granica (pierwiastki w ułamku)
-
sunnus
- Użytkownik

- Podziękował: 1 raz
witam,
czy dobre jest moje rozumowanie?
\(\displaystyle{ \lim_{n\to\infty} \frac{\sqrt{n^2 + 5} - n}{\sqrt{n^2 + 3} - n} = \lim_{n\to\infty} \frac{n^2 + 5 - n^2}{\sqrt{n^2 + 5} + n} * \frac{1}{\sqrt{n^2 + 3} - n} = \lim_{n\to\infty} \frac{\frac{5}{n}}{\sqrt{1 + \frac{5}{n^2}} + 1} * \frac{\frac{1}{n}}{\sqrt{1 + \frac{3}{n^2}} - 1}}\)
i właśnie tu jest moje następne pytanie, z pierwszego czynnika wyjdzie granica 0 ale z drugiego bedzie \(\displaystyle{ \frac{0}{0}}\) więc lipa. podpowie mi ktoś w tym zadaniu?
pozdrawiam
czy dobre jest moje rozumowanie?
\(\displaystyle{ \lim_{n\to\infty} \frac{\sqrt{n^2 + 5} - n}{\sqrt{n^2 + 3} - n} = \lim_{n\to\infty} \frac{n^2 + 5 - n^2}{\sqrt{n^2 + 5} + n} * \frac{1}{\sqrt{n^2 + 3} - n} = \lim_{n\to\infty} \frac{\frac{5}{n}}{\sqrt{1 + \frac{5}{n^2}} + 1} * \frac{\frac{1}{n}}{\sqrt{1 + \frac{3}{n^2}} - 1}}\)
i właśnie tu jest moje następne pytanie, z pierwszego czynnika wyjdzie granica 0 ale z drugiego bedzie \(\displaystyle{ \frac{0}{0}}\) więc lipa. podpowie mi ktoś w tym zadaniu?
pozdrawiam
\(\displaystyle{ \lim_{n\to\infty} \frac{(\sqrt{n^2 + 5} - n)(\sqrt{n^2 + 3} + n)}{(\sqrt{n^2 + 3} - n)(\sqrt{n^2 + 3} + n)}}\) Rozpisywac dalej ?
-
sunnus
- Użytkownik

\(\displaystyle{ \frac{\sqrt{n^4 + 8*n^2 + 15} - n^2}{3}}\)
takie coś wychodzi po przemnożeniu. i teraz przecież gdy chce podzielić przez np \(\displaystyle{ n^2}\) to mianownik dąży do zera, a tak przecież nie może być. Gdyby można było to proszę o rozpisanie.
takie coś wychodzi po przemnożeniu. i teraz przecież gdy chce podzielić przez np \(\displaystyle{ n^2}\) to mianownik dąży do zera, a tak przecież nie może być. Gdyby można było to proszę o rozpisanie.
-
miodzio1988
\(\displaystyle{ \lim_{n\to\infty} \frac{\sqrt{n^2 + 5} - n}{\sqrt{n^2 + 3} - n} =\lim_{n\to\infty}\frac{\sqrt{n^2 + 5} - n}{\sqrt{n^2 + 3} - n} \cdot \frac{\sqrt{n^2 + 5} + n}{\sqrt{n^2 + 5} + n} \cdot \frac{\sqrt{n^2 + 3} + n}{\sqrt{n^2 + 3} + n}}\)
I to samo co robiłeś w pierwszym poście TYLKO 2 RAZY.
I to samo co robiłeś w pierwszym poście TYLKO 2 RAZY.
-
miodzio1988
Nie ma mowy. Sprobuj jutro rano to sobie na spokojnie napisać. Ja Ci mogę jedynie to sprawdzić.
-
sunnus
- Użytkownik

więc tak:
\(\displaystyle{ \lim_{n\to\infty} \frac{\sqrt{n^2 + 5} - n}{\sqrt{n^2 + 3} - n} =\lim_{n\to\infty}\frac{\sqrt{n^2 + 5} - n}{\sqrt{n^2 + 3} - n} \cdot \frac{\sqrt{n^2 + 5} + n}{\sqrt{n^2 + 5} + n} \cdot \frac{\sqrt{n^2 + 3} + n}{\sqrt{n^2 + 3} + n} = \lim_{n\to\infty} \frac{5*(\sqrt{n^2 + 3} - n)}{3*(\sqrt{n^2 + 5} + n)} = \lim_{n\to\infty}\frac{5}{3} * \frac{3}{\sqrt{n^2 + 3} + n} * \frac{\sqrt{n^2 + 5} -n}{5} = \lim_{n\to\infty} \frac{5}{3} * 3 * \frac{\sqrt{n^2 + 3} - n}{3} * \frac{1}{5} * \frac{5}{\sqrt{n^2 + 5} + n} = \lim_{n\to\infty} \frac{5}{3} * \frac{\sqrt{n^2 + 3} - n}{\sqrt{n^2 + 5} + n}}\)
zrobiłem tak jak pisałeś, dwa razy wykonałem krok z mojego pierwszego posta po tym co napisałeś.. ech
\(\displaystyle{ \lim_{n\to\infty} \frac{\sqrt{n^2 + 5} - n}{\sqrt{n^2 + 3} - n} =\lim_{n\to\infty}\frac{\sqrt{n^2 + 5} - n}{\sqrt{n^2 + 3} - n} \cdot \frac{\sqrt{n^2 + 5} + n}{\sqrt{n^2 + 5} + n} \cdot \frac{\sqrt{n^2 + 3} + n}{\sqrt{n^2 + 3} + n} = \lim_{n\to\infty} \frac{5*(\sqrt{n^2 + 3} - n)}{3*(\sqrt{n^2 + 5} + n)} = \lim_{n\to\infty}\frac{5}{3} * \frac{3}{\sqrt{n^2 + 3} + n} * \frac{\sqrt{n^2 + 5} -n}{5} = \lim_{n\to\infty} \frac{5}{3} * 3 * \frac{\sqrt{n^2 + 3} - n}{3} * \frac{1}{5} * \frac{5}{\sqrt{n^2 + 5} + n} = \lim_{n\to\infty} \frac{5}{3} * \frac{\sqrt{n^2 + 3} - n}{\sqrt{n^2 + 5} + n}}\)
zrobiłem tak jak pisałeś, dwa razy wykonałem krok z mojego pierwszego posta po tym co napisałeś.. ech
-
miodzio1988
\(\displaystyle{ \lim_{n\to\infty} \frac{5}{3} * \frac{\sqrt{n^2 + 3} + n}{\sqrt{n^2 + 5} + n}}\)
Tyle Ci powinno wyjść. Szukaj błędu
Tyle Ci powinno wyjść. Szukaj błędu
-
sunnus
- Użytkownik

teraz dochodze do wniosku że wystarczyło właśnie zrobić tylko to co tu zrobiłeś i już wychodziło to co napisałeś że powinno wyjść, zgadza się?miodzio1988 pisze:\(\displaystyle{ \lim_{n\to\infty} \frac{\sqrt{n^2 + 5} - n}{\sqrt{n^2 + 3} - n} =\lim_{n\to\infty}\frac{\sqrt{n^2 + 5} - n}{\sqrt{n^2 + 3} - n} \cdot \frac{\sqrt{n^2 + 5} + n}{\sqrt{n^2 + 5} + n} \cdot \frac{\sqrt{n^2 + 3} + n}{\sqrt{n^2 + 3} + n}}\)
dzięki za pomoc miodzio