Zbadać zbieżność szeregu:
-
inkk1
- Użytkownik

- Podziękował: 3 razy
Zbadać zbieżność szeregu:
\(\displaystyle{ \sum_{ n=1 }^{ \infty } \frac{ 2^{n} + 3 ^{n}}{ 3^{n}+ 5^{n} } }\)
próbowałam robić kryterium d'Alemberta, ale nic z tego nie wyszło. Proszę o pomoc.
próbowałam robić kryterium d'Alemberta, ale nic z tego nie wyszło. Proszę o pomoc.
Ostatnio zmieniony 28 paź 2019, o 18:44 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
Jan Kraszewski
- Administrator

- Podziękował: 6 razy
- Premislav
- Użytkownik

- Podziękował: 195 razy
Re: Zbadać zbieżność szeregu:
Najszybciej byłoby zastosować kryterium ilorazowe (zwane też asymptotycznym) z wyrazami szeregu
\(\displaystyle{ \sum_{n=1}^{\infty}\left(\frac{3}{5}\right)^{n}}\), który jest zbieżny jako szereg geometryczny o ilorazie mniejszym co do wartości bezwzględnej od \(\displaystyle{ 1}\). Zresztą dowód kryterium Cauchy'ego polega właśnie na porównaniu (choć zwykle szacuje się z góry od pewnego miejsca, a nie bada iloraz wyrazów) z szeregiem geometrycznym…
\(\displaystyle{ \sum_{n=1}^{\infty}\left(\frac{3}{5}\right)^{n}}\), który jest zbieżny jako szereg geometryczny o ilorazie mniejszym co do wartości bezwzględnej od \(\displaystyle{ 1}\). Zresztą dowód kryterium Cauchy'ego polega właśnie na porównaniu (choć zwykle szacuje się z góry od pewnego miejsca, a nie bada iloraz wyrazów) z szeregiem geometrycznym…
-
inkk1
- Użytkownik

- Podziękował: 3 razy
Wyszło mi \(\displaystyle{ \frac{3}{5}}\) na mocy kryterium Cauchy'ego, szereg zbieżny. Poprawnie?
Witam. To mój pierwszy post na forum. Zerknąłem na ten przykład i mam lekki problem. W pierwszej części przykładu skraca nam się \(\displaystyle{ n}\) i wychodzi \(\displaystyle{ \frac{3}{5} }\), a jak wykonać dalszą część przykładu, co nam się skróci i dlaczego wychodzi \(\displaystyle{ 1}\)?
\(\displaystyle{ \lim_{n \to \infty } \sqrt[n]{ \left( \frac{3}{5}\right) ^{n}} \cdot \sqrt[n]{ \frac{ \left(\frac{2}{3}\right) ^{n} +1 }{ \left( \frac{3}{5}\right) ^{n} +1 } } }\)
\(\displaystyle{ \lim_{n \to \infty } \sqrt[n]{ \left( \frac{3}{5}\right) ^{n}} \cdot \sqrt[n]{ \frac{ \left(\frac{2}{3}\right) ^{n} +1 }{ \left( \frac{3}{5}\right) ^{n} +1 } } }\)
Ostatnio zmieniony 28 paź 2019, o 19:28 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 4 razy.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot.
-
Jan Kraszewski
- Administrator

- Podziękował: 6 razy
W dalszej części nic się nie skróci. Możesz skorzystać z tw. o trzech ciągach, możesz skorzystać z tego, że \(\displaystyle{ \lim_{n \to\infty } a^n=1}\) dla \(\displaystyle{ 0<a<1.}\)
JK
JK