No i tutaj muszę się wtrącić bo ja zauważyłem zupełnie coś innego. Z mojej byłej klasy z liceum 10 osób poszło na budownictwo. A dlaczego? Bo to były osoby że tak zacytuję "na poważnie nie interesujące się kompletnie niczym" i poszły po prostu tam gdzie inni. Niesieni falą tłumu. To że u Ciebie taka fala poniosła sporą grupę na informatykę nie znaczy że tak jest wszędzie. I jestem pewien że są też na matematyce (może nie na czystej ale na stosowanej lub finansowej) osoby o których wspomniałeś. Takie osoby idą po prostu tam gdzie jest im "wygodnie" nie kierując się zainteresowaniami (których z założenia nie mają).Dumel pisze:mała dygresja poza tematem: taka jest chyba teraz tendencja że jak się ktoś na poważnie nie interesuje kompletnie niczym (poza chlaniem, paleniem, obijaniem się i podobnymi dyscyplinami) to idzie na informatykę. przynajmniej ja mam takie wrażenie patrząc na kolegów z liceum.
Wybór kierunku studiów na politechnice?
- mcbob
- Użytkownik

- abecadlo17
- Użytkownik

- Podziękował: 1 raz
abecadlo17 pisze:Znalazłem całkiem ciekawą stronę internetową, na której wymienione są kierunki studiów, uczelnie, jakie możliwości podjęcia pracy itp.
Wybrałem kilka, które mogłyby mnie zainteresować:
1) Ekonomia (Ale tu chyba wymagana jest geografia, której zdawać na maturze na 90% nie będę)
2) Elektrotechnika (to tak sobie xD)
3) Fizyka
4) Fizyka techniczna
5) Finanse i rachunkowość
6) Matematyka
7) Automatyka i robotyka
8) (Ewentualnie) Informatyka
9) Budownictwo - ale jak już wspominałem choroba na to nie pozwala
10) Architektura - i mój pozbawiony jakichkolwiek walorów rysunek
Niestety na tej stronie nie ma wymienionych konkretnych specjalizacji, ale to już raczej mniejszy problem
Z czym mieliście doczynienia, co polecacie, co odradzacie, proszę o opinie
----------------------------------------------------------------------------
Dla zainteresowanych ta strona to:
Podbijam
- miki999
- Użytkownik

- Podziękował: 36 razy
Nie dziwi mnie to, że nie ma napisanych specjalizacji, bo nie na każdej uczelni są one takie same. Najlepiej sprawdź na stronach konkretnych uczelni- często znajdują się tam również ich opisy.Niestety na tej stronie nie ma wymienionych konkretnych specjalizacji, ale to już raczej mniejszy problem
Z czym mieliście do czynienia, co polecacie, co odradzacie, proszę o opinie
Z listy proponuję na początek wykreślić ekonomię oraz finanse i rachunkowość jako trywialne.
-
Dumel
- Użytkownik

- Podziękował: 60 razy
no właśnie, finanse i rachunkowość to jest podobno zakuwanie jakichś tam regułek, których nawet nie trzeba rozumieć. potem je się zapomina i niewiele się po takich studiach umie (przytaczam zasłyszane wcześniej opinie ludzi którzy niby nie rzucali słów na wiatr głosząc takie poglądy). Dużo lepiej iść na matematykę finansową.
- mx2
- Użytkownik

- Podziękował: 5 razy
W tych okolicach to tylko matematyka finansowamiki999 pisze: Z listy proponuję na początek wykreślić ekonomię oraz finanse i rachunkowość jako trywialne.
- abecadlo17
- Użytkownik

Tak też myślałem, że te kierunki zostaną zganione
Już gdzieś czytałem o matematyce finansowej. Również wydawało się być interesujące ale jakoś mi umknęło przy tej liście
Już gdzieś czytałem o matematyce finansowej. Również wydawało się być interesujące ale jakoś mi umknęło przy tej liście
Zwłaszcza że matematyka finansowa występuje właśnie jako specjalność, a nie osobny kierunek
- Cr453r
- Użytkownik

ja osobiście w tym roku pisze maturę i wybieram się na politechnikę. Konkretnie Politechnika Gdańska kierunek matematyka. Na 3 podajże roku wybierasz 1 z 3 specjalizacji: mat. stosowana, mat. finansowa i biomatematyka. Ja osobiście pewnie zdecyduje się w kierunku stosowanej ale kto wie co to będzie za 4 lata:D
- abecadlo17
- Użytkownik

Mam nadzieję, że wszystko pójdzie po Twojej myśli. Szczerze? - Też mam ochotę na politechnikę gdańską. Przyjemne miasto a i szkoła podobno na wysokim poziomie Może będziemy mieli okazję się spotkać jak już zadecyduję gdzie się wybraćCr453r pisze:ja osobiście w tym roku pisze maturę i wybieram się na politechnikę. Konkretnie Politechnika Gdańska kierunek matematyka. Na 3 podajże roku wybierasz 1 z 3 specjalizacji: mat. stosowana, mat. finansowa i biomatematyka. Ja osobiście pewnie zdecyduje się w kierunku stosowanej ale kto wie co to będzie za 4 lata:D
- Cr453r
- Użytkownik

jeśli zdecydujesz się na PG to się odezwij będę wtedy na 2 roku, oczywiście jak zaliczę pierwszy oczywiście i jako starszy kolega chętnie pomogę w razie czego
- abecadlo17
- Użytkownik

Może jest jeszcze w stanie ktoś coś polecić? Może jakieś własne doświadczenia z danymi kierunkami bądź doświadczenie znajomych (zarówno te przyjemne jak i nieprzyjemne). Z góry dziękuje za każdą CENNĄ opinię
- abecadlo17
- Użytkownik

Witam ponownie
Ostatnio trochę grzebałem, szperałem na stronach politechnik itp. I znalazłem 2 kierunki, które mi pasują najbardziej. Otóż jest to:
◘automatyka i robotyka - specjalność: automatyzacja i informatyzacja procesów;
◘elektrotechnika - specjalność: automatyka przemysłowa i technika mikroprocesorowa.
Mam pytanie, czy może ktoś z was miał styczność z którymś z tych kierunków, może ma znajomych, którzy to studiują i jakieś doświadczenia w związku z tymi kierunkami? Czy są to kierunki przyszłościowe? Czy warto je studiować? Jaką pracę można po nich uzyskać?
Z góry dziękuje za wszystkie opinie
Pozdrawiam.
Ostatnio trochę grzebałem, szperałem na stronach politechnik itp. I znalazłem 2 kierunki, które mi pasują najbardziej. Otóż jest to:
◘automatyka i robotyka - specjalność: automatyzacja i informatyzacja procesów;
◘elektrotechnika - specjalność: automatyka przemysłowa i technika mikroprocesorowa.
Mam pytanie, czy może ktoś z was miał styczność z którymś z tych kierunków, może ma znajomych, którzy to studiują i jakieś doświadczenia w związku z tymi kierunkami? Czy są to kierunki przyszłościowe? Czy warto je studiować? Jaką pracę można po nich uzyskać?
Z góry dziękuje za wszystkie opinie
Pozdrawiam.