samodzielna nauka matematyki do matury
-
KrawieC
- Użytkownik

- Podziękował: 6 razy
A ja mam pytanie odnośnie matury podstawowej. Chciałbym kupić książkę, która pozwoli mi się przygotować do matury. Nie wiem czy Kiełasa jest dobry na początek, czy może jakies vademecum Operun, czy może książka AKSJOMATu pt Testy maturalne. Również znalazłęm MATURA z MATEMATYKI od roku 2010 wyd Podkowa. Kompletnie nie wiem co wybrać, a nauczyciel nic w sumie nam nie polecał. Zdaję sobie sprawę, że jest to pytanie, któreś z kolei na ten temat, ale tyle ludzi teorii ile ludu. Mój cel: bezproblemowe zdanie matury.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
- sesese
- Użytkownik

- Podziękował: 88 razy
Jak chcesz zdac musisz znac teorie jak znasz terorie musisz zobaczyc przyklady a potem przejsc do zadan im wiecej tym lepiej. Ja polecam ksiazki Kurczab klaczkow swida. czytaj patrz jak sie robi i rob. MAture zdasz
Jak jestec ambitny to przerob jeszcze kielbase czy cos takiego ale same te podreczniki K.K.Ś ci wystarcza.
Mi do rozszezonej stykły i nie narzekam a nie robilem nic oprucz tego .
przynajmniej masz wszystko po kolei
Jak jestec ambitny to przerob jeszcze kielbase czy cos takiego ale same te podreczniki K.K.Ś ci wystarcza.
Mi do rozszezonej stykły i nie narzekam a nie robilem nic oprucz tego .
przynajmniej masz wszystko po kolei
-
KrawieC
- Użytkownik

Kiełbasy raczej nie będę robił bo chyba podstawę trochę przewyższa. A książki do matmy mam, chodziło mi o zbiór stricte przygotowujący do matury. Tzn zbiór z zadaniami, który może posiadać elementy teorii.
-
Lisek (C)Hytrusek
- Użytkownik

Ja zdawałem maturę w zeszłym roku i wiem, że trzeba podejść do niej na luzie! TO powinno Wam pomóc (no i dotyczy matematyki, oczywiście):
-
b4rtu5
- Użytkownik

I ja również podpisuję się tutaj rękami i nogami. Mam zamiar zdawać rozszerzoną matmę, bo uświadomiłem sobie w końcu, że potrzebuję jej na studia. W szkole mam podstawę więc w ogóle szkoda gadać, a zapał jest i motywacja
-
maniekasus
- Użytkownik

- Podziękował: 2 razy
a jesczez może ktoś mi doradzi, bo głupieję: w szkole lecimy z materiałem na bieżąco (teraz będzie sprawdzian z rachunku prawdopodobieństwa) i dodatkowo co dwa tygodnie lecimy z klasówkami powtórkowymi (jutro już funkcja kwadratowa).
DO niej jestem w miarę przygotowany, ale już były 3 powtorkowe i przez nie jestem w plecy (nie powtarzałem). Zakupiłem sobie zbiory Kiełbasy, Vademecum już w drodze do mnie. CO teraz zacząć powtarzać? Lecieć kiełbase od początku nie patrząc na to co nauczyciele robią z nami w sql?? Może ktoś podpowie jak można by to sobie rozplanować, bo zbliżająca się matura coraz bardziej ciąży ;P
DO niej jestem w miarę przygotowany, ale już były 3 powtorkowe i przez nie jestem w plecy (nie powtarzałem). Zakupiłem sobie zbiory Kiełbasy, Vademecum już w drodze do mnie. CO teraz zacząć powtarzać? Lecieć kiełbase od początku nie patrząc na to co nauczyciele robią z nami w sql?? Może ktoś podpowie jak można by to sobie rozplanować, bo zbliżająca się matura coraz bardziej ciąży ;P
ja robię codziennie 10-15 zadań z Kiełbasy(+Vademecum Operonu), a w dni wolne po 20-25 zadań i planuję wdrożyć robienie jednego arkuszu(Pazdro-niebieska okładka) co tydzień w sobotę(zadania ze szkoły robie niezależnie od tego co robię sam przygotowując się do matury, chociaż czasem działy się pokrywają). Najlepiej Kiełbasę robić od samego początku , każde zadanie, chociaż ja zacząłem od funkcji kwadratowej(wcześniejsze działy połowicznie) to wrócę niedługo do poprzednich działów. Ja myślę, że warto skończyć zbiór jak najszybciej, przynajmniej miesiąc przed maturą, żeby zacząć robić arkusze, odświeżyć wiedzę z przerobionych zadań i wrócić do tych najtrudniejszych + jakiś inny zbiór(np. "maturalnie, że zdasz" nie jest chyba za gruby a przed samą maturą może być w sam raz). Do tego przygotowuję się do angola i fizy rozszerzonych, tak że cały czas zapełniony . To moja taktyka i chciałbym przerobić zadania do stycznia.
-
maniekasus
- Użytkownik

- Podziękował: 2 razy
Masz vademecum z Operonu, w połączeniu z niektórymi rozwiązaniami u Kiełbasy pozwala to na samodzielne rozwiązanie wszystkich tam zadań??
tak, przydało mi się już parę razy przy f kwadratowej, głównie założenia, przedziały itd("mocne" podstawy które trzeba znać do różnych typów zadań). Myślę, że da się rozwiązać trudniejsze zadania z Kiełbasy w połączeniu z operonem albo i nawet bez niego, tylko trzeba dogłębnie przeanalizować treść zadania.
- grzesus
- Użytkownik

Podpisuję się pod pytaniem maniekasus, mimo, że zarejestrowałem się wczoraj to na forum jestem od dłuższego czasu, oczywiście nastawiony jestem na maturę rozszerzoną więc, po przeczytaniu wielu waszych opinii co do przygotowania, zaopatrzyłem się w obydwie części Matematyki A. Kiełbasy oraz Zbiór zadań maturalnych z zakresu rozszerzonego wydawnictwa "Podkowa". Poszukuję jeszcze uzupełnienia w formie jakiegoś wprowadzenia teoretycznego do poszczególnych działów. W zbiorach Kiełbasy przed każdą częścią jest wstęp teoretyczny ale wiem, że to za mało. Dodam także, że zacząłem chodzić na 2h korków w tyg myślę, że w te 7 pozostałych miesięcy sumiennie, codziennie pracując jestem w stanie przygotować się dobrze do matury.
Zastanawiam się czy tablice matematyczne "Podkowy" będą wystarczające?
Zastanawiam się czy tablice matematyczne "Podkowy" będą wystarczające?
-
KrawieC
- Użytkownik

A co z cześcią drugą dla podstawy pana Kiełbasy? Czy to ma być wydane w tym roku w ogóle? W księgarni Gandalf, przybliżony termin wydania, jest na kwiecień 2010 Można ewentualnie czymś to zastąpić?