Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
\(\displaystyle{ }\)Z talii \(\displaystyle{ 52}\) kart wybrano \(\displaystyle{ 13}\), jakie jest prawdopodobieństwo, że wybrano dokładnie 6 kart jednego koloru.
Moc zbioru wyliczyłam w następujący sposób: \(\displaystyle{ |A|= {4 \choose 1} \cdot {13 \choose 6} \cdot {39\choose 7} - {4 \choose 1} \cdot {13 \choose 6} \cdot {3 \choose 1} \cdot {13\choose 6} \cdot {26 \choose 1} }\)
Wyjaśnienie: Wybieram jeden z czterech kolorów, następnie dokładnie 6 kart tego koloru a następnie dowolne 7 kart. W dalszej części odejmuję te sytuacje gdy mam dwa razy po 6 kart tego samego koloru.
W internecie znalazłam natomiast rozwiązanie w pdfie jakiegoś wykładowcy z AGH i od tych moich obliczeń odjęto jeszcze: \(\displaystyle{ {4 \choose 1} \cdot {13 \choose 6} \cdot {3 \choose1} \cdot {13 \choose 7}}\)
Z czego to wynika? Wydaje mi się, że odjęto sytuacje gdy mam 6 kart jednego koloru i 7 drugiego
Kto źle zinterretował polecenie?