Witam
Mam trzy pytania na które muszę udzielić odpowiedzi i właśnie dlatego proszę Was o pomoc.
1. Dlaczego termometr oświetlony promieniami słonecznymi wskazuje wyższą temperaturę niż temperatura otoczenia?
2. Dlaczego ciało emitując na zewnątrz promieniowanie nie obniża swojej temperatury poniżej temperatury otoczenia?
3. Dlaczego strój strażaka przeznaczony do pracy w wysokich temperaturach jest aluminizowany?
(pytania) dlaczego termometr oświetlony promieniami...
-
bayo84
- Użytkownik

- Podziękował: 2 razy
(pytania) dlaczego termometr oświetlony promieniami...
1. Z takiego samego powodu dlaczego na blasze wystawionej na slonce mozna zrobic jajecznice, a ta schowana w cieniu ma temp. otoczenia.
Czynnik w termometrze (np.: alkohol) absorbuje dodatkowe promieniowanie sloneczne --> ciecz sie rozszerza --> na skali odczytujemy tzw. temp. w sloncu.
2. Bo osiaga tzw. rownowage energetyczna. Jezeli mamy dwa ciala A i B to po osiagnieciu rownowagi termicznej \(\displaystyle{ \Delta t}\) = 0 , a wiec zadne z cial nie moze przekazac energii coeplnej drugiemu.
3. Aluminium odbija okolo 99% swiatla widzialnego i 95% podczerwieni - wydaje mi sie , ze dlatego.
Czynnik w termometrze (np.: alkohol) absorbuje dodatkowe promieniowanie sloneczne --> ciecz sie rozszerza --> na skali odczytujemy tzw. temp. w sloncu.
2. Bo osiaga tzw. rownowage energetyczna. Jezeli mamy dwa ciala A i B to po osiagnieciu rownowagi termicznej \(\displaystyle{ \Delta t}\) = 0 , a wiec zadne z cial nie moze przekazac energii coeplnej drugiemu.
3. Aluminium odbija okolo 99% swiatla widzialnego i 95% podczerwieni - wydaje mi sie , ze dlatego.