Ol. Lingwistyki Teoretycznej, Matematycznej i Stosowanej ;)

Kangur, Alfik, Mistrzostwa w Grach Logicznych, Sejmik, Konkurs PW... Słowem - konkursy ogólnopolskie, ale nie OM.
lukasz_650
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 10 razy

Post autor: lukasz_650 »

Jerzy_q pisze:Jestem bardzo ciekaw jak wam poszło drużyowe
Nie tylko Ty xD
Niestety podczas zakończenia wyczytano jedynie trzy najlepsze drużyny, a dla pozostałych ich wynik nadal pozostaje tajemnicą. Pozostaje mieć nadzieję, że w najbliższej przyszłości na stronie 7th IOL pojawią się pełne wyniki
Ale ogólnie zadanie było na tyle nie do zrobienia w całości (najlepsza drużyna przetłumaczyła 42% tekstu), że podczas jego rozwiązywania naprawdę świetnie się bawiliśmy - mimo wszystko myślę, że uzyskaliśmy (Polska II) wynik ponadprzeciętny (średnio drużyny tłumaczyły 22% tekstu), ale jaki dokładnie był ten wynik i które miejsce zajęliśmy - niestety nie wiem.

EDIT.
No to już wiemy, że obie polskie reprezentacje zdobył tyle samo punktów i w drużynowym konkursie zajęły ex aequo szóste miejsce. Przy okazji jest mała zmiana wyników w konkursie indywidualnym. Nastąpiła mała pomyłka i okazało się, że jury nie sprawdziło w ogóle mojego piątego zadania xD Dostałem za nie 15 punktów i mam srebrny medal - nie mogłem się powstrzymać, żeby tego nie napisać ;P
Jerzy_q
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 16 razy

Post autor: Jerzy_q »

Czy wiadomo cokolwiek nt. tegorocznej edycji Olimpiady lingwistycznej?
lukasz_650
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: lukasz_650 »

Jerzy_q pisze:Czy wiadomo cokolwiek nt. tegorocznej edycji Olimpiady lingwistycznej?
Terminy:
szkolenie dla nauczycieli na seminarium I3 - poniedziałek 7 XII 2009
zgłoszenia do 17 XII 2009
I etap (szkolny) - 21 XII 2009, godz. 9.00
odsyłanie wyników i poprawionych prac - 3 I 2010
ogłoszenie listy zakwalifikowanych do II etapu - 20 I 2010
II etap (regionalny) - sobota 6 III 2010
ogłoszenie listy finalistów do 30 III 2010
III etap (ogólnopolski) - sobota 17 IV 2010
VIII Olimpiada Międzynarodowa - VIII 2010, Uppsala (Szwecja)

Żeby nikt mnie nie oskarżył o nielegalne kopiowanie informacji, to podaję źródło xD
... stosowanej
Jerzy_q
Użytkownik
Użytkownik

O, dzięki wielkie. Ja wciąż zaglądałem na tą stronę: , która już chyba nie jest aktualizowana.
vertia
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: vertia »

I co jak wam poszło w tym roku?
Myślicie, że będzie wysoki próg?
Awatar użytkownika
tkrass
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: tkrass »

Poszło mi średnio, tzn. mam całe pierwsze, większość drugiego, połowę trzeciego i całe czwarte (tylko nie wiem czy ładnie opisane). Mam nadzieję na niski próg
Awatar użytkownika
flashion
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 6 razy

Post autor: flashion »

mnie cienko.
mam 1 całe, 2, 3 (w wiekszosci) i czwartego bardzo malo (jak trzeba takie zadania rozwiazywac? oczywiscie poza waleniem na pale).

imho sporo trudniejsze od tego sprzed roku.
Awatar użytkownika
etyre
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 14 razy

Post autor: etyre »

Podobało mi się, bardzo
Nie miałem szans na przygotowanie, pisałem z marszu, jednak chyba nie poszło aż tak źle. Nie marzę nawet o 2-gim etapie, choć tak, bardzo bym chciał .

Jestem ciekawy, jak rozwiązywaliście zadanie pierwsze, to ono było dla mnie najgorsze. 2 i 3 stanowczo najłatwiejsze, 4 z gruzińskim niesamowicie mi się spodobało, niestety zabrakło mi czasu. Wpadłem jednak na pewien sposób rozwiązania. Polegał mniej więcej na tym, że oznaczyłem różne litery różnymi cyframi (było bodaj 11 różnych liter), przepisałem wszystko, zamiast liter podstawiając cyfry. Poza tym, trzeba było zauważyć, że kilka wyrazów się powtarzało, co było znaczącą wskazówką przy analizie kolejności leksykograficznej. Koleżanka zrobiła, dostała w rozwiązaniu kilka (chyba aż 3) możliwości ustawienia liter w alfabecie. Gdybym miał jakieś 15 minut, miałbym całe rozwiązanie, ech...

Nowe, bardzo fajne doświadczenie. Gdzie mogę znaleźć podobne zadania, z rozwiązaniami (nie chodzi mi o sam klucz odpowiedzi, ale o rozumowanie)? W jaki sposób się przygotowywaliście (o ile w ogóle to robiliście)? Możecie polecić jakieś materiały, z których mogę korzystać, poszerzając wiedzę w zakresie materiału z olimpiady?
Awatar użytkownika
tkrass
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: tkrass »

W ogóle się nie przygotowywałem, zadanie 4 nie było wcale a wcale ładne, było ohydne! I wyszło mi znacznie więcej niż 3 możliwości, myślę, że około 12.
Awatar użytkownika
jerzozwierz
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 8 razy

Post autor: jerzozwierz »

Kurde, zmiana szkoły i oczywiście w nowej nie organizują :/ Szkoda mi strasznie, bo w 3 gim doszedłem do II etapu z całkiem niezłym wynikiem. Ma ktoś zadania albo wie gdzie można znaleźć?
tigotrios
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: tigotrios »

Pierwsze było banalne. Wystarczyło sobie rozpisać wszystko w tabelce według prefiksów i sufiksów, a tłumaczenia według rodzaju zaimka i (szczerze, nie wiem jak to określić) - czasu, miejsca, osoby itp. Szybko się wtedy zauważało które prefiksy i sufiksy za co odpowiadają i można było łatwo dopasować tłumaczenia i przetłumaczyć na polski.
Drugie też było proste, tu się nie ma co rozwodzić nad rozwiązaniem - na pewno sporo ułatwiało to, że przeważały tłumaczenia na polski - one zawsze są łatwiejsze.
Trzecie jakoś zrobiłem, jestem pewien, że to co napisałem, jest dobrze, ale nie wiem, czy napisałem wszystko.
Nad czwartym zmarnowałem mnóstwo czasu i przy każdej możliwej kombinacji wychodziło mi, że jedna litera jest jednocześnie przed i po jakiejś innej.
Leszczu21
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: Leszczu21 »

Hmm. Witam na forum
Pierwsze było całkiem łatwe (tak mi się wydaje). W drugim może za dużo danych było, w ogóle je dość po łebkach je zrobiłem (przepraszam z góry za agramatyczność moich wypowiedzi, chwilowo się spieszę ), trzecie natomiast chyba miałem dobrze zrobione, ale cóż okaże się. Czwarte masakra. coś strzelałem, nawet nie widziałem jakichś sprzeczności, ale w maxa nie wierzę. Pociesza mnie, że nikt tego zadania prawie nie zrobił. No, chyba W każdym razie 120 przypadków do rozważenia to trochę dużo. Jeszcze mam tylko jedne pytanie, jakby ktoś miał przecieki - kiedy treści zadań z rozwiązaniami będą opublikowane w internecie?
Z góry dzięki
snm
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 2 razy

Post autor: snm »

Ja nie dałem rady w całości 3, w zadaniu 4 natomiast z bólem, ale udało mi się znaleźć odpowiednią kolejność liter (a dokładniej: mnóstwo możliwych kombinacji).

choć trzeba powiedzieć, że niewiele miało to zadanie wspólnego z "lingwistyką"
Jerzy_q
Użytkownik
Użytkownik

kto przez przypadek poznał kiedyś alfabet gruziński, zrobił zadanie 4 w minutę...
Awatar użytkownika
etyre
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 14 razy

Post autor: etyre »

tigotrios pisze:Wystarczyło sobie rozpisać wszystko w tabelce według prefiksów i sufiksów, a tłumaczenia według rodzaju zaimka i (szczerze, nie wiem jak to określić) - czasu, miejsca, osoby itp. Szybko się wtedy zauważało które prefiksy i sufiksy za co odpowiadają i można było łatwo dopasować tłumaczenia i przetłumaczyć na polski.
Tak, też patrzyłem na to podobnie. I owszem, zadanie wydaje się być łatwe, co potwierdza zresztą to, że było najmniej punktowane (18 punktów, z tego, co pamiętam). Okaże się niedługo . W każdym razie - świetna zabawa była przy rozwiązywaniu wszystkich zadań

Ach, poza tym chcę ponowić prośbę o namiary na jakieś materiały związane z lingwistyką, najchętniej widziałbym zadania podobne do olimpijskich z rozwiązaniami (klucz odpowiedzi != rozwiązanie; rozwiązanie = tok myślenia etc.). Dzięki z góry
ODPOWIEDZ