Rodzina zbiorów i jej suma

Algebra zbiorów. Relacje, funkcje, iloczyny kartezjańskie... Nieskończoność, liczby kardynalne... Aksjomatyka.
Asiasx
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 4 razy

Rodzina zbiorów i jej suma

Post autor: Asiasx »

Niech \(\displaystyle{ \mathcal A}\) będzie zbiorem:
\(\displaystyle{ \mathcal A = \left\{ \left\{ \emptyset\right\},\left\{ \emptyset\right\} \cup \left\{ \left\{ \emptyset\right\} \right\} , \left\{ \emptyset,\left\{ \emptyset\right\} \right\} -\left\{ \emptyset\right\} ,\left\{ \emptyset,\left\{ \left\{ \emptyset\right\} \right\} \right\} -\left\{ \emptyset\right\},\left\{ \left\{ \emptyset\right\} \right\} \cap \left\{ \emptyset,\left\{ \emptyset\right\} \right\}
\right\}
}\)

1. Znajdź liczbę elementów \(\displaystyle{ \mathcal A.}\)
I mnie wyszło 4, bo doprowadziłam do prostszej postaci \(\displaystyle{ \mathcal A}\) jak niżej:
\(\displaystyle{ \mathcal A=\left\{ \left\{ \emptyset\right\} ,\left\{ \left\{ \emptyset\right\} \right\} ,\left\{ \emptyset,\left\{ \emptyset\right\} \right\} ,\left\{ \left\{ \left\{ \emptyset\right\} \right\} \right\}
\right\}
}\)

2. Wypisz wszystkie elementy sumy \(\displaystyle{ \mathcal A.}\)
I mnie wyszło tak:
\(\displaystyle{ \bigcup\mathcal A=\left\{ \emptyset,\left\{ \emptyset\right\} ,\left\{ \left\{ \emptyset\right\} \right\}

\right\}

}\)

zatem elementy zbioru \(\displaystyle{ \bigcup\mathcal A}\) to: \(\displaystyle{ \emptyset,\left\{ \emptyset\right\} ,\left\{ \left\{ \emptyset\right\} \right\}
}\)

Byłbym wdzięczna za sprawdzenie i ewentualne wskazanie błędów.
Ostatnio zmieniony 28 paź 2020, o 17:23 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości (w tym dodanie przecinka).
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Podziękował: 6 razy

Re: Rodzina zbiorów i jej suma

Post autor: Jan Kraszewski »

Jest dobrze.

JK
ODPOWIEDZ