Twierdzenie Tietze'go

Własności przestrzeni; metryczność, zwartość, spójność... Przekształcenia i deformacje... Teoria wymiaru... słowem - topologia.
Jakub Gurak
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 76 razy

Twierdzenie Tietze'go

Post autor: Jakub Gurak »

Zastanawia mnie czy w tym twierdzeniu (patrz książkę Ryszarda Engelkinga i Karola Siekluckiego 'Geometria i topologia', Cześć II, str. 51) przyjęte tam założenie aby dziedzina funkcji obciętej (względem tego poszukiwanego przedłużenia) jest zbiorem domkniętym -czy jest to istotne?? Czyli:
Czy jeśli mamy przedział \(\displaystyle{ X:=\left[ a,b\right] \subset \RR }\), gdzie \(\displaystyle{ a<b}\) (z metryką podprzestrzeni metryki euklidesowej na prostej liczbowej -wziąłem tutaj przedział, bo po co rozważać zbiór nieograniczony), oraz jeśli mamy dowolny ustalony podzbiór \(\displaystyle{ A \subset X}\) (niekoniecznie domknięty), oraz jeśli mamy funkcję ciągłą \(\displaystyle{ f:A\rightarrow \left[ -1,1\right] }\), to czy zawsze można ją przedłużyć do funkcji ciągłej \(\displaystyle{ f ^{*}: X \rightarrow \left[ -1,1\right] }\)?? I:
Czy jeśli \(\displaystyle{ X \subset \RR ^{2} }\) jest obszarem homeomorficznym z domkniętym kołem jednostkowym (z metryką podprzestrzeni metryki euklidesowej w \(\displaystyle{ \RR ^{2} }\)), oraz jeśli mamy dowolny ustalony podzbiór \(\displaystyle{ A \subset X,}\) oraz jeśli mamy funkcję ciągłą \(\displaystyle{ f:A \rightarrow \left[ -1,1\right], }\) to czy zawsze można ją przedłużyć do funkcji ciągłej \(\displaystyle{ f ^{*}: X \rightarrow \left[ -1,1\right]}\)?? :lol:
Awatar użytkownika
timon92
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 8 razy

Re: Twierdzenie Tietze'go

Post autor: timon92 »

funkcji \(f\colon [-1,0) \cup (0,1] \to [-1,1]\) danej wzorem \(f(x)=\frac{x}{|x|}\) nie da się przedłużyć do funkcji ciągłej określonej na \([-1,1]\)
ODPOWIEDZ