[LXI OM] I etap

Dla wtajemniczonych;) Największa impreza dla matematyków poniżej studiów, czyli Olimpiada Matematyczna oraz Olimpiada Matematyczna Gimnazjalistów.
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 90 razy

[LXI OM] I etap

Post autor: »

andkom pisze:Oto przykładowe nierachunkowe rozwiązanie
Bardzo ładne.

Tym bardziej czuję się teraz jak barbarzyńca ze swoimi sinusami.
Parafrazując bowiem wypowiedź Marka Kordosa - używać trygonometrii do zadań geometrycznych to jak jeść rybę nożem i widelcem: też się niby człowiek naje, ale nie za bardzo wypada.

Q.
waral
Użytkownik
Użytkownik

[LXI OM] I etap

Post autor: waral »

andkom pisze:
waral pisze:aaa, czyli jednak coś trzeba było przeliczać miałem nadzieję na dorysowanie jakichś punktów albo prostej z kosmosu, no ale to i tak lepsze niż sinusy;d dzięki.
Nic nie trzeba było przeliczać. Oto przykładowe nierachunkowe rozwiązanie (wklejam to, bo akurat to mam wklepane):
Ukryta treść:    
;O to jest to ;D
pog
Użytkownik
Użytkownik

[LXI OM] I etap

Post autor: pog »

no, też nie umiałem 7-mego zrobić, a tak syficznie trygonometrią mi się nie chciało.

oto jak zrobiłem 8-me:

okazało się, że tak samo jak SaxoN ;]
Dumel
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 60 razy

[LXI OM] I etap

Post autor: Dumel »

masz literówki tam gdzie zastosowałeś Jensena
pog
Użytkownik
Użytkownik

[LXI OM] I etap

możesz jaśniej?
gendion
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 23 razy

[LXI OM] I etap

Post autor: gendion »

Może mi ktoś wytłumaczyć o co chodzi z tą jednorodnością?
Kiedy możemy przyjąć, że (tak jak w tym przypadku) \(\displaystyle{ a^n+b^n+c^n=3}\) etc.?
pog
Użytkownik
Użytkownik

[LXI OM] I etap

generalnie chodzi o to, że podstawiasz sobie
a = a'k
b = b'k
c = c'k
i jeśli nierówność jest jednorodna (po obu stronach takie same potęgi) to wszystkie k się skrócą. no i teraz dobierasz sobie takie k, żeby zmienne a', b' i c' miały jakieś fajne własności (suma wynosiła 1, itp.). wywalając wszystkie primy dostajesz gratis dodatkowe założenie. :-)

i to wszystko kryje się w sformułowaniu "z jednorodności b.s.o. możemy przyjąć" ;-)
gendion
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 23 razy

[LXI OM] I etap

Post autor: gendion »

ale wartość wyrażenia mogę sobie przyjąć jaką chcem? jaka mi się przyda do rozwiązania, np zarówno 1 jak i miliard trzysta osiemdziesiąt trzy jak mi się przyda?
a np. mogłbym wziąć, że abc=1 albo a/(bc)=1 czy tam inne takie 'kombinacje'?

dzięki wielkie, w szkole się to raczej nie przyda, na OM za cienki jestem, ale warto wiedzieć :D ;)
Prastaruszek
Użytkownik
Użytkownik

[LXI OM] I etap

Post autor: Prastaruszek »

Dumel pisze:ósme też mi się spodobało. nie rozumiem tylko po co bym warunek że n jest naturalne. troche dziwne byłoby dawanie takiej śmiesznej zmyłki aby niektórzy sie babrali z indukcją (fuuu) ale nie widze innej motywacji.
No wiesz, ja w moim rozwiązaniu korzystam z założenia, że n jest naturalne. Za wszystkie n w średniej potęgowej po prawej stronie nierówności podstawiam k i podnosze do k-tej potęgi.
Dowiodłem najpierw, że powstała nierówność zachodzi dla k=1 , a potem że jeśli zachodzi dla k nie mniejszego od n, to również dla k+1. Dowód był estetyczny i nie trzeba było kożystać po drodze z jakiejkolwiek szczególnej nierówności. Tak więc tą drogą też można było
Ostatnio zmieniony 2 lis 2009, o 17:04 przez Prastaruszek, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
tim
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 3 razy

[LXI OM] I etap

Post autor: tim »

Swistak pisze: Pomyśl, co przezywał tim, którego rozwiązania jednego z zadań z tegorocznego OMG zajęło 18 stron .
Bez komentarza.... ;p

-- 2 lis 2009, o 16:43 --

I tak 7/8 przejdzie dalej, więc czym wy się przejmujecie?
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 90 razy

[LXI OM] I etap

Post autor: »

Prastaruszek pisze:Stopień pierwiastka oznaczyłem liczbą naturalną k, podniosłem do k-tej potęgi I dowiodłem że dla k nie mniejszego niż n+1 nierównośc zachodzi - Dowiodłem najpierw, że zachodzi dla k=1 , a potem że jeśli zachodzi dla k nie mniejszego od n, to również dla k+1.
Mógłbyś rozwinąć?
Czy dobrze rozumiem, że udowadniałeś indukcyjnie, że:
\(\displaystyle{ \left( \frac{a^{n+1}}{b+c}+\frac{b^{n+1}}{c+a}+\frac{c^{n+1}}{a+b}\right)^k \geq \left( \frac{a^{n}}{b+c}+\frac{b^{n}}{c+a}+\frac{c^{n}}{a+b}\right)^k \cdot \frac{a^k+b^k+c^k}{3}}\)
?

Jak dokładnie wyglądał krok indukcyjny?

Q.
wally
Użytkownik
Użytkownik

[LXI OM] I etap

Post autor: wally »

Moje 8:
Wszystko na lewą stronę, parując takimi samymi mianownikami, zauważam że to co mam po lewej stronie jest symetryczne, więc zakładam, że
\(\displaystyle{ a \ge b \ge c}\) wtedy ta srednia potegowa jest niewieksza od \(\displaystyle{ a}\) i niemniejsza od \(\displaystyle{ c}\), kazdy mianownik zamieniam na \(\displaystyle{ a+c}\) zmniejszajac to co mam po lewej stronie, w liczniku otrzymuje cos co jest latwo udowodnic ze jest wieksze od 0. Koniec
Jamesxn
Użytkownik
Użytkownik

[LXI OM] I etap

Post autor: Jamesxn »

A wracając do 5, wie ktoś wkońcu jak wyznaczyć te miejsca styku kuli wpisanej w czworościan z jego ścianami? Wiem, że 5 się bez tego obchodzi, ale może się ta własność przydać...
Awatar użytkownika
BSP
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 11 razy

[LXI OM] I etap

Post autor: BSP »

pog pisze:
oto jak zrobiłem 8-me:
pog pisze:Z jednorodności bez straty ogólności możemy przyjąć, że \(\displaystyle{ a^n+b^n+c^n=3}\)
Czyżbym coś przegapił?
Zadanie 8 pisze:Dowieść, ze dla dowolnych liczb rzeczywistych dodatnich a, b, c i liczby całkowitej \(\displaystyle{ n \ge 1}\) zachodzi nierówność: (...)
Gdyby \(\displaystyle{ n}\) mogłoby być równe 0 lub dowolne rzeczywiste, to założenie byłoby prawdziwe, ale w tym przypadku wystarczy wziąć np. dowolne \(\displaystyle{ a,b,c}\) takie, że \(\displaystyle{ a \ge b \ge c>1}\) i założenie będzie fałszywe, bo suma zawsze będzie większa niż 3. Skąd więc takie założenie?

P.S.
Przyłączam się do pytania o sferę wpisaną w czworościan, czy można w miarę ogólnie określić położenie jej środka? Jakoś analitycznie, czy może np. przy pomocy rzutów na siatkę konkretnych odcinków czy dwusiecznych otrzymamy położenie (rzut) środka? Bo szukałem w różnych miejscach internetu, po polsku i angielsku i nic nie znalazłem?
Pozdrawiam
patry93
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 352 razy

[LXI OM] I etap

Post autor: patry93 »

Co do środka wpisanego w czworościan - mogę się mylić, ale jest to chyba punkt wspólny płaszczyzn dwusiecznych każdych kątów dwuściennych w danym czworościanie
ODPOWIEDZ