Naczynia
-
MaH
Naczynia
W trzech naczyniach jest 18 litrów wody. Połowę wody z naczynia pierwszego przelano do drugiego, 1/3 wody z drugiego naczynia(przed wylaniem)przelano do naczynia trzeciego, zaś 1/4 wody z naczynia trzeciego przelano do pierwszego. Okazało się ,że w każdym naczyniu znajduje się jednakowa ilość wody. Jakie ilości wody były poczatkowo w każdym naczyniu?
- sir_matin
- Użytkownik

- Podziękował: 1 raz
Naczynia
Rozwiazaniem wg mnie jest :
w pierwszym naczyniu 60/7 l
w drugim naczyniu 18/7 l
w trzecim naczyniu 48/7 l.
Obliczen nie podaje bo to lamiglowka wiec nie chce psuc innym zabawy... ale prosze o jakis znak czy gdzies sie nie pomylilem
w pierwszym naczyniu 60/7 l
w drugim naczyniu 18/7 l
w trzecim naczyniu 48/7 l.
Obliczen nie podaje bo to lamiglowka wiec nie chce psuc innym zabawy... ale prosze o jakis znak czy gdzies sie nie pomylilem
- sir_matin
- Użytkownik

Naczynia
Idziesz troszke na skroty ale prosze...
x-ilosc wody w pierwszym naczyniu
y-ilosc wody w drugim naczyniu
z-ilosc wody w trzecim naczyniu
z warunkow zadania mamy...
\(\displaystyle{ \left{\begin{array}{l}x+y+z=18\\\frac{1}{2}x+\frac{2}{3}y=6\ -\ ilosc\ wody\ w\ naczyniu\ drugim\ po\ wszelkich\ przelewaniach\ (jak\ wiemy\ w\ kazdym\ na\ koncu\ ma\ byc\ po\ rowno\ czyli\ po\ 6)\\\frac{1}{3}y+\frac{3}{4}z=6\ -\ to\ woda\ w\ trzecim\ naczyniu\end{array}\right.}\)
po uproszczeniu
\(\displaystyle{ \left{\begin{array}{l}x+y+z=18\\3x+4y=36\\4y+9z=72\end{array}\right.}\)
rozwiazujemy dowolna metoda a wynik juz zostal podany (oczywiscie mozna uzyc dowolnych naczyn nie tylko 2 i 3 )
\(\displaystyle{ \left{\begin{array}{l}x+y+z=18\\\frac{1}{2}x+\frac{2}{3}y=6\ -\ ilosc\ wody\ w\ naczyniu\ drugim\ po\ wszelkich\ przelewaniach\ (jak\ wiemy\ w\ kazdym\ na\ koncu\ ma\ byc\ po\ rowno\ czyli\ po\ 6)\\\frac{1}{3}y+\frac{3}{4}z=6\ -\ to\ woda\ w\ trzecim\ naczyniu\end{array}\right.}\)
po uproszczeniu
\(\displaystyle{ \left{\begin{array}{l}x+y+z=18\\3x+4y=36\\4y+9z=72\end{array}\right.}\)
rozwiazujemy dowolna metoda a wynik juz zostal podany (oczywiscie mozna uzyc dowolnych naczyn nie tylko 2 i 3 )
-
Sagittarius
- Użytkownik

Naczynia
Niestety rozwiązanie jest błędne. Z warunków zadania wynika, że w trzecim naczyniu jest \(\displaystyle{ \frac{3}{4}(z+ \frac{1}{3}y)}\).
Najbardziej zastanawia mnie sens wyrażenia "przed wylaniem".
Najbardziej zastanawia mnie sens wyrażenia "przed wylaniem".
- sir_matin
- Użytkownik

Naczynia
Widzisz nad tym tez sie zastanawialem i doszedlem do wniosku iz stwierdzenie "przed wylaniem" oznacza innymi slowami iz nabieramy wode w jednakowej chwili i dolewamy takze naraz inaczej to okreslenie znaczy straszne nieporozumienie... oczywiscie Twoim tokiem rozwiazanie powino wygladac tak:
\(\displaystyle{ \left{\begin{array}{l}x+y+z=18\\\frac{2}{3}(\frac{1}{2}x+y)=6\ -\ woda\ w\ naczyniu\ drugim\\\frac{3}{4}[\frac{1}{3}(\frac{1}{2}x+y)+z]=6\ -\ to\ woda\ w\ trzecim\ naczyniu\end{array}\right.}\)
po uproszczeniu
\(\displaystyle{ \left{\begin{array}{l}x+y+z=18\\x+2y=18\\x+2y+6z=48\end{array}\right.}\)
i stad otrzymamy rozwiazanie
\(\displaystyle{ \left{\begin{array}{l}x=8\ l\\y=5\ l\\z=5\ l\end{array}\right.}\)
jest ono schludniejsze i bardziej przemawiajace... widocznie zaaferowalo mnie to nieszczesne stwierdzenie... prosze o wybaczenie....
\(\displaystyle{ \left{\begin{array}{l}x+y+z=18\\\frac{2}{3}(\frac{1}{2}x+y)=6\ -\ woda\ w\ naczyniu\ drugim\\\frac{3}{4}[\frac{1}{3}(\frac{1}{2}x+y)+z]=6\ -\ to\ woda\ w\ trzecim\ naczyniu\end{array}\right.}\)
po uproszczeniu
\(\displaystyle{ \left{\begin{array}{l}x+y+z=18\\x+2y=18\\x+2y+6z=48\end{array}\right.}\)
i stad otrzymamy rozwiazanie
\(\displaystyle{ \left{\begin{array}{l}x=8\ l\\y=5\ l\\z=5\ l\end{array}\right.}\)
jest ono schludniejsze i bardziej przemawiajace... widocznie zaaferowalo mnie to nieszczesne stwierdzenie... prosze o wybaczenie....
- Uzo
- Użytkownik

- Podziękował: 94 razy
Naczynia
a z mojego rozumowania wyszedł taki układ równań
\(\displaystyle{ \left{\begin{array}{l}x+y+z=18\\1/2(1/4(y+z)+x)=6\\3/4(1/3y+z)=6\end{array}\right.}\)
i z tego wychodza mi takie rozwiązania:
x=10 l
y=0 l
z= 8 l
\(\displaystyle{ \left{\begin{array}{l}x+y+z=18\\1/2(1/4(y+z)+x)=6\\3/4(1/3y+z)=6\end{array}\right.}\)
i z tego wychodza mi takie rozwiązania:
x=10 l
y=0 l
z= 8 l
- sir_matin
- Użytkownik

Naczynia
To slowo jest zmora ale wg mnie wersja gdy w trzecim naczyniu znalazloby sie \(\displaystyle{ \frac{3}{4}(\frac{1}{3}y+z)=6}\) nie ma rozwiazania wersja x=10, y=0, z=8 to nie jest dobre bo jak niby przejsc do x=y=z=6 duza i chyba za duza kombinacja wersja 8, 3 i 7 spelnia warunki ale czy "przed wylaniem" jest rownoznaczne z "przed dolaniem" ? gra slow ale to nie matematyka
-
Sagittarius
- Użytkownik

- Uzo
- Użytkownik

- Podziękował: 94 razy
Naczynia
no to ja to rozumiem ( oczywiście w wersji " przed wlaniem") tak ,że to przelewanie zaczynamy od naczynia drugiego , czyli ta 1/3 przelewamy do trzeciego , w tym drugim zostaje 2/3 a w trzecim jest teraz 1/3y+z i tak jedziemy