mam do rozwiązanie kilka pochodnych:
\(\displaystyle{ y= 3^{\log2 (xsinx)}}\) - za to nie wiem jak w ogole sie zabrac
natomiast. mam pytanie jesli chodzi o
\(\displaystyle{ y = \ln \frac{x}{ \sqrt{x^4-1} }}\) strasznie cieżko sie to rozpisuje i strasznie sie w tym gubie. niby wynik wychodzi mi dobry ale zastanawia mnie jedna rzecz. czy liczy sie tutaj tez pochodna SAMEGO wyrazenia \(\displaystyle{ x^4}\) a jesli tak to czy wedruje ona do licznika czy do mianownika?
pochodne problemy
-
deiks
- Użytkownik

- Podziękował: 1 raz
pochodne problemy
Wg mnie 1 (ta 2 to nie powinna byc przypadkiem w podstawie log?, ale rozwiaze jak dla takiego co podales)
\(\displaystyle{ f'=3^{log 2(xsinx)} \cdot ln(log2(xsinx)) \cdot \frac{1}{2xsinx} \cdot (sinx+xcosx)}\)
2. \(\displaystyle{ f'= \frac{1}{ \frac{x}{ \sqrt{x^4-1} } } \cdot \frac{1 \cdot \sqrt{x^4-1}+x \frac{1}{2 \sqrt{x^4-1} } \cdot 4x^3 }{x^4-1}}\)
\(\displaystyle{ f'=3^{log 2(xsinx)} \cdot ln(log2(xsinx)) \cdot \frac{1}{2xsinx} \cdot (sinx+xcosx)}\)
2. \(\displaystyle{ f'= \frac{1}{ \frac{x}{ \sqrt{x^4-1} } } \cdot \frac{1 \cdot \sqrt{x^4-1}+x \frac{1}{2 \sqrt{x^4-1} } \cdot 4x^3 }{x^4-1}}\)
-
szakiq
- Użytkownik

- Podziękował: 4 razy
pochodne problemy
tez to tak rozwiązałem ale zalezało mi zeby ktos rozpisał to tak jak to wyglada bez tej sztuczki;p a co do drugiego przykładu to nie dokonca rozumiem takie rozpisanie co sie stało z funkcja log?