zad z 2 zasady dynamiki
-
martix
- Użytkownik

- Podziękował: 27 razy
zad z 2 zasady dynamiki
zad. 1
a) Grzegorz rzucił w Mariusza ziarnkiem grochu m=0,3g z prędkością 15 m/s. czas zderzenia to 1/100s. Policz siłe z jaką uderzyła Mariusza.
b) Damian rzucił w Mariusza kulą o masie 0,5 kg z prędkością 15 m/s, czas 1/100s. Oblicz siłę z jaką uderzyła Mariusza.
zad.2
a) Na Artura spada cegła o masie 1kg z wysokości H=10m. Artur nie ma nic na głowie.Czas zderzenia to 1/1000s.Oblicz siłę
b) Na Artura spada cegła o masie 1kg z wysokości H=10m. Artur ma na głowie spowalniacz który powoduje że czas spadania wynosi 0,3s. Oblicz siłę
a) Grzegorz rzucił w Mariusza ziarnkiem grochu m=0,3g z prędkością 15 m/s. czas zderzenia to 1/100s. Policz siłe z jaką uderzyła Mariusza.
b) Damian rzucił w Mariusza kulą o masie 0,5 kg z prędkością 15 m/s, czas 1/100s. Oblicz siłę z jaką uderzyła Mariusza.
zad.2
a) Na Artura spada cegła o masie 1kg z wysokości H=10m. Artur nie ma nic na głowie.Czas zderzenia to 1/1000s.Oblicz siłę
b) Na Artura spada cegła o masie 1kg z wysokości H=10m. Artur ma na głowie spowalniacz który powoduje że czas spadania wynosi 0,3s. Oblicz siłę
- Amon-Ra
- Użytkownik

zad z 2 zasady dynamiki
Wszystkie podpunkty sprowadzają się do zastosowania uogólnionej drugiej zasady dynamiki:
\(\displaystyle{ \large F=\frac{\Delta p}{\Delta t}=\frac{mv}{t}}\)
W zadaniu drugim prędkość cegły obliczysz albo z równań kinematycznych, albo z zasady zachowania energii:
\(\displaystyle{ \large mgh=\frac{mv^2}{2} v=\sqrt{2gh}}\)
Bądź też:
\(\displaystyle{ \large v=0+gt \\ h=\frac{gt^2}{2}\Rightarrow t=\sqrt{\frac{2h}{g}} \\ v=g\sqrt{\frac{2h}{g}}=\sqrt{2gh}}\)
\(\displaystyle{ \large F=\frac{\Delta p}{\Delta t}=\frac{mv}{t}}\)
W zadaniu drugim prędkość cegły obliczysz albo z równań kinematycznych, albo z zasady zachowania energii:
\(\displaystyle{ \large mgh=\frac{mv^2}{2} v=\sqrt{2gh}}\)
Bądź też:
\(\displaystyle{ \large v=0+gt \\ h=\frac{gt^2}{2}\Rightarrow t=\sqrt{\frac{2h}{g}} \\ v=g\sqrt{\frac{2h}{g}}=\sqrt{2gh}}\)
-
Sagittarius
- Użytkownik

- Amon-Ra
- Użytkownik

zad z 2 zasady dynamiki
Raczej nie, gdyż kinematyka to dział dynamiki traktujący o ruchu, zajmujący się matematycznym jego opisem bez uwzględniania czynników dodatkowych (siły, bezwładność etc.)... W tym wypadku tylko taki opis wystarcza . Chociaż na upartego pewnie i pod dynamikę (dokładniej pod kinetykę) zjawisko możnaby podczepić.
-
martix
- Użytkownik

- Podziękował: 27 razy
zad z 2 zasady dynamiki
niech ktoś sprawdzi mi czy dobrze zrobiłem:
zad.1
a) \(\displaystyle{ F=\frac{mV}{t}=\frac{0,0003kg*15m/s}{0,01s}=\frac{0,0045}{0,01}=0,45N}\)
b) \(\displaystyle{ F=\frac{mV}{t}=\frac{0,5kg*15m/s}{0,01s}=\frac{7,5}{0,01}=750N}\)
zad.2
\(\displaystyle{ mgh=\frac{mv^2}{2} v=\sqrt{2gh}}\)
a) \(\displaystyle{ V= \sqrt{2*10m/s^2*10m}= \sqrt{200}= ok. 14,14m/s}\)
\(\displaystyle{ F=\frac{mV}{t}=\frac{1kg*14,14m/s}{0,001s}=\frac{14,14m/s}{0,001s}=14140N}\)
b) \(\displaystyle{ F=\frac{mV}{t}=\frac{1kg*14,14m/s}{0,3s}=\frac{14,14m/s}{0,3s}=47N}\)
coś chyba za dużo wyszło w 2a tak mi sie wydaje
a i jeszcze wnioski jakie mam napisac??
zad.1
a) \(\displaystyle{ F=\frac{mV}{t}=\frac{0,0003kg*15m/s}{0,01s}=\frac{0,0045}{0,01}=0,45N}\)
b) \(\displaystyle{ F=\frac{mV}{t}=\frac{0,5kg*15m/s}{0,01s}=\frac{7,5}{0,01}=750N}\)
zad.2
\(\displaystyle{ mgh=\frac{mv^2}{2} v=\sqrt{2gh}}\)
a) \(\displaystyle{ V= \sqrt{2*10m/s^2*10m}= \sqrt{200}= ok. 14,14m/s}\)
\(\displaystyle{ F=\frac{mV}{t}=\frac{1kg*14,14m/s}{0,001s}=\frac{14,14m/s}{0,001s}=14140N}\)
b) \(\displaystyle{ F=\frac{mV}{t}=\frac{1kg*14,14m/s}{0,3s}=\frac{14,14m/s}{0,3s}=47N}\)
coś chyba za dużo wyszło w 2a tak mi sie wydaje
a i jeszcze wnioski jakie mam napisac??
- PawelJan
- Użytkownik

zad z 2 zasady dynamiki
Wszystko gra, o ile dane są dobre - co do tego "dużego" wyniku w 2a, czas zderzenia dość krótki
Wszystko jest rozwiązane przy założeniu, że przedmioty uderzające nie odbijają się lecz zatrzymują w miejscu.
Wnioski? Lepiej nie denerwować Damiana, Grzegorza można a co do Artura to niech lepiej nosi czapki
Poważnie to im dłuższy czas zderzenia tym siła mniejsza itp.
Wszystko jest rozwiązane przy założeniu, że przedmioty uderzające nie odbijają się lecz zatrzymują w miejscu.
Wnioski? Lepiej nie denerwować Damiana, Grzegorza można a co do Artura to niech lepiej nosi czapki
Poważnie to im dłuższy czas zderzenia tym siła mniejsza itp.
-
Sagittarius
- Użytkownik

zad z 2 zasady dynamiki
Kinematyka to dział mechaniki a nie dynamiki. Tutaj mamy do czynienia ewidentnie z ruchem ciał materialnych pod działaniem sił więc korzystamy z zasad dynamiki a nie kinematyki.Amon-Ra pisze:kinematyka to dział dynamiki
- Amon-Ra
- Użytkownik

zad z 2 zasady dynamiki
Co do zaklasyfikowania kinematyki, zwracam honor - oczywiście tak, to dział mechaniki, zwykłe przejęzyczenie (przepalcowienie? ) z mojej strony.
Cóż, nie bedę się spierał - wydaje mi się jednak, że w tym wypadku rozwiązanie (za pomocą wzorów w trzech ostatnich linijkach postu) leży raczej po stronie kinematyki, ewentualnie na pograniczu kinematyki i dynamiki (kinetyki?) - zauważ, że kinematyka korzysta z pojęcia przyspieszenia, a to nieodmiennie powiązane jest z siłą. A jeżeli tak, to po co nam rozgraniczenie między dynamiką i kinematyką?
To jednak już kwestia poboczna, w kontekście wątku formalna nawet.
Cóż, nie bedę się spierał - wydaje mi się jednak, że w tym wypadku rozwiązanie (za pomocą wzorów w trzech ostatnich linijkach postu) leży raczej po stronie kinematyki, ewentualnie na pograniczu kinematyki i dynamiki (kinetyki?) - zauważ, że kinematyka korzysta z pojęcia przyspieszenia, a to nieodmiennie powiązane jest z siłą. A jeżeli tak, to po co nam rozgraniczenie między dynamiką i kinematyką?
To jednak już kwestia poboczna, w kontekście wątku formalna nawet.
-
Sagittarius
- Użytkownik

zad z 2 zasady dynamiki
Właśnie nie Kinematyka abstrahuje od działających sił i bezwładności ciał więc nie używamy kinenatyki do opisywania ruchów ciał na które działają przyspieszenia a jedynie do opisywania ruchu jednostajnego ciał. Polecam definicję kinematyki
- PawelJan
- Użytkownik

zad z 2 zasady dynamiki
Czy na ciało może działać przyspieszenie?
Czy ruchu w polu grawitacyjnym na Ziemi nie można rozpatrywać równaniami kinematycznymi? A czy jest to ruch jednostajny?
Zastanów się, Sagittarius.
Owszem, ja polecam również Tobie definicję. Kinematyka zajmuje się przyspieszeniem tak jak i dynamika, nie zmienisz tego. Po prostu nie wnika w przyczyny ruchu, a więc siły.
Jak sam widzisz, kinematyka to nie tylko ruch jednostajny.
Czy ruchu w polu grawitacyjnym na Ziemi nie można rozpatrywać równaniami kinematycznymi? A czy jest to ruch jednostajny?
Zastanów się, Sagittarius.
Owszem, ja polecam również Tobie definicję. Kinematyka zajmuje się przyspieszeniem tak jak i dynamika, nie zmienisz tego. Po prostu nie wnika w przyczyny ruchu, a więc siły.
Jak sam widzisz, kinematyka to nie tylko ruch jednostajny.
- Amon-Ra
- Użytkownik

zad z 2 zasady dynamiki
Sagittarius, wpatruję się w tę i ani słowa o tej jednostajności nie widzę. Przyspieszenie to efekt działania siły, a jednak kinematyka operuje tym zagadnieniem, co więcej - matematyczny opis ruchu bez pojęcia przyspieszenia byłby niemożliwy (ruch "jednostajny" po okręgu - opiszesz go równaniami kinematycznymi czy kinetycznymi?). Kinematyka zajmuje się badaniem ruchu z uwzględnieniem przyspieszeń jako osobnych, oderwanych obiektów w odróżnieniu od kinetyki, skupiającej się na przyspieszeniach jako skutkach działania sił, a dynamika siłami jako osobnym pojęciem teoretycznym, o czym napisał przed chwilą PawelJan i o czym ja także nieśmiało w pierwszych postach wspomniałem.
-
Sagittarius
- Użytkownik

zad z 2 zasady dynamiki
Chodziło mi o ciała na które działąją siły czyli poruszające się z przyspieszeniem.PawelJan pisze:Czy na ciało może działać przyspieszenie?
Oczywiście że można jeśli jest to ruch jednostajny. Jeśli jest to ruch przyspieszony wtedy na ciało działa siła.PawelJan pisze:Czy ruchu w polu grawitacyjnym na Ziemi nie można rozpatrywać równaniami kinematycznymi? A czy jest to ruch jednostajny?
Skoro jesteś na tyle prymitywny żeby poszukać definicji to dam ci linka:
- PawelJan
- Użytkownik

zad z 2 zasady dynamiki
To w takim razie rzutu poziomego kinematycznie nie rozpatrzysz?? To z czego są wzory na zasięg?
Nie nazywaj mnie prymitywnym, proszę, a co do definicji to radzę lepsze źródła, choć w tym co podałeś nie widzę założenia o jednostajności, jeśli dalej uważasz że ruchu w polu grawitacyjnym, przyspieszonego nie da się przedstawić kinematycznie to ja już sam nie wiem, czego w szkołach uczą... o ile ktoś się wogóle uczy...
Na marginesie:
Nie nazywaj mnie prymitywnym, proszę, a co do definicji to radzę lepsze źródła, choć w tym co podałeś nie widzę założenia o jednostajności, jeśli dalej uważasz że ruchu w polu grawitacyjnym, przyspieszonego nie da się przedstawić kinematycznie to ja już sam nie wiem, czego w szkołach uczą... o ile ktoś się wogóle uczy...
Na marginesie:
Na drugim marginesie: ruch jest jednostajny nie tylo wtedy, kiedy na ciało nie działa żadna siła.Wikipedia pisze:Podstawowe pojęcia kinematyki to: przestrzeń, czas, współrzędne, tor ruchu, prędkość, przyspieszenie, prędkość kątowa, przyspieszenie kątowe.
Ostatnio zmieniony 20 mar 2006, o 00:10 przez PawelJan, łącznie zmieniany 1 raz.