Matura próbna - odpowiedzi

Przygotowanie do egzaminu dojrzałości. Zestawy zadań. Wyniki i przebieg rekrutacji na studia.
Kefas
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 4 razy

Post autor: Kefas »

Jeśli ma się pod ręką tablice ze wzorami - to tak, gwarantuję Ci, że bez nauki każda choć troszkę inteligentna osoba zdała dzisiejszą podstawową próbną matematykę bez większych problemów (czyli min. 30 %).

Czas pokaże jak będzie w maju, ale ja pisałem o tym co będzie, kiedy poziom będzie podobny...

A to że pierwszy, to kompletnie nie usprawiedliwia tego co było w zadaniach zamkniętych na tej maturze.

Jeśli CKE chciało zadbać o to, aby było w Polsce więcej chętnych na kierunki techniczne, to powinno zrobić dużo trudniejszy egzamin TERAZ i na tym samym poziomie w maju.

Wiele osób zdając z palcem w nosie tą maturę może uznać, że nie ma sensu się przykładać.
Gdyby CKE nastraszyło, to by się uczniowie więcej nauczyli a tak to... Nie wiem co to będzie.
Awatar użytkownika
Quaerens
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 439 razy

Post autor: Quaerens »

Szkoła ma straszyć, a nie CKE A uczyć mimo to trzeba się dalej ostro bo matura to tylko mały krok do przodu, potem dopiero napotyka się prawdziwe przeszkody.
xanowron
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 42 razy

Post autor: xanowron »

CKE zapewnia, że majowa matura nie będzie trudniejsza...

damianplflow, nie wiem czy wiesz, ale większość szkół, o ile nie wszystkie miały zrobione działy które były na tej maturze - nie było stereometrii, kombinatoryki, prawdopodobieństwa i statystyki.
I popieram Kefasa, taką maturę można zdać z samą kartą wzorów, jeśli komuś zadania z tej matury sprawiają trudności to po prostu jest słaby z matmy, trudno.
Grzechu1616
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 23 razy

Post autor: Grzechu1616 »

było jedno zadanie zamknięte ze statystyki:P
xanowron
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 42 razy

Post autor: xanowron »

Średnia arytmetyczna to gimnazjum, a nie statystyka
sebol__14
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 13 razy

Post autor: sebol__14 »

Poziom jest po prostu żałosny, bez przygotowania spokojnie 80% będzie. Mam nadzieję, że na tej głównej będzie dużo trudniej. Do zdania tej śmiesznej próbnej matury wystarczy znajomość podstawowych ale to na prawdę podstawowych pojęć a nawet i nie, bo przecież można sobie otworzyć książeczkę ze wzorami.
Awatar użytkownika
mx2
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 5 razy

Post autor: mx2 »

sebol__14 pisze:Poziom jest po prostu żałosny, bez przygotowania spokojnie 80% będzie. Mam nadzieję, że na tej głównej będzie dużo trudniej. Do zdania tej śmiesznej próbnej matury wystarczy znajomość podstawowych ale to na prawdę podstawowych pojęć a nawet i nie, bo przecież można sobie otworzyć książeczkę ze wzorami.
Poziom matury głównej będzie podobny. Matura podstawowa ma sprawdzić czy ktoś wie o co chodzi i tyle. Dla tych którzy chcą czegoś więcej jest rozszerzona
rodzyn7773
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 8 razy

Post autor: rodzyn7773 »

mx2
zgadzam się. U mnie była fajna sytuacja w szkole mat-fiz i mat-inf rozmawiali o zadaniach otwartych a językowe i human o zamkniętych

Co do poziomu - nie mogą dać podstawowej matury z matematyki na nawet dosyć trudnym poziomie (przynajmniej na początku nowej matury) bo wtedy połowa osób może nie zdać. Jeżeli ktoś czuje się mocniejszy może pisać rozszerzoną część i się wykazać i tyle.-- 3 lis 2009, o 22:06 --a tak odnośnie mojej pracy to niestety pomyliłem się w ostatnim zadaniu (zapomniałem postawić w jednym miejscu minusa), no i w zadaniu z trójkątami równobocznymi więcej było pisania niż liczenia i obawiam się braku zrozumienie mojego dowodu
maise
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: maise »

bossu01 pisze:Szkoda, że nie ma teraz próbnego rozszerzenia, to by pozwoliło na prawdę ocenić swoje siły.
Nie piszecie matury próbnej z Operonu?
Awatar użytkownika
bossu01
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: bossu01 »

Z matematyki niestety nie, za to z j. polskiego niestety tak :/
Pozostaje samemu to przerobić, ale to nie to samo.
sebol__14
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 13 razy

Post autor: sebol__14 »

U nas jest podobno tak, że każdy może sobie wybrać dwa przedmioty z jakich będzie pisał próbną maturę, nie musi być to wcale j. polski. Mamy mieć arkusze z operonu.-- 4 lis 2009, o 18:35 --U nas jest podobno tak, że każdy może sobie wybrać dwa przedmioty z jakich będzie pisał próbną maturę, nie musi być to wcale j. polski. Mamy mieć arkusze z operonu.
maise
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: maise »

My maturę z Operonu piszemy 3-4 dni: polski, matematykę, język obcy i ewentualnie dodatkowy przedmiot (wybrałam matematykę rozszerzoną).

A żeby nie offtopować: przerosło mnie zadanie z geometrii analitycznej (33.) - przynajmniej na egzaminie, bo zaraz po zakończeniu wpadłam na pomysł jak się za nie zabrać. Poza tym nie wiem czy mi zaliczą zadanie z trójkątami równobocznymi. Liczę zatem na 88-92%.
Awatar użytkownika
Quaerens
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 439 razy

Post autor: Quaerens »

33 po fakcie to ja też się kapnąłem :/
XYY
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: XYY »

ja wpadłem na rozwiązanie w ostatnich minutach i nie zdążyłem dokończyć tego zadania będzie coś koło 88-90%
buahaha
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 28 razy

Post autor: buahaha »

A u mnie w klasie, wszyscy, którzy będą mieli poniżej 88% dostaną jedynki z matematysi
ODPOWIEDZ