Rozwiązywanie obwodu metodą praw Kirchhoffa
może mi ktoś pomóc bo nie mogę do tego dojść. Otóż ułożyłem równania ale nie wiem co mam dalej zrobić. Może ktoś pomóc. chodzi o obliczenie pradu I1, I2, I3
... 4d8f1.html
... 4d8f1.html
-
Czoug
- Użytkownik

podstaw wszystkie liczby ii np. w 2 rownaniu podstaw pod I1 1rownanie, otrzymasz z 2 i 3 rownania uklad rownan z 2 niewiadomymi, z tego liczysz I2;I3 no i wstawiasz na koniec obliczone I2;I3 do 1 rownania
wolałbym aby ktoś mi to zadanie rozwiązał bo pierwszy raz w życiu mam styczność z takimi obliczaniami i nie wiem jak za to się zabrać. Przeprasza, ale nie rozumiem jak to zrobić.
-
Czoug
- Użytkownik

no ciezka misja przed toba, rozwiazac uklad 2 rownan z 2 niewiadomymi, koniec swiata.
\(\displaystyle{ \begin{cases} bx+ay=0 \\ ax-by=0 \end{cases} \Rightarrow \begin{cases} x= ? \\ y=? \end{cases}}\)
majac dane: a,b
Rozumiem, ze nie potrafisz pojac jak w ukladach rownan moze byc cokolwiek innego niz x;y i liczby. Wiec masz misje, podstawic wszystkie liczby jakie masz i liczyc! albo zapraszam do gimnazjum gdzie uczy sie ukladow 2 rownan z 2 niewiadomymi metoda podstawiania
\(\displaystyle{ \begin{cases} bx+ay=0 \\ ax-by=0 \end{cases} \Rightarrow \begin{cases} x= ? \\ y=? \end{cases}}\)
majac dane: a,b
Rozumiem, ze nie potrafisz pojac jak w ukladach rownan moze byc cokolwiek innego niz x;y i liczby. Wiec masz misje, podstawic wszystkie liczby jakie masz i liczyc! albo zapraszam do gimnazjum gdzie uczy sie ukladow 2 rownan z 2 niewiadomymi metoda podstawiania
wybacz mi ale nie potrafię roziwązać podstawiłem i wyszło masło maślane.
\(\displaystyle{ \begin{cases} I _{1} = I _{2} +I _{3} \\ E _{1} -I _{1} R _{1} -I _{3} R _{3} =0 \\ I _{3} R _{3} -I _{2} R _{2} +E _{2} =0 \end{cases}}\)
Wstawiamy prąd \(\displaystyle{ I _{1}}\)do równania drugiego i przenosimy napięcia na drugą stronę
\(\displaystyle{ \begin{cases} - \left( I _{2} +I _{3} \right) R _{1} -I _{3} R _{3} = -E _{1} \\ I _{3} R _{3} -I _{2} R _{2} =-E _{2} \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} -I _{2} R _{1} -I _{3} R _{1} -I _{3} R _{3} = -E _{1} \\ -I _{2} R _{2} +I _{3} R _{3} =-E _{2} \end{cases}}\)
w pierwszym równaniu wyłączam prąd \(\displaystyle{ I _{3}}\) przed nawias
\(\displaystyle{ \begin{cases} -I _{2} R _{1} -I _{3} \left( R _{1} +R _{3} \right) =-E _{1} \\ -I _{2} R _{2} +I _{3} R _{3} =-E _{2} \end{cases}}\)
podstawiam wartości rezystorów i źródeł
\(\displaystyle{ \begin{cases} -5I _{2} -I _{3} \left(5+10 \right) =-10 \left| \left| \cdot 2\\ -10I _{2} +10I _{3} =-5 \left| \left| \cdot \left(-1 \right) \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} -10I _{2} -30I _{3} =-20 \\ 10I _{2} -10I _{3} =5 \end{cases}}\)
____________________________(sumujemy obie lewe strony i obie prawe strony)
\(\displaystyle{ -40I _{3} =-15}\)
\(\displaystyle{ I _{3} = \frac{3}{8} = 0,375A}\)
podstawiamy prąd \(\displaystyle{ I _{3}}\) gdziekolwiek
\(\displaystyle{ 10I _{2} -10I _{3} =5}\)
\(\displaystyle{ 10I _{2} -10 \cdot \frac{3}{8} =5}\)
\(\displaystyle{ 10I _{2} =10 \cdot \frac{3}{8} +5}\) mnożymy razy 0,1
\(\displaystyle{ I _{2} = \frac{3}{8} +0,5 = \frac{3}{8} + \frac{4}{8} = \frac{7}{8} =0,875A}\)
wracamy na sam początek do równania:
\(\displaystyle{ I _{1} = I _{2} +I _{3}}\)
\(\displaystyle{ I _{1} = \frac{7}{8} + \frac{3}{8} = \frac{5}{4} =1,25A}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} I _{1} = 1,25A \\ I _{2} =0,875A \\ I _{3} =0,375A \end{cases}}\)
Najpierw naucz się matematyki, potem dopiero zacznij się uczyć fizyki!
PS: Jak już się nauczysz jakiejś metody rozwiązywania układów równań to zapamiętaj: Wartości prądów lub napięć zawsze podawaj w postaci dziesiętnej, amperomierz/woltomierz/watomierz nie pokaże ci wyniku typu:
Wstawiamy prąd \(\displaystyle{ I _{1}}\)do równania drugiego i przenosimy napięcia na drugą stronę
\(\displaystyle{ \begin{cases} - \left( I _{2} +I _{3} \right) R _{1} -I _{3} R _{3} = -E _{1} \\ I _{3} R _{3} -I _{2} R _{2} =-E _{2} \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} -I _{2} R _{1} -I _{3} R _{1} -I _{3} R _{3} = -E _{1} \\ -I _{2} R _{2} +I _{3} R _{3} =-E _{2} \end{cases}}\)
w pierwszym równaniu wyłączam prąd \(\displaystyle{ I _{3}}\) przed nawias
\(\displaystyle{ \begin{cases} -I _{2} R _{1} -I _{3} \left( R _{1} +R _{3} \right) =-E _{1} \\ -I _{2} R _{2} +I _{3} R _{3} =-E _{2} \end{cases}}\)
podstawiam wartości rezystorów i źródeł
\(\displaystyle{ \begin{cases} -5I _{2} -I _{3} \left(5+10 \right) =-10 \left| \left| \cdot 2\\ -10I _{2} +10I _{3} =-5 \left| \left| \cdot \left(-1 \right) \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} -10I _{2} -30I _{3} =-20 \\ 10I _{2} -10I _{3} =5 \end{cases}}\)
____________________________(sumujemy obie lewe strony i obie prawe strony)
\(\displaystyle{ -40I _{3} =-15}\)
\(\displaystyle{ I _{3} = \frac{3}{8} = 0,375A}\)
podstawiamy prąd \(\displaystyle{ I _{3}}\) gdziekolwiek
\(\displaystyle{ 10I _{2} -10I _{3} =5}\)
\(\displaystyle{ 10I _{2} -10 \cdot \frac{3}{8} =5}\)
\(\displaystyle{ 10I _{2} =10 \cdot \frac{3}{8} +5}\) mnożymy razy 0,1
\(\displaystyle{ I _{2} = \frac{3}{8} +0,5 = \frac{3}{8} + \frac{4}{8} = \frac{7}{8} =0,875A}\)
wracamy na sam początek do równania:
\(\displaystyle{ I _{1} = I _{2} +I _{3}}\)
\(\displaystyle{ I _{1} = \frac{7}{8} + \frac{3}{8} = \frac{5}{4} =1,25A}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} I _{1} = 1,25A \\ I _{2} =0,875A \\ I _{3} =0,375A \end{cases}}\)
Najpierw naucz się matematyki, potem dopiero zacznij się uczyć fizyki!
PS: Jak już się nauczysz jakiejś metody rozwiązywania układów równań to zapamiętaj: Wartości prądów lub napięć zawsze podawaj w postaci dziesiętnej, amperomierz/woltomierz/watomierz nie pokaże ci wyniku typu:
Ukryta treść:
-
michalchoromanski
- Użytkownik

A znasz metodę potencjałów węzłowych.
Bo to idealne zadanie na tą właśnie metodę.
Uziemiasz jeden węzeł. Masz dwa więc to bez różnicy który uziemisz.
W powyższym przypadku z tego obwodu wyjdzie równanie z 1 niewiadomą.
Jak nie znasz mogę zaprezetować?
Możesz podać jestem ciekawy.
Mam pytanie co mam zrobić jak mam większy układ. Chciałem rozwiązać to tą samo metodą, ale bardzo ciężko coś skrócić coś przyrównać. Teraz próbowałem zrobić podobne zadanie ale z 3 oczkami i z 6 prądami do zalezienia i nie wyszło zbytnio
-- 11 lis 2009, o 00:40 --
... a04e0.html
oto to zadanie, tam to co kolega zrobił załapałem o co chodzi, ale w tym próbowałem, ale jest tyle nie wiadomych, że nie moge dojść. Równania ułożyłem ale nie wiem jak dalej się poruszać tzn podstawiałem co się dało i tak podstawiłem ze nie moge dodać stronami.
Mam pytanie co mam zrobić jak mam większy układ. Chciałem rozwiązać to tą samo metodą, ale bardzo ciężko coś skrócić coś przyrównać. Teraz próbowałem zrobić podobne zadanie ale z 3 oczkami i z 6 prądami do zalezienia i nie wyszło zbytnio
-- 11 lis 2009, o 00:40 --
... a04e0.html
oto to zadanie, tam to co kolega zrobił załapałem o co chodzi, ale w tym próbowałem, ale jest tyle nie wiadomych, że nie moge dojść. Równania ułożyłem ale nie wiem jak dalej się poruszać tzn podstawiałem co się dało i tak podstawiłem ze nie moge dodać stronami.
- swpok
- Użytkownik

W przypadku układu równań liniowych z większą ilością niewiadomych najwygodniej będzie zastosować wyznaczniki macierzy i wzory Cramera, ot co!
a jak roziwązać to tymi wzorami . Jak do tej pory rozwiązywałem oczko które wygladało troche inaczej tzn można było znaleźć wspólno gałęż z oczkiem 1 a 3. Póżniej mnożyłem W, W1 aż do W 3 a reszte już można było łatow policzyć. A w tym zadaniu nie widzę wpsólnej gałęzi oczka 1 z oczkiem 3, więc nie wiem jak do tego podejść.
-
Czoug
- Użytkownik

lepiej nie, bo bedzie to masakra, musisz przyswoic sobie najpierw Ziemskie sposoby, zeby ewentualnie pozniej zajac sie nieziemskiminajwygodniej będzie zastosować
wyznaczniki macierzy i wzory Cramera
tez jestem ciekaw, czlowiek dazy do uproszczen, wiec zawsze warto znac jakies nieznanemetodę potencjałów węzłowych
czyli jak to rozwiązać może tymi macierzami ale nie wiem jak popodstawić bo tak jak mówiłem liczyłem podobne, ale tutaj nie widzę wspólnej gałęzi oczka numer 1 z oczkiem 3
\(\displaystyle{ Troche \ belkotu \ jest \ w \ dyskusji.}\)
\(\displaystyle{ Metoda \ potencjalow \ wezlowych \ (Coltriego) \ jest \ w \ tym \ przypadku \ najlepsza.}\)
\(\displaystyle{ 1. \ Ustalenie \ potencjalow,}\)
\(\displaystyle{ Vd=0 \ - \ potencjal \ punktu \ dolnego,}\)
\(\displaystyle{ Vg\ - \ potencjal \ punktu \ gornego,}\)
\(\displaystyle{ 2. \ Obliczenie \ potencjalu \ Vg}\)
\(\displaystyle{ Vg= \frac{ \frac{E1}{R1}- \frac{E2}{R2} }{ \frac{1}{R1}+ \frac{1}{R2}+ \frac{1}{R3}}= \frac{2-0.5}{0.2+0.1+0.1}=3.75 \ \left[V \right]}\)
\(\displaystyle{ 3. \ Obliczenie \ pradu \ I1}\)
\(\displaystyle{ I1= \frac{(0-Vg)+E1}{R1}= \frac{10-3.75}{5}=1.25 \ \left[A \right]}\)
\(\displaystyle{ 4. \ Obliczenie \ pradu \ I2}\)
\(\displaystyle{ I2= \frac{(Vg-0)+E2}{R2}= \frac{3.75+5}{10}=0.875 \ \left[A \right]}\)
\(\displaystyle{ 5. \ Obliczenie \ pradu \ I3}\)
\(\displaystyle{ I3= \frac{(Vg-0)}{R3}= \frac{3.75}{10}=0.375 \ \left[A \right]}\)
\(\displaystyle{ Pozdrawiam.}\)
\(\displaystyle{ Metoda \ potencjalow \ wezlowych \ (Coltriego) \ jest \ w \ tym \ przypadku \ najlepsza.}\)
\(\displaystyle{ 1. \ Ustalenie \ potencjalow,}\)
\(\displaystyle{ Vd=0 \ - \ potencjal \ punktu \ dolnego,}\)
\(\displaystyle{ Vg\ - \ potencjal \ punktu \ gornego,}\)
\(\displaystyle{ 2. \ Obliczenie \ potencjalu \ Vg}\)
\(\displaystyle{ Vg= \frac{ \frac{E1}{R1}- \frac{E2}{R2} }{ \frac{1}{R1}+ \frac{1}{R2}+ \frac{1}{R3}}= \frac{2-0.5}{0.2+0.1+0.1}=3.75 \ \left[V \right]}\)
\(\displaystyle{ 3. \ Obliczenie \ pradu \ I1}\)
\(\displaystyle{ I1= \frac{(0-Vg)+E1}{R1}= \frac{10-3.75}{5}=1.25 \ \left[A \right]}\)
\(\displaystyle{ 4. \ Obliczenie \ pradu \ I2}\)
\(\displaystyle{ I2= \frac{(Vg-0)+E2}{R2}= \frac{3.75+5}{10}=0.875 \ \left[A \right]}\)
\(\displaystyle{ 5. \ Obliczenie \ pradu \ I3}\)
\(\displaystyle{ I3= \frac{(Vg-0)}{R3}= \frac{3.75}{10}=0.375 \ \left[A \right]}\)
\(\displaystyle{ Pozdrawiam.}\)
-
michalchoromanski
- Użytkownik

Jasne mając dwa węzły metoda potencjałów węzłowych jest najlepsza, jeden węzeł uziemiasz i masz tylko jedno równanie.
Węzłową raczej średnio. umiem zapisać macierz admitancji (dla tego układu byłaby 1x1)michalchoromanski pisze:A znasz metodę potencjałów węzłowych.
\(\displaystyle{ \left[ \frac{1}{5} + \frac{1}{10} + \frac{1}{10} \right]}\)
umiem oczkową.
tevenina umiem dopóki skomplikowanego obwodu nie zobaczę (niektóre proste przypadki typu: 10 źródeł stałych lub sinusoidalnych o jednej fazie połączonych równolegle/szeregowo)