[LXI OM] I etap
-
karolina668
- Użytkownik

- Podziękował: 7 razy
- jerzozwierz
- Użytkownik

- Podziękował: 8 razy
[LXI OM] I etap
Z tego co słyszałem, lubelski był zawsze dość mocny. Podejrzewam że próg będzie tak 1 zadanie wyższy niż przeciętnie Na moje oko 7 zadań. Góóra 8, ale prawdopodobieństwo niewielkie.
Październik się kończy, macie już wszystko popisane?
- emator2
- Użytkownik

- Podziękował: 10 razy
[LXI OM] I etap
Z tego co ja słyszałem, to w ubiegłym roku próg wynosił 4,5 zadaniajerzozwierz pisze:Z tego co słyszałem, lubelski był zawsze dość mocny. Podejrzewam że próg będzie tak 1 zadanie wyższy niż przeciętnie Na moje oko 7 zadań. Góóra 8, ale prawdopodobieństwo niewielkie.
-
karolina668
- Użytkownik

- Podziękował: 7 razy
[LXI OM] I etap
Hm to wreszcie mniej wiecej ile? Bardziej 5 czy 8?
Nie rozumiem, czy informacje o progarch punktowych sa jakies tajne? Np w ubiegłym roku byłam przeswiadczona, że to trzeba przynajmniej z 80% jak nie wiecej. Przypadkowo zostałam uświadomiona że to jest mniej, ale wciąz nie wiem ile. Ok 30 punktow? 40?
Nie rozumiem, czy informacje o progarch punktowych sa jakies tajne? Np w ubiegłym roku byłam przeswiadczona, że to trzeba przynajmniej z 80% jak nie wiecej. Przypadkowo zostałam uświadomiona że to jest mniej, ale wciąz nie wiem ile. Ok 30 punktow? 40?
- jerzozwierz
- Użytkownik

[LXI OM] I etap
Porównując poziom zeszłoroczny z tegorocznym, oraz przyjmując że w zeszłym roku próg wynosił ok 5-6 zadań (nie ma szans żeby był tylko 4,5, zdecydowanie za słaby, sprzeczne z tym co słyszałem) to w tym roku będzie 6-7. Fakt, na 8 szans raczej nie ma, przeholowałem
- jerzozwierz
- Użytkownik

[LXI OM] I etap
kubek1, moim zdaniem dla stuprocentowego bezpieczeństwa lepiej książkę zacytować. Bo jakby coś się nie spodobało - obetną punkt lub więcej - czemu? Bo nie chciałem tracić cennych 15 minut mojego życia na pisanie
- BSP
- Użytkownik

- Podziękował: 11 razy
[LXI OM] I etap
I jak wrażenia po drugiej turze? Ja 15 minut temu wróciłem z poczty całodobowej Pierwsze 4 zadania mam chyba bezbłędnie, ale z drugiej tury zdążyłem tylko szóste i połowę siódmego... chociaż czego można się spodziewać zabierając się do zadań 3 dni przed końcem terminu
- Sylwek
- Użytkownik

- Podziękował: 160 razy
[LXI OM] I etap
Zrobił ktoś 7. bez użycia trygonometrii? Chyba najciekawsze z tej serii było ósme (jak już wpadło się na pomysł, że jednak najszybciej zadanie 7. spałować na sinusach ). Moja propozycja:
Pozostałe dwa były prostsze, szczególnie stereometria, której wystarczyło się nie przestraszyć.
8.:
-
Qń
- Użytkownik

- Podziękował: 90 razy
[LXI OM] I etap
Zadanie 5
Jak na stereometrię raczej nietrudne, choć mi zajęło trochę czasu oswojenie się z nim.
Zadanie 6
Dla kogoś kto widział kiedykolwiek zabawy wzorami Viete'a przy udowadnianiu faktów typu \(\displaystyle{ a+b+c=0 \Rightarrow a^3+b^3+c^3=3abc}\), to zadanie było za półdarmo. Pozostałych jak przypuszczam czekało trochę orki.
Zadanie 7
Na ostatnich warsztatach w Staszicu były zajęcia pod tytułem "Pałowanie Pałuby", które dotyczyły siłowego rozwiązywania zadań geometrycznych (czyli właśnie: pałowania). Z najwyższym zdegustowaniem przepałowałem to zadanie do końca, ale rozwiązanie jest tak obrzydliwe, że na pewno jest lata świetlne od Złotej Księgi. Pytanie tylko: czy to da zadanie da się zrobić jakkolwiek ładnie?
Zadanie 8
Najtrudniejsze moim zdaniem zadanie z serii (choć może jestem nieobiektywny, bo dawno nie bawiłem się niebanalnymi nierównościami). Pewną wskazówką do rozwiązania mogło być jedno zadanie z niebieskiego Pawłowskiego, aczkolwiek zastosowana tam metoda pozwoliłaby tu wykazać tylko nieco słabszą nierówność niż żądana.
Biorąc pod uwagę, że na myśl o stereometrii większość populacji dostaje drgawek, geometria była wyjątkowo siłowa, a nierówność ciężka - jestem zdania, że druga seria była o niebo trudniejsza niż pierwsza. Co zresztą wydaje się marketingowo rozsądne - na początek dać coś łatwiejszego, żeby zachęcić. A później - jak widać.
Q.
Jak na stereometrię raczej nietrudne, choć mi zajęło trochę czasu oswojenie się z nim.
Rozwiązanie:
Dla kogoś kto widział kiedykolwiek zabawy wzorami Viete'a przy udowadnianiu faktów typu \(\displaystyle{ a+b+c=0 \Rightarrow a^3+b^3+c^3=3abc}\), to zadanie było za półdarmo. Pozostałych jak przypuszczam czekało trochę orki.
Rozwiązanie:
Na ostatnich warsztatach w Staszicu były zajęcia pod tytułem "Pałowanie Pałuby", które dotyczyły siłowego rozwiązywania zadań geometrycznych (czyli właśnie: pałowania). Z najwyższym zdegustowaniem przepałowałem to zadanie do końca, ale rozwiązanie jest tak obrzydliwe, że na pewno jest lata świetlne od Złotej Księgi. Pytanie tylko: czy to da zadanie da się zrobić jakkolwiek ładnie?
Rozwiązanie:
Najtrudniejsze moim zdaniem zadanie z serii (choć może jestem nieobiektywny, bo dawno nie bawiłem się niebanalnymi nierównościami). Pewną wskazówką do rozwiązania mogło być jedno zadanie z niebieskiego Pawłowskiego, aczkolwiek zastosowana tam metoda pozwoliłaby tu wykazać tylko nieco słabszą nierówność niż żądana.
Rozwiązanie:
Q.