kule w urnie

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
Ewcia
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 10 razy

kule w urnie

Post autor: Ewcia »

Witam ,mam takie zadanko, wiem jakie jest rozwiązanie , ale nie wiem jak do tego dojsc .
1)Z pudelka w którym bylo 6 kul bialych i 4 kule czarne losowano po jednej kuli, w koncu zostala tylko jedna kula. Jakie jest prawdopodobienstwo , ze jest czarna. odp 0,4

wiem ze mamy 10 kul razem w tym 4 czarne wiec 0,4 to by pasowalo , ale przeciez ta kula jest ostatnia , nie ma ich juz 4.. nie wiem jak to rozwiazac matematycznie ...i nie rozumiem czemu to prawdopodobienstwo tej OSTATNIEJ jest = 0,4

2) Rzucamy dwiema szesciennymi kostkami , jaka jest najbardziej prawdopodobna suma wyrzuconych oczek , odp 7 .... to by bylo prawdopodobienstwo =1/6 , ale dlaczego akurat 7 , to jest najbardziej prawdopodobna ...?
sigma_algebra1
Użytkownik
Użytkownik

kule w urnie

Post autor: sigma_algebra1 »

1) tutaj intuicyjnie widać, że czy wylosujemy 9 kul w tym 6 białych i 3 czarne czczy jedną czarna powinno być to samo czyli 0,4 (wylosowanie kuli czarnej spośród 10 kul w których jest 4 czarne). Formalnie jest to rokład hipergeometryczny

... ometryczny

gdzie N=10, n= 9, k=3, m=4

2) bo akurat 7 jest :) jakbys policzyła każdą inną byłoby mniej po prostu aż 6 par daje sumę 7 , w przypadku innych liczb tych par jest mniej
Ewcia
Użytkownik
Użytkownik

kule w urnie

nie nie , co do drugiego się nie zgodzę , suma oczek =10 , daje wiecej mozliwosci niz tylko 6 ... ?? dlatego tez to mnie zastanawia.. ( a za pierwsze bardzo dziekuje )
sigma_algebra1
Użytkownik
Użytkownik

kule w urnie

Post autor: sigma_algebra1 »

nie 10 daje tylko trzy pary (4,6), (5,5), (6,4). Pamietaj ze liczby na kostce sa <= 6 :)
Ewcia
Użytkownik
Użytkownik

kule w urnie

ahaaa hihi a ja sobie bralam 8 i 7 , calkiem zapomnialam.... dziekuje
ODPOWIEDZ