Obliczyć granicę ciągu.
-
acotusiewpisuje
- Użytkownik

- Podziękował: 2 razy
Obliczyć granicę ciągu.
Mam następujący ciąg:
\(\displaystyle{ \lim_{ \ \infty } = \sqrt{n ^{2}+n } - n}\)
Czy mogę n wyciągnąć przed pierwiastek?
\(\displaystyle{ \lim_{ \ \infty } = \sqrt{n ^{2}+n } - n}\)
Czy mogę n wyciągnąć przed pierwiastek?
- Gacuteek
- Użytkownik

- Podziękował: 5 razy
Obliczyć granicę ciągu.
nie . Pomnóż przez sprzężenie.
\(\displaystyle{ \lim_{n\to\infty}\sqrt{n ^{2}+n } - n=\lim_{n\to\infty} \frac{n ^{2}+n - n^{2}}{\sqrt{n ^{2}+n } + n}=\lim_{n\to\infty} \frac{n}{\sqrt{n ^{2}+n } + n}=}\)
\(\displaystyle{ =\lim_{n\to\infty} \frac{n}{n(\sqrt{1+ \frac{1}{n} } + 1)}= \frac{1}{2}}\)
\(\displaystyle{ \lim_{n\to\infty}\sqrt{n ^{2}+n } - n=\lim_{n\to\infty} \frac{n ^{2}+n - n^{2}}{\sqrt{n ^{2}+n } + n}=\lim_{n\to\infty} \frac{n}{\sqrt{n ^{2}+n } + n}=}\)
\(\displaystyle{ =\lim_{n\to\infty} \frac{n}{n(\sqrt{1+ \frac{1}{n} } + 1)}= \frac{1}{2}}\)
-
acotusiewpisuje
- Użytkownik

Obliczyć granicę ciągu.
Buuu, ktoś mi może powiedzieć, skąd wzięła się \(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\) ?
- Gacuteek
- Użytkownik

Obliczyć granicę ciągu.
\(\displaystyle{ n \rightarrow \infty}\)
więc:
\(\displaystyle{ \frac{1}{n} \rightarrow 0}\)
"n" się skraca, zatem:
\(\displaystyle{ \frac{1}{\sqrt{1}+1} =\frac{1}{2}}\)
więc:
\(\displaystyle{ \frac{1}{n} \rightarrow 0}\)
"n" się skraca, zatem:
\(\displaystyle{ \frac{1}{\sqrt{1}+1} =\frac{1}{2}}\)
-
acotusiewpisuje
- Użytkownik

Obliczyć granicę ciągu.
Dobra n się skróciło więc w liczniku nic nie ma. Wg mnie, bo skoro się skraca to jest 0 (?).
Czyli \(\displaystyle{ \frac{0}{2}}\)
Czyli \(\displaystyle{ \frac{0}{2}}\)
-
acotusiewpisuje
- Użytkownik

Obliczyć granicę ciągu.
Idę spać, z tego co widzę to i tak nie zaliczę.
Prawdaż, prawdaż. Tylko ja tego nie widzę. :/
-- 2 gru 2009, o 00:17 --
A jeszcze... Obiecuję, że to ostatnie, następne będzie przeze mnie wyliczone tylko do sprawdzenia.
\(\displaystyle{ \lim_{ x \rightarrow \infty } \frac{1+2+...+n}{ \sqrt{9n ^{4}+1 } }}\)
Jak poradzić sobie z wielokropkiem?
Prawdaż, prawdaż. Tylko ja tego nie widzę. :/
-- 2 gru 2009, o 00:17 --
A jeszcze... Obiecuję, że to ostatnie, następne będzie przeze mnie wyliczone tylko do sprawdzenia.
\(\displaystyle{ \lim_{ x \rightarrow \infty } \frac{1+2+...+n}{ \sqrt{9n ^{4}+1 } }}\)
Jak poradzić sobie z wielokropkiem?
- Gacuteek
- Użytkownik

Obliczyć granicę ciągu.
u góry masz ciąg arytmetyczny:
\(\displaystyle{ \lim_{ n \rightarrow \infty }\frac{ \frac{n(n+1)}{2}}{\sqrt{9n ^{4}+1}}=\lim_{ n \rightarrow \infty } \frac{n^{2}+n}{2(n^{2}\sqrt{9+\frac{1}{n^{4}}})}=\lim_{ n \rightarrow \infty } \frac{n^{2}(1+\frac{1}{n})}{2n^{2}\sqrt{9+\frac{1}{n^{4}}}}=\frac{1}{6}}\)
\(\displaystyle{ \lim_{ n \rightarrow \infty }\frac{ \frac{n(n+1)}{2}}{\sqrt{9n ^{4}+1}}=\lim_{ n \rightarrow \infty } \frac{n^{2}+n}{2(n^{2}\sqrt{9+\frac{1}{n^{4}}})}=\lim_{ n \rightarrow \infty } \frac{n^{2}(1+\frac{1}{n})}{2n^{2}\sqrt{9+\frac{1}{n^{4}}}}=\frac{1}{6}}\)
-
acotusiewpisuje
- Użytkownik

Obliczyć granicę ciągu.
A.... I mam jeszcze takie (które myślałam, że rozwiążę)
\(\displaystyle{ \lim_{ x \rightarrow \infty } \frac{6 ^{n} }{1+2 ^{n}+3 ^{n} }}\)
No i generalnie 1 dąży do 1, \(\displaystyle{ 2 ^{n} i 3 ^{n}}\) do nieskończoności no i... licznik dąży też do nieskończoności, więc nieskończoność przez jeden... Bum, symbol nieoznaczony, czy znów coś źle rozkminiam?
\(\displaystyle{ \lim_{ x \rightarrow \infty } \frac{6 ^{n} }{1+2 ^{n}+3 ^{n} }}\)
No i generalnie 1 dąży do 1, \(\displaystyle{ 2 ^{n} i 3 ^{n}}\) do nieskończoności no i... licznik dąży też do nieskończoności, więc nieskończoność przez jeden... Bum, symbol nieoznaczony, czy znów coś źle rozkminiam?
- Gacuteek
- Użytkownik

Obliczyć granicę ciągu.
z twierdzenia o dwóch ciągach mamy:
\(\displaystyle{ \frac{6 ^{n} }{2\cdot3 ^{n} } \le \frac{6 ^{n} }{1+2 ^{n}+3 ^{n} }}\)
\(\displaystyle{ \lim_{ n \rightarrow \infty} \frac{6 ^{n} }{2\cdot3 ^{n} }=\lim_{ n\rightarrow \infty}\frac{2^{n}}{2}= \infty}\)
zatem:
\(\displaystyle{ \lim_{ n \rightarrow \infty } \frac{6 ^{n} }{1+2 ^{n}+3 ^{n} }=\infty}\)
\(\displaystyle{ \frac{6 ^{n} }{2\cdot3 ^{n} } \le \frac{6 ^{n} }{1+2 ^{n}+3 ^{n} }}\)
\(\displaystyle{ \lim_{ n \rightarrow \infty} \frac{6 ^{n} }{2\cdot3 ^{n} }=\lim_{ n\rightarrow \infty}\frac{2^{n}}{2}= \infty}\)
zatem:
\(\displaystyle{ \lim_{ n \rightarrow \infty } \frac{6 ^{n} }{1+2 ^{n}+3 ^{n} }=\infty}\)
-
kika171
- Użytkownik

- Podziękował: 1 raz
Obliczyć granicę ciągu.
a ja mam pytanie odnośne tej części zadania:
\(\displaystyle{ \sqrt{ n^{2}+n } +n}\)
dlaczego tutaj wyciągam n^{2} czyli zostaje mi n i dzielę przez n pozostałe skladniki mianownika
a w tym przykładzie:
\(\displaystyle{ \sqrt{9 n^{4}+1 }}\)
wyciągam n^{4} -zostaje n^2 a jeden dzielę przez n^4???
\(\displaystyle{ \sqrt{ n^{2}+n } +n}\)
dlaczego tutaj wyciągam n^{2} czyli zostaje mi n i dzielę przez n pozostałe skladniki mianownika
a w tym przykładzie:
\(\displaystyle{ \sqrt{9 n^{4}+1 }}\)
wyciągam n^{4} -zostaje n^2 a jeden dzielę przez n^4???
- Dasio11
- Moderator

- Podziękował: 41 razy
Obliczyć granicę ciągu.
Rozbijasz \(\displaystyle{ \sqrt{n^2+n}+n=\sqrt{n^2(1+\frac{1}{n})}=\sqrt{n^2} \cdot \sqrt{1+\frac{1}{n}}=n \cdot \sqrt{1+\frac{1}{n}}}\) czyli \(\displaystyle{ \sqrt{n^2+n}+n=n \cdot \sqrt{1+\frac{1}{n}} + n \cdot 1=n(\sqrt{1+\frac{1}{n}}+1)}\) i po skróceniu ena licznik dąży do pewnej stałej, czyli już nie ma nieskończoności.
-
kolokolo
- Użytkownik

Obliczyć granicę ciągu.
Mam pytanie odnosnie pierwszego przykladu. Czemu nie mozna n wyciagnac przed pierwiastek skoro pozniej w mianowniku zostalo to zrobione?? Kiedy to n wyciagac przed pierwiastek a kiedy nie? Z gory dzieki za odp