Witam. Znajomy podał mi twierdzenie, którego nazwy nie pamięta(ani dowodu), ale jest przydatne do liczenia granic i udowadniania. Chciałbym jednak chociaż wiedzieć jak udowodnić je.
Jeżeli \(\displaystyle{ \lim_{x \to \infty} \frac{ \left|a _{n+1} \right| }{\left|a _{n} \right|}<1}\) to \(\displaystyle{ \lim_{x \to \infty} a _{n} = 0}\). Tak samo dla >1, to wtedy granica jest nieokreślona.
Co to za twierdzenie?
-
kamillys
- Użytkownik

- Podziękował: 2 razy
Co to za twierdzenie?
Jeśli chodzi o kryterium d'Alemberta, to ono jedynie mówi czy ciąg jest zbieżny czy nie, może ktoś wyjaśnić czemu akurat =0, a nie np. 123?
- Zordon
- Użytkownik

- Podziękował: 75 razy
Co to za twierdzenie?
zacytuj kryterium dAlamberta, bo wydaje mi się, że mówimy o dwóch różnych rzeczach, te które ja znam, mówi o zbieżnośc szeregu a nie dowolnego ciągu
- Yaco_89
- Użytkownik

- Podziękował: 7 razy
Co to za twierdzenie?
Jeśli \(\displaystyle{ \lim_{n \to \infty} \frac{ \left|a _{n+1} \right| }{\left|a _{n} \right|}<1}\) to, jak napisał słusznie Zordon, z kryterium d'Alemberta mamy zbieżność szeregu \(\displaystyle{ \sum_{n=1}^{ \infty }a_n}\), a to pociąga za sobą \(\displaystyle{ \lim_{n \to \infty} a _{n} = 0}\) jako warunek konieczny zbieżności... chyba o to chodzi.
-
kamillys
- Użytkownik

- Podziękował: 2 razy
Co to za twierdzenie?
dzięki Yaco_89. Dzięki za wyjaśnienie.
Zordon: pomieszały mi się szeregi z ciągami. Mimo to dziękuje za pomoc.
Zordon: pomieszały mi się szeregi z ciągami. Mimo to dziękuje za pomoc.