[LVII OM] II etap OM

Dla wtajemniczonych;) Największa impreza dla matematyków poniżej studiów, czyli Olimpiada Matematyczna oraz Olimpiada Matematyczna Gimnazjalistów.
Awatar użytkownika
juzef
Użytkownik
Użytkownik

[LVII OM] II etap OM

Post autor: juzef »

Możliwe, chociaż moim zdaniem nie na tym polegał problem w zadaniu. To oszacowanie z góry każdy po przeczytaniu firmowego rozwiązania zadania 4 z pierwszego etapu był w stanie zrobić. Podejrzewam jednak, że za podanie wartości \(\displaystyle{ p^{n-2}}\) i jakąś nieudaną ściemę na temat istnienia zbióru A o takiej mocy będą przyznawane 2 punkty.
tomek09876
Użytkownik
Użytkownik

[LVII OM] II etap OM

Post autor: tomek09876 »

to by byla zenada gdyby przyznawali punkty za takie cos
Awatar użytkownika
DEXiu
Użytkownik
Użytkownik

[LVII OM] II etap OM

Post autor: DEXiu »

No nie wiem czy żenada. W końcu to jest takie "prawie pół zadania" Chociaż jeśli to by było na 2 pkt, to ja z moimi naciąganymi trzema zadaniami aspiruję nawet na 10-12 pkt W sumie to one nie były takie naciągane - dwa są pięknie wykończone, tylko że w każdym z nich dokładnie raz użyłem klasycznego sformułowania: "oczywistym jest, że..." (= "nie umiem wykazać, że..., ale to prawda" ) albo "z powyższego wynika, że..." (= "z tych warunków na pewno wynika, że..., ale nie mam pojęcia jak to wykazać") no i w jednym zrobiłem spory (nawet duuży) skok myślowy, co nie zmienia faktu, że tak implikacja była prawdziwa
Awatar użytkownika
g
Użytkownik
Użytkownik

[LVII OM] II etap OM

Post autor: g »

w komisji nie siedza debile i juz nieraz widzieli takie kwiatki, myslisz, ze takie sformulowanie przejdzie? jak stwierdza, zes nie umial zrobic zadania, co z pewnoscia zrobia, to ci zadnych punktow nie dadza. za pisanie durnych sciem predzej popatrza do czego by sie tu jeszcze przypieprzyc (jesli bedzie mozliwosc). jak juz blefowac, to z glowa, tam naprawde sa ludzie duzo madrzejsi od ciebie.
Awatar użytkownika
DEXiu
Użytkownik
Użytkownik

[LVII OM] II etap OM

Post autor: DEXiu »

g, myślisz, ze nie mam tej świadomości? I dlatego właśnie o ile po pierwszym dniu, kiedy wychodząc z sali wydawało mi się, że wycisnąłem dwa zadania, byłem nawet usatysfakcjonowany i liczyłem przy dobrych wiatrach na 10-11, tak po głębszym namyśle i zobaczeniu rozwiązań na omówieniu się załamałem z lekka i w duchu marzyłem o 4-5 punktach za wszystko Zresztą napisałem, że jeśli to by było na 2 pkt (w odniesieniu do "rozwiązania" falochrona), a chyba przyznasz, że to, co on napisał, raczej jest porównywalne z lekką ściemą waloną przeze mnie (o ile nawet nie gorsze).

P.S. Tak nieco zmieniając temat - pytanie do ludzi z Warszawy: to prawda, że Michał Pilipczuk pierwszego dnia wyszedł po 40 minutach?
Awatar użytkownika
neworder
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 4 razy

[LVII OM] II etap OM

Post autor: neworder »

Tak wieść gminna głosi, chociaż moim zdaniem to trochę przesada, bo samo dokładne zapisanie tych rozwiązań zajmuje kawałek czasu, a np. w takiej pierwszej geometrii też trzeba trochę porysować, coś zauważyć itd. i wątpię, by to się dało zrobić w 40 min.
TomciO
Użytkownik
Użytkownik

[LVII OM] II etap OM

Post autor: TomciO »

Z tego co mi mowil jakis czas temu niejaki Pawel W. to 2 punkty sa przyznawane dokladnie w takich sytuacjach. Generalnie, 2 punkty daja prawie tylko wtedy kiedy zadanie jest "dwuczesciowe" (wlasnie jak w tym wypadku). W przypadku kiedy zadanie nie jest dwuczesciowe to podobno jest zazwyczaj tylko kilka dwojek na caly kraj... zreszta ze za takie rozwiazania sa 2 punkty to nie ma nic dziwnego, bo jest to wlasnie polowa zadania.
Czesio
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 3 razy

[LVII OM] II etap OM

Post autor: Czesio »

DEXiu pisze: P.S. Tak nieco zmieniając temat - pytanie do ludzi z Warszawy: to prawda, że Michał Pilipczuk pierwszego dnia wyszedł po 40 minutach?
Otóż nieprawda, Michał rozkminił w 40 minut, ale wyszedł po 5 godzinach
Awatar użytkownika
juzef
Użytkownik
Użytkownik

[LVII OM] II etap OM

Post autor: juzef »

Pojawiły się . Do zobaczenia w Piotrkowie.
Awatar użytkownika
neworder
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 4 razy

[LVII OM] II etap OM

Post autor: neworder »

Dostałem się do finału (jedyny łomżyniak), więc see you in Piotrków.
Awatar użytkownika
Ziom Ziomisław
Użytkownik
Użytkownik

[LVII OM] II etap OM

Post autor: Ziom Ziomisław »

Ech a ja nie przeszedłem ... Niby się nie spodziewałęm prezjśc po tym jak mi poszło na 2gim etapie, ale jednak zawsze miało się jakieś nadzieje. Ech no nic trudno...
Ostatnio zmieniony 17 mar 2006, o 17:15 przez Ziom Ziomisław, łącznie zmieniany 1 raz.
hame
Użytkownik
Użytkownik

[LVII OM] II etap OM

Post autor: hame »

Spox, ja też nie przeszedłem Ze szkoły 3 osoby... smutno mi
Twarz
Użytkownik
Użytkownik

[LVII OM] II etap OM

Post autor: Twarz »

Nie ma mnie na liscie. W sumie szkoda, ale zobacze ile mi brakowalo do progu, to moze sie odwolam w przypadku niskiego progu No coz za rok moze sie uda.
Awatar użytkownika
Ziom Ziomisław
Użytkownik
Użytkownik

[LVII OM] II etap OM

Post autor: Ziom Ziomisław »

Wiadomo, że jest szanasa się odwołać jak mało zabraknie, ale może być ciezko...
Awatar użytkownika
Arek
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 2 razy

[LVII OM] II etap OM

Post autor: Arek »

Gratulacje! Widze dwójke z mojej szkoły, widze juzefa, el_doope, MichałaM, Pilipczuka, w sumie bez niespodzianek
Zablokowany