\(\displaystyle{ 32^{-3} : \left(\frac{1}{8}\right)^{4}}\)
Jak to sie robi krok po kroku ?
przedstaw w postaci potęgi liczby 2
Ostatnio zmieniony 16 gru 2009, o 21:29 przez Chromosom, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości; proszę dopracować znajomość LaTeX-a
Powód: Poprawa wiadomości; proszę dopracować znajomość LaTeX-a
-
JankoS
- Użytkownik

\(\displaystyle{ 32^{-3} : (\frac{1}{8})^{4}= \left((2^5) \right)^{-3}: \left(\frac{1}{2^3} \right) ^4=2^{5 \cdot (-3)}:(2^{-3})^4=2^{-15}:2^{-12}=2^{-15-(-12)}=2^{-3}= \frac{1}{8} .}\)
dlaczego po trzecim znaku równości jest tam \(\displaystyle{ 2^{-\frac{3}{4}}}\) skoro na poczatku przy \(\displaystyle{ \frac{1}{8}}\) nie ma minusa ?? nie powinno to byc \(\displaystyle{ 2^{12}}\) a nie \(\displaystyle{ 2^{-12}}\)?? przepraszam ze tak brzydko pisze ale ciezko mi idzie pisanie z latexem a tak chociaz szybcjiej mam nadzieje ze rozumiecie o co mi teraz chodzilo
Ja akurat zrozumiałem, i poprawiłem zapis pomimo, że było to trudne, i szybciej byłoby wyrzucić post do kosza:P na przyszłość proszę używać LaTeX-a bez względu na to, jak ciężkie jest "pisanie z nim" i ile czasu zaoszczędzisz pisząc "bez niego" - i z Twojej strony również liczę na zrozumienie;] Chromosom
Ja akurat zrozumiałem, i poprawiłem zapis pomimo, że było to trudne, i szybciej byłoby wyrzucić post do kosza:P na przyszłość proszę używać LaTeX-a bez względu na to, jak ciężkie jest "pisanie z nim" i ile czasu zaoszczędzisz pisząc "bez niego" - i z Twojej strony również liczę na zrozumienie;] Chromosom
-
JankoS
- Użytkownik

\(\displaystyle{ \frac{1}{2^3} = \left( \frac{1}{2} \right)^3= \left( \frac{2}{1}\right) ^{-3}=2^{-3}.}\)