Do prostopadłościennego naczynia wypełnionego wodą włożono sześcienną metalową kostkę, której polu powierzchni całkowitej wynosi 864cm kwadratowe.
Wymiary naczynia są równe 1,4 dm, 1,3 dm, 8cm. Ile litrów wody było w tym naczyniu?
Obliczyłam, że wymiary kostki sześciennej to 12 cm, ale co dalej ?
objętoś po wrzuceniu kostki
-
anna_
- Użytkownik

- Podziękował: 35 razy
O ile podniósł się poziom wody w tym naczyniu po wrzuceniu tej kostki? Nie ma tej danej.
Mam założyć, że było tyle wody, że po wrzuceniu kostki woda podniosła się maksymalnie i się nie wylała?
Mam założyć, że było tyle wody, że po wrzuceniu kostki woda podniosła się maksymalnie i się nie wylała?
ja zrobiłam to tak, że obliczyłam mały prostopadłościan jaki powstał po włożeniu tej kostki do naczynia to ten mały ma wymiary 2x1x8 i wychodzi, że to jest 0.016l
-
anna_
- Użytkownik

- Podziękował: 35 razy
Po włożeniu kulki powstała ma dole litera \(\displaystyle{ L}\)
Oblicz objętość naczynia i odejmij od niego objętość zanurzonego sześcianu, czyli prostopadłościanu o wymiarach \(\displaystyle{ 12}\) x \(\displaystyle{ 12}\) x \(\displaystyle{ 8}\)
Oblicz objętość naczynia i odejmij od niego objętość zanurzonego sześcianu, czyli prostopadłościanu o wymiarach \(\displaystyle{ 12}\) x \(\displaystyle{ 12}\) x \(\displaystyle{ 8}\)