Liczby zespolone ilość rozwiązań.

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Podziękował: 6 razy

Re: Liczby zespolone ilość rozwiązań.

Post autor: Jan Kraszewski »

Xenon02 pisze: 6 lis 2022, o 23:34To co wyczytałem z wikipedii to jest to że jest to suma jednomianów, a jednomiany to jak rozumiem konkretna liczba i zmienne o różnych potęgach lub braku tych potęg.
Przy czym są to potęgi naturalne.
Xenon02 pisze: 6 lis 2022, o 23:34Więc np \(\displaystyle{ \sin x}\) nie jest jednomianem bo sin to nie jest liczba jak dobrze rozumiem ?
To dość dziwne podejście, ale niewątpliwie nie jest to jednomian (mam nadzieję, że zapisu \(\displaystyle{ \sin x}\) nie traktujesz jako \(\displaystyle{ \sin \cdot x}\)).
Xenon02 pisze: 6 lis 2022, o 23:34Albo \(\displaystyle{ 2^{x}}\) bo x nie jest przy dwójce tylko jest jako potęga ?
Tak, to też nie jest jednomian.
Xenon02 pisze: 6 lis 2022, o 23:34To tak samo jest z \(\displaystyle{ j\Re(z)}\) ? Bo to nie jest konkretna liczba koło zmiennej ?
Liczba jest konkretna - \(\displaystyle{ j}\) - ale całość nie jest iloczynem liczby i zmiennej w potędze naturalnej, tylko iloczynem liczby i wartości pewnej funkcji.
Xenon02 pisze: 6 lis 2022, o 23:34W sumie to nie wiem jak interpretować to \(\displaystyle{ j\Re{z}}\), ponieważ w sumie liczba rzeczywista z "z" to jest jakaś liczba czyli \(\displaystyle{ liczba \cdot liczba}\) czyli niby jednomian chyba że coś znowu pomerdałem.
Zupełnie pomerdałeś. \(\displaystyle{ \Re(z)}\) to nie jest "jakaś liczba", tylko funkcja rzeczywista zmiennej zespolonej.
Xenon02 pisze: 6 lis 2022, o 23:34Więc skoro \(\displaystyle{ j\Re(z)}\) to jest zmienna to niby się zgadza z definicją że to jest jakiś jednomian czyli liczba * zmienna w jakiejś potędze.
(nie wiem czy to będzie tak trochę od czapy) ale skoro \(\displaystyle{ 2\cdot x\cdot y}\) to też jednomian to chyba zmienne tutaj nie mają znaczenia ile ich jest koło liczby. A że skoro \(\displaystyle{ j\Re(z)}\) to też jest liczba "j" razy zmienna "Re(z)" to chyba się zgadza ?

Mogę się mylić i to bardzo.
Mylisz się i to bardzo. Masz niestety dość poważne braki w zakresie pojęć, które powinieneś poznać w szkole średniej, co sprawia, że w tym bardziej zaawansowanym materiale wszystko Ci się miesza (a ja czuję się jak ktoś, kto ma uczyć nurkowania głębinowego osobę, która nie umie pływać).

Powtórzę: \(\displaystyle{ \Re(z)}\) nie jest zmienną z tego samego powodu, z którego nie jest zmienną \(\displaystyle{ 2^z}\) czy \(\displaystyle{ \sin z}\) - wszystko to są wartości różnych funkcji (które to funkcje ewidentnie nie są funkcją potęgową, czyli naturalną potęgą zmiennej niezależnej).
Xenon02 pisze: 6 lis 2022, o 23:34Rozumiem że \(\displaystyle{ x^2=10\sqrt{x^2}}\) nie jest równaniem wielomianowym ?
Nie jest.
Xenon02 pisze: 6 lis 2022, o 23:34 Więc dlatego jest więcej rozwiązań ?
Nie "dlatego jest", tylko "dlatego może być".
Xenon02 pisze: 6 lis 2022, o 23:34Bo dla np \(\displaystyle{ x^3+2x^2+1 = 0}\) to tutaj są 3 rozwiązania ?
Ale tylko jeżeli rozwiązujemy to równanie w liczbach zespolonych. Rzeczywiste rozwiązanie jest tylko jedno.

JK
Xenon02
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 2 razy

Post autor: Xenon02 »

Przepraszam jeśli się zapytam
Czy \(\displaystyle{ x}\) sam w sobie nie jest funkcją? Więc skoro \(\displaystyle{ x}\) jest funkcją i \(\displaystyle{ \sin x}\) oraz \(\displaystyle{ 2^x}\) też jest funkcją to nie wiem co o tym myśleć.
Bo powiedzmy że \(\displaystyle{ x = 1}\) to \(\displaystyle{ \sin(1)}\) też odda pewną wartość. Czyli obie te funkcje oddały jakąś wartość. Takie też \(\displaystyle{ 2xy^2}\) dwie zmienne ale też funkcja. Więc skoro mówiłeś że to nie może być liczba * wartość funkcji to funkcją \(\displaystyle{ x}\) też da jakąś wartość tak samo jak \(\displaystyle{ \sin x}\) albo \(\displaystyle{ 2^x}\).

Proszę też na mnie nie krzyczeć że to podstawy ;) Wiem że jestem trochę nie taki ale nie trzeba tego dobitnie mówić :D.

Przepraszam jeśli zadaję głupie pytania bo wiem że liczby zespolone się liczy trochę inaczej więc dlatego tak się pytam czemu nie można a czemu można w innych przypadkach. Oraz też liczby zespolone popsuły mój wgląd na podstawy że szkoły średniej. Dlatego też się pytam głupio :).
Ostatnio zmieniony 7 lis 2022, o 10:25 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Brak LaTeXa - proszę zapoznać się z instrukcją: https://matematyka.pl/latex.htm.
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator

Xenon02 pisze: 7 lis 2022, o 07:44 Czy \(\displaystyle{ x}\) sam w sobie nie jest funkcją? Więc skoro \(\displaystyle{ x}\) jest funkcją i \(\displaystyle{ \sin x}\) oraz \(\displaystyle{ 2^x}\) też jest funkcją to nie wiem co o tym myśleć.
\(\displaystyle{ x}\) sam w sobie jest literką, która może mieć różne znaczenia. Często oznacza zmienną niezależną we wzorach funkcji. Może to być funkcja liniowa (która jest szczególnym przypadkiem funkcji wielomianowej) określona wzorem \(\displaystyle{ f(x)=x}\), może być funkcja sinus, może być funkcja wykładnicza.
Xenon02 pisze: 7 lis 2022, o 07:44 Bo powiedzmy że \(\displaystyle{ x = 1}\) to \(\displaystyle{ \sin(1)}\) też odda pewną wartość. Czyli obie te funkcje oddały jakąś wartość. Takie też \(\displaystyle{ 2xy^2}\) dwie zmienne ale też funkcja.
Bo to akurat może być wzór funkcji dwóch zmiennych.
Xenon02 pisze: 7 lis 2022, o 07:44 Więc skoro mówiłeś że to nie może być liczba * wartość funkcji to funkcją \(\displaystyle{ x}\) też da jakąś wartość tak samo jak \(\displaystyle{ \sin x}\) albo \(\displaystyle{ 2^x}\).
Istnieje istotna różnica pomiędzy stałą i zmienną. Ta "liczba", o której piszesz powyżej, to stała (czyli konkretna liczba), natomiast "wartość funkcji" nie oznacza konkretnej liczby, tylko wartość zmienną, zależną od zmiennej niezależnej (np. \(\displaystyle{ x}\)). I jeśli ta funkcja nie jest funkcją potęgową, to nie dostajesz jednomianu.
Xenon02 pisze: 7 lis 2022, o 07:44Proszę też na mnie nie krzyczeć że to podstawy ;) Wiem że jestem trochę nie taki ale nie trzeba tego dobitnie mówić :D.
Ja nie krzyczę, ja tylko stwierdzam fakty. Nauka matematyki jest spiralna i zaległości na wcześniejszych etapach utrudniają bądź uniemożliwiają zrozumienie następnych, co sprawia, że mimo moich dobrych chęci wytłumaczenie Ci Twoich wątpliwości tak, byś to tłumaczenie dobrze zrozumiał, może okazać się niemożliwe bez uzupełnienia tych wcześniejszych zaległości. A do tego nie wystarczy kilka wpisów na forum.
Xenon02 pisze: 7 lis 2022, o 07:44Przepraszam jeśli zadaję głupie pytania bo wiem że liczby zespolone się liczy trochę inaczej więc dlatego tak się pytam czemu nie można a czemu można w innych przypadkach. Oraz też liczby zespolone popsuły mój wgląd na podstawy że szkoły średniej. Dlatego też się pytam głupio :).
Nie przepraszaj przy każdym pytaniu. Nie pytasz się "głupio", zawsze dobrze jest pytać się. Po prostu Twoje pytania odkrywają wcześniejsze zaległości, a to - jak napisałem powyżej - może uczynić skuteczną pomoc mało możliwą.

JK
Xenon02
Użytkownik
Użytkownik

Poczytałem o zmiennych zależnych i niezależnych.

Tylko tak się zastanawiam skoro zmienna zależna zależy od zmiennej niezależnej to np \(\displaystyle{ y = x^2}\) to \(\displaystyle{ y}\) tutaj jest zmienną zależną?
Albo inny przykład \(\displaystyle{ y = x}\) to \(\displaystyle{ y}\) jest tutaj zmienną zależną ? Pomimo że \(\displaystyle{ y}\) jest tym samym co niezależne \(\displaystyle{ x}\) więc chyba \(\displaystyle{ y}\) też jest niezależne?

A jednomiany mamy tutaj na myśli niezależne zmienne prawda ? To \(\displaystyle{ x^2}\) jest niezależne ? Bo wyżej podałem że daje pewną wartość \(\displaystyle{ y}\).

Tak samo dla \(\displaystyle{ j\Re(z)}\) to jest to zależne jak dobrze rozumiem ?
A jakbym dał zamiast \(\displaystyle{ j\Re(z)}\) dałbym to \(\displaystyle{ z^2}\) to już jest niezależne? Pomimo że daje jakiś wynik funkcji?
Ostatnio zmieniony 7 lis 2022, o 14:10 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator

Xenon02 pisze: 7 lis 2022, o 13:08Tylko tak się zastanawiam skoro zmienna zależna zależy od zmiennej niezależnej to np \(\displaystyle{ y = x^2}\) to \(\displaystyle{ y}\) tutaj jest zmienną zależną?
Tak.
Xenon02 pisze: 7 lis 2022, o 13:08Albo inny przykład \(\displaystyle{ y = x}\) to \(\displaystyle{ y}\) jest tutaj zmienną zależną ? Pomimo że \(\displaystyle{ y}\) jest tym samym co niezależne \(\displaystyle{ x}\) więc chyba \(\displaystyle{ y}\) też jest niezależne?
Nie. \(\displaystyle{ y}\) jest zmienną zależną, bo jest określone za pomocą \(\displaystyle{ x}\) (oczywiście jeżeli napis \(\displaystyle{ y = x}\) traktujemy jako definicję funkcji).
Xenon02 pisze: 7 lis 2022, o 13:08A jednomiany mamy tutaj na myśli niezależne zmienne prawda ? To \(\displaystyle{ x^2}\) jest niezależne ? Bo wyżej podałem że daje pewną wartość \(\displaystyle{ y}\).
\(\displaystyle{ x^2}\) nie jest zmienną, tylko wyrażeniem, w którym występuje zmienna niezależna \(\displaystyle{ x}\).
Xenon02 pisze: 7 lis 2022, o 13:08Tak samo dla \(\displaystyle{ j\Re(z)}\) to jest to zależne jak dobrze rozumiem ?
Tak, to jest wyrażenie zależne od zmiennej niezależnej \(\displaystyle{ z}\).
Xenon02 pisze: 7 lis 2022, o 13:08A jakbym dał zamiast \(\displaystyle{ j\Re(z)}\) dałbym to \(\displaystyle{ z^2}\) to już jest niezależne? Pomimo że daje jakiś wynik funkcji?
Jest tak samo wyrażeniem, które zależy od zmiennej niezależnej \(\displaystyle{ z}\).

JK
Xenon02
Użytkownik
Użytkownik

Chyba już powoli zaczynam rozumieć.
Bo skoro sin() to jest funkcją zależna od zmiennej to Re() to też funkcja zależna od czegoś.

Chociaż teraz się zastanawiam bo powiedziałeś że taki zapis \(\displaystyle{ x^2}\) to jest wyrażenie dla zmiennej niezależnej. To czy \(\displaystyle{ 2^x}\) to też nie jest wyrażenie w którym występuje zmienną x ? Tak samo z \(\displaystyle{ sin(x).}\)
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator

Xenon02 pisze: 7 lis 2022, o 15:19 Bo skoro sin() to jest funkcją zależna od zmiennej to Re() to też funkcja zależna od czegoś.
Funkcje już tak mają.
Xenon02 pisze: 7 lis 2022, o 15:19 Chociaż teraz się zastanawiam bo powiedziałeś że taki zapis \(\displaystyle{ x^2}\) to jest wyrażenie dla zmiennej niezależnej.
Czegoś takiego nie powiedziałem, bo to nie ma sensu. Jak już, to że jest to wyrażenie zależne od zmiennej niezależnej \(\displaystyle{ x}\).
Xenon02 pisze: 7 lis 2022, o 15:19 To czy \(\displaystyle{ 2^x}\) to też nie jest wyrażenie w którym występuje zmienną x ? Tak samo z \(\displaystyle{ sin(x).}\)
Każde z tych wyrażeń może być wzorem funkcji, w którym \(\displaystyle{ x}\) jest zmienną niezależną.

JK
Xenon02
Użytkownik
Użytkownik

Skoro zapis \(\displaystyle{ x^2}\) to jest wyrażenie zależy od zmiennej niezależnej \(\displaystyle{ x}\). A \(\displaystyle{ 2^x}\) to też wyrażenie zależne od zmiennej niezależnej \(\displaystyle{ x}\)? Zapisując coś takiego \(\displaystyle{ w = x^2 + 1}\) no to jest wielomian gdzie mamy \(\displaystyle{ x^2}\) jest wyrażeniem zależną od zmiennej niezależnej ? Czyli niby to jest zmienną zależna.

Więc jaki jest tego sens ?

Taki \(\displaystyle{ 2^x}\) to też jest wyrażeniem zależnym od zmiennej niezależnej \(\displaystyle{ x}\) ale nie jest zaliczony jako składnik wielomianu ???
Ostatnio zmieniony 7 lis 2022, o 16:53 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator

Xenon02 pisze: 7 lis 2022, o 16:45 Skoro zapis \(\displaystyle{ x^2}\) to jest wyrażenie zależy od zmiennej niezależnej \(\displaystyle{ x}\). A \(\displaystyle{ 2^x}\) to też wyrażenie zależne od zmiennej niezależnej \(\displaystyle{ x}\)? Zapisując coś takiego \(\displaystyle{ w = x^2 + 1}\) no to jest wielomian gdzie mamy \(\displaystyle{ x^2}\) jest wyrażeniem zależną od zmiennej niezależnej ? Czyli niby to jest zmienną zależna.
Jeżeli wprowadzisz oznaczenia \(\displaystyle{ y=x^2,\ t=2^x,\ w=x^2+1}\), to zmiennymi zależnymi będą \(\displaystyle{ y,t,w.}\) Często zapis wygląda tak: \(\displaystyle{ y(x)=x^2,\ t(x)=2^x,\ w(x)=x^2+1}\), żeby podkreślić, od jakiej zmiennej są zależne.
Xenon02 pisze: 7 lis 2022, o 16:45Więc jaki jest tego sens ?
Czego?
Xenon02 pisze: 7 lis 2022, o 16:45 Taki \(\displaystyle{ 2^x}\) to też jest wyrażeniem zależnym od zmiennej niezależnej \(\displaystyle{ x}\) ale nie jest zaliczony jako składnik wielomianu ???
Przeczytaj jeszcze raz definicję wielomianu, to może zrozumiesz.

JK
Xenon02
Użytkownik
Użytkownik

Jan Kraszewski pisze: 7 lis 2022, o 16:58
Xenon02 pisze: 7 lis 2022, o 16:45 Skoro zapis \(\displaystyle{ x^2}\) to jest wyrażenie zależy od zmiennej niezależnej \(\displaystyle{ x}\). A \(\displaystyle{ 2^x}\) to też wyrażenie zależne od zmiennej niezależnej \(\displaystyle{ x}\)? Zapisując coś takiego \(\displaystyle{ w = x^2 + 1}\) no to jest wielomian gdzie mamy \(\displaystyle{ x^2}\) jest wyrażeniem zależną od zmiennej niezależnej ? Czyli niby to jest zmienną zależna.
Jeżeli wprowadzisz oznaczenia \(\displaystyle{ y=x^2,\ t=2^x,\ w=x^2+1}\), to zmiennymi zależnymi będą \(\displaystyle{ y,t,w.}\) Często zapis wygląda tak: \(\displaystyle{ y(x)=x^2,\ t(x)=2^x,\ w(x)=x^2+1}\), żeby podkreślić, od jakiej zmiennej są zależne.
Jan Kraszewski pisze: 7 lis 2022, o 16:58
Xenon02 pisze: 7 lis 2022, o 16:45 Taki \(\displaystyle{ 2^x}\) to też jest wyrażeniem zależnym od zmiennej niezależnej \(\displaystyle{ x}\) ale nie jest zaliczony jako składnik wielomianu ???
Przeczytaj jeszcze raz definicję wielomianu, to może zrozumiesz.

JK
Przeczytałem, no i jest tak że wielomian składa się z jednomianów, jednomian to iloczyn liczby oraz zmiennych.
obraz_2022-11-07_214507953.png
obraz_2022-11-07_214507953.png (8.33 KiB) Przejrzano 801 razy
No i tutaj są przykłady.
Skoro to jest operacja iloczynu liczby oraz zmiennej to mamy \(\displaystyle{ a^2}\) Tutaj można powiedzieć że jest to iloczyn zmiennej z zmienną, niby inaczej niż w definicji. Albo po prostu źle przeczytałem.

To teraz przykłady z tymi co nie są tymi jednomianami. Czemu tak nie jest ? Bo wspominałeś też o zmiennych zależnych i niezależnych tylko tutaj nie są one wspomniane.
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator

Xenon02 pisze: 7 lis 2022, o 21:48Skoro to jest operacja iloczynu liczby oraz zmiennej to mamy \(\displaystyle{ a^2}\) Tutaj można powiedzieć że jest to iloczyn zmiennej z zmienną, niby inaczej niż w definicji. Albo po prostu źle przeczytałem.
Nie rozumiem, czego ma dotyczyć ta uwaga.
Xenon02 pisze: 7 lis 2022, o 21:48To teraz przykłady z tymi co nie są tymi jednomianami. Czemu tak nie jest ?
To nie są jednomiany, bo nie spełniają definicji jednomianu - nie są iloczynami liczby i zmiennych.
Xenon02 pisze: 7 lis 2022, o 21:48Bo wspominałeś też o zmiennych zależnych i niezależnych tylko tutaj nie są one wspomniane.
A po co mają być?

JK
Xenon02
Użytkownik
Użytkownik

Jan Kraszewski pisze: 7 lis 2022, o 22:04
Xenon02 pisze: 7 lis 2022, o 21:48Bo wspominałeś też o zmiennych zależnych i niezależnych tylko tutaj nie są one wspomniane.
A po co mają być?

JK
Bo mi o tym wspomniałeś i w sumie nie wiem czemu.
Jan Kraszewski pisze: 7 lis 2022, o 22:04
Xenon02 pisze: 7 lis 2022, o 21:48To teraz przykłady z tymi co nie są tymi jednomianami. Czemu tak nie jest ?
To nie są jednomiany, bo nie spełniają definicji jednomianu - nie są iloczynami liczby i zmiennych.
czyli nawet jeśli ta zmienna jest w funkcji czy to \(\displaystyle{ \sin(x)}\) czy też \(\displaystyle{ 2^x}\), chociaż \(\displaystyle{ 2^x}\) niby jest zmienna \(\displaystyle{ x}\), ale rozumiem że chodzi o to że to zmienna \(\displaystyle{ x}\) ma być iloczynem.

Czyli w tym kontekście : \(\displaystyle{ j\Re{z}}\) jest spełnione to że jest liczba, ale nie ma zmiennej ? Bo to \(\displaystyle{ \Re(z)}\) jest podobne do \(\displaystyle{ \sin(x)}\), tylko myślę czy to jest spowodowane tym że jest to funkcja a nie sama zmienna. Bo ta zmienna jest tylko że jako funkcja ?
Ostatnio zmieniony 7 lis 2022, o 23:29 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator

Xenon02 pisze: 7 lis 2022, o 22:41 Bo mi o tym wspomniałeś i w sumie nie wiem czemu.
To pojęcie pojawiło się przy okazji wytłumaczenia podstawowych pojęć, których nie rozumiałeś (i chyba nadal niezbyt rozumiesz).
Xenon02 pisze: 7 lis 2022, o 22:41ale rozumiem że chodzi o to że to zmienna \(\displaystyle{ x}\) ma być iloczynem.
Nie, zmienna nie może być iloczynem, to nie ma sensu. Chodzi o to, że jednomian jest iloczynem liczby i zmiennych (a w przypadku jednomianów jednej zmiennej, bo takie nas w gruncie rzeczy tutaj interesują, po prostu jest iloczynem liczby i naturalnej potęgi zmiennej).
Xenon02 pisze: 7 lis 2022, o 22:41Czyli w tym kontekście : \(\displaystyle{ j\Re{z}}\) jest spełnione to że jest liczba, ale nie ma zmiennej ?
Nie.
Xenon02 pisze: 7 lis 2022, o 22:41Bo to \(\displaystyle{ \Re(z)}\) jest podobne do \(\displaystyle{ \sin(x)}\), tylko myślę czy to jest spowodowane tym że jest to funkcja a nie sama zmienna. Bo ta zmienna jest tylko że jako funkcja ?
Ta zmienna występuje jako argument funkcji, która nie jest funkcją potęgową.

JK
Xenon02
Użytkownik
Użytkownik

Jan Kraszewski pisze: 7 lis 2022, o 23:37
Xenon02 pisze: 7 lis 2022, o 22:41 Bo mi o tym wspomniałeś i w sumie nie wiem czemu.
To pojęcie pojawiło się przy okazji wytłumaczenia podstawowych pojęć, których nie rozumiałeś (i chyba nadal niezbyt rozumiesz).
Pewnie masz rację z tym że średnio rozumiem.
Bo troszeczkę nie wiem do czego to połączyć z definicją którą mam o jednomianach a z tym co mi powiedziałeś o zmiennych zależnych i niezależnych.
Xenon02 pisze: 7 lis 2022, o 22:41ale rozumiem że chodzi o to że to zmienna \(\displaystyle{ x}\) ma być iloczynem.
Nie, zmienna nie może być iloczynem, to nie ma sensu. Chodzi o to, że jednomian jest iloczynem liczby i zmiennych (a w przypadku jednomianów jednej zmiennej, bo takie nas w gruncie rzeczy tutaj interesują, po prostu jest iloczynem liczby i naturalnej potęgi zmiennej).
Aj źle to powiedziałem miałem na myśli to że zmienna \(\displaystyle{ x}\) jest częścią tego iloczynu.
Xenon02 pisze: 7 lis 2022, o 22:41Czyli w tym kontekście : \(\displaystyle{ j\Re{z}}\) jest spełnione to że jest liczba, ale nie ma zmiennej ?
Nie.
Nie czyli że nie ma zmiennej ?
Bo co jest spełnione w \(\displaystyle{ j\Re{z}}\). Spełnione jest tylko to że jest tam liczba, jest iloczyn, ale nie ma zmiennej "z" ?
Coś ten deseń ?
Xenon02 pisze: 7 lis 2022, o 22:41Bo to \(\displaystyle{ \Re(z)}\) jest podobne do \(\displaystyle{ \sin(x)}\), tylko myślę czy to jest spowodowane tym że jest to funkcja a nie sama zmienna. Bo ta zmienna jest tylko że jako funkcja ?
Ta zmienna występuje jako argument funkcji, która nie jest funkcją potęgową.

JK
Czyli te zmienne to są funkcje zależne. Bo chyba wspominałeś (ręki sobie nie dam uciąć) że tutaj chodzi o to że są to zmienne niezależne. Ale tutaj to są to funkcje potęgowe, a funkcja to zmienna zależna czyli taki : \(\displaystyle{ x }\) albo \(\displaystyle{ x^2}\) etc. to funkcje zależne ?
Bo skoro inne funkcje \(\displaystyle{ sin()}\) albo \(\displaystyle{ Re()}\) to też funkcje.

Jakoś tak ?
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator

Xenon02 pisze: 8 lis 2022, o 01:09Bo troszeczkę nie wiem do czego to połączyć z definicją którą mam o jednomianach a z tym co mi powiedziałeś o zmiennych zależnych i niezależnych.
A ja już nie podejmuję się dalej tłumaczyć. Może ktoś inny zrobi to lepiej ode mnie. Ale jeżeli nie wiesz (i nie rozumiesz), co to jest wielomian, to wg mnie potrzebujesz solidnej powtórki ze szkoły, być może z korepetytorem. A to wykracza poza zakres forum.
Xenon02 pisze: 8 lis 2022, o 01:09 Nie czyli że nie ma zmiennej ?
Zmienna jest, przecież widzisz \(\displaystyle{ z}\).
Xenon02 pisze: 8 lis 2022, o 01:09Bo co jest spełnione w \(\displaystyle{ j\Re{z}}\). Spełnione jest tylko to że jest tam liczba, jest iloczyn, ale nie ma zmiennej "z" ?
Wyrażenie \(\displaystyle{ j\Re(z)}\) jest iloczynem liczby i wartości funkcji \(\displaystyle{ \Re}\) dla argumentu \(\displaystyle{ z}\).
Xenon02 pisze: 8 lis 2022, o 01:09Czyli te zmienne to są funkcje zależne. Bo chyba wspominałeś (ręki sobie nie dam uciąć) że tutaj chodzi o to że są to zmienne niezależne. Ale tutaj to są to funkcje potęgowe, a funkcja to zmienna zależna czyli taki : \(\displaystyle{ x }\) albo \(\displaystyle{ x^2}\) etc. to funkcje zależne ?
Bo skoro inne funkcje \(\displaystyle{ \sin()}\) albo \(\displaystyle{ \Re()}\) to też funkcje.
Jakoś tak nie bardzo ogarniam sens tego, co napisałeś.

JK
ODPOWIEDZ