ambicja. Póki co założyłam sobie ostre przerobienie pewnej części materiału w święta i oby mój pełny brzuch nie odmawiał współpracy ;p
afugssa

Rozszerzona po humanie?

Jak chcesz to zrobić bez korepetycji, to ściągnij sobie informator maturalny, czytaj standardy wymagań i przygotowuj się pod tym kątem. W zbiorach jest pełno niepotrzebnych rzeczy, bo często są one leciwe i przystosowane do poprzednich matur.
Awatar użytkownika
elvisomadzia
Użytkownik
Użytkownik

Rozszerzona po humanie?

Czytam Ci w myślach ;p
Właśnie pobrany!

Masz rację, od kilku dni głowiłam się nad granicami ciągów i za nic zrozumieć nie mogłam, a się okazało, że wcale niepotrzebnie.
afugssa

Rozszerzona po humanie?

Kwestia jest jeszcze taka, że coś co Ci jest niepotrzebne teraz będzie Ci potrzebne na studiach, ale przecież tym możesz się martwić już po maturze, nie?
Awatar użytkownika
elvisomadzia
Użytkownik
Użytkownik

Rozszerzona po humanie?

Tym się będziemy martwić potem, najważniejsze by uporać się z tym, co KONIECZNIE trzeba wiedzieć przed maturą ;p
PMichalak
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 1 raz

Rozszerzona po humanie?

Post autor: PMichalak »

Hmm, wiesz, wg mnie troche zaprzeczasz sama sobie, bo raz mówisz, że kochasz matematykę, a później, że musisz uporać się z materiałem. Nie wiem czy się ze mną zgodzicie, ale według mnie jeśli chce się być w czymś dobrym trzeba to naprawdę kochać i się tym interesować, wiem, że to jest specyficzna miłość, bo w końcu mało kto na tyle lubi matematykę, żeby poświęcać jej cały wolny czas... Masz siedemnaście lat, ale ten wybór jest dość ważny i ma jakiś wpływ na Twoje życie, więc zastanów się dokładnie zanim podejmiesz jakąś decyzję, radzę Ci to z własnego doświadczenia, pamietaj też, że na nic nie jest jeszcze za późno.

Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
elvisomadzia
Użytkownik
Użytkownik

Rozszerzona po humanie?

Muszę "uporać się z materiałem", bo fakt jest taki, że różnica pomiędzy poziomem matematyki w mojej klasie a materiałem, który trzeba opanować na rozszerzony to ziemia do nieba. A zrozumienie tego samemu, może sprawiać kłopoty. Stąd moje pewne obawy. Są one i tego nie ukrywam, ale jestem też odważna i zawzięta, a to już coś
ODPOWIEDZ