Potrzebuję obliczyć wypływ wody z rury o długości \(\displaystyle{ 200 m}\). Rura jest \(\displaystyle{ DN 630 mm}\) a średnica rury przez którą wypływa jest \(\displaystyle{ DN 110 mm}\). Zakładamy że odpływ z rury jest poziomo
Może ktoś pomóc rozwiązać lub chociaż naprowadzić jak to rozwiązać?
Pozdrawiam
Grawitacyjny wypływ z rury
-
kruszewski
- Użytkownik

- Podziękował: 50 razy
- Fermion
- Użytkownik

- Podziękował: 9 razy
Dane :
\(\displaystyle{ L_{rury} = 200 m = 20 000 mm}\)
\(\displaystyle{ \phi _{rury} = 630 mm}\)
\(\displaystyle{ \phi _{wylewu} = 110 mm}\)
\(\displaystyle{ P}\) = atmosferyczne (zbiornik bezciśnieniowy)
Szukane :
\(\displaystyle{ t_{wylewania} = ?}\)
Znalazłem taki oto wzór na czas opróżniania zbiornika między wskazanymi poziomami, ale wydaję mi się ze trzeba "dostosować" go do naszej sytuacji i nie wiem jak to zrobić.
\(\displaystyle{ t_{wylewania} = \frac{1}{\mu} \cdot \frac{F}{ f_{0} } \cdot \sqrt{ \frac{2}{g} } \cdot ( \sqrt{h} - \sqrt{ h_{1} } )}\)
gdzie:
\(\displaystyle{ \mu}\) - współczynnik wydatku
\(\displaystyle{ F}\) - powierzchnia swobodna zbiornika
\(\displaystyle{ f_{0}}\) - pole przekroju otworu
\(\displaystyle{ g}\) - przyśpieszenie ziemskie
\(\displaystyle{ h , h_{1}}\) - poziom początkowy, poziom końcowy
PS - informacyjnie edytowałem pierwszy post i zmieniłem założenia. Rura wypływowa już nie jest u spodu tylko w poziomie jak na schemacie
\(\displaystyle{ L_{rury} = 200 m = 20 000 mm}\)
\(\displaystyle{ \phi _{rury} = 630 mm}\)
\(\displaystyle{ \phi _{wylewu} = 110 mm}\)
\(\displaystyle{ P}\) = atmosferyczne (zbiornik bezciśnieniowy)
Szukane :
\(\displaystyle{ t_{wylewania} = ?}\)
Znalazłem taki oto wzór na czas opróżniania zbiornika między wskazanymi poziomami, ale wydaję mi się ze trzeba "dostosować" go do naszej sytuacji i nie wiem jak to zrobić.
\(\displaystyle{ t_{wylewania} = \frac{1}{\mu} \cdot \frac{F}{ f_{0} } \cdot \sqrt{ \frac{2}{g} } \cdot ( \sqrt{h} - \sqrt{ h_{1} } )}\)
gdzie:
\(\displaystyle{ \mu}\) - współczynnik wydatku
\(\displaystyle{ F}\) - powierzchnia swobodna zbiornika
\(\displaystyle{ g}\) - przyśpieszenie ziemskie
\(\displaystyle{ h , h_{1}}\) - poziom początkowy, poziom końcowy
PS - informacyjnie edytowałem pierwszy post i zmieniłem założenia. Rura wypływowa już nie jest u spodu tylko w poziomie jak na schemacie
-
kruszewski
- Użytkownik

- Podziękował: 50 razy
- Fermion
- Użytkownik

Re: Grawitacyjny wypływ z rury
Dziękuję za link. Z tego co wyczytałem, muszę skorzystać z poniższego wzoru:
\(\displaystyle{ t_{c}=\frac{4L}{3 \mu A_{o} \sqrt{2g}} \left[D^{\frac{3}{2}}-(D-H_{p})^{\frac{3}{2}}\right]}\)
Dalej:
\(\displaystyle{ A_{0} = \pi r^{2} = 3,14 \cdot 55^{2} \approx 9498 mm^{2} = 0.009498 m^{2}}\)
\(\displaystyle{ L = 200 m}\)
\(\displaystyle{ D_{zb} = 630mm = 0,63 m}\)
==========================================
1) Nie byłem pewny jak określić \(\displaystyle{ \mu}\). Znalazłem taki oto wzór:
\(\displaystyle{ \mu = \frac{ V_{rz} }{ f_{0} \sqrt{2gz} }}\)
gdzie:
\(\displaystyle{ V _{rz} = \frac{m}{t\rho}}\)
\(\displaystyle{ m}\) - masa wody
\(\displaystyle{ t}\) - założonyczas wypływu wody ze zbiornika (niby skąd jak właśnie to chce wyznaczyć)
\(\displaystyle{ \rho}\) - gęstość wody
\(\displaystyle{ g}\) - przyspieszenie ziemskie
\(\displaystyle{ z}\) - nie mam pojęcia
2) Znalazłem jednak tabele z podanymi współczynnikami wydatku przelewu dla różnych sytuacji. Przykładowo dla przelewu niezatopionego (a taki jest u mnie) korona dobrze zaokrąglona, łagodne wprowadzenie przez ukośne skrzydełka (szczerze to dużo mi to nie mówi) \(\displaystyle{ \mu=0,83}\)
Czy ja mam wyliczyć ten współczynnik czy wystarczy przyjąć \(\displaystyle{ \mu=0,83}\) z tabeli?
3) Ponadto nie jest dla mnie jasne dlaczego \(\displaystyle{ StudentIB}\) w podanym przez Pana linku dzielił pole przekroju przez \(\displaystyle{ 4}\). Przekrój jest kołem więc jego pole = \(\displaystyle{ \pi r^{2}}\)
Zakładając, że wystarczy współczynnik wydatku z tabeli otrzymujemy:
\(\displaystyle{ t_{c}=\frac{4L}{3 \mu A_{o} \sqrt{2g}} \left[D^{\frac{3}{2}}-(D-H_{p})^{\frac{3}{2}}\right]}\)
\(\displaystyle{ t_{c}=\frac{4 \cdot 200}{3 \cdot 0,83 \cdot 0.009498 \sqrt{2 \cdot 9,81}} \left[0,63^{\frac{3}{2}}-(0,63-0,63)^{\frac{3}{2}}\right]}\)
\(\displaystyle{ t_{c}=\frac{800}{0,104}} \cdot 0,63^{\frac{3}{2}}}\)
\(\displaystyle{ t_{c}=\frac{800}{0,104}} \cdot \sqrt{0,63^3} }}\)
\(\displaystyle{ t_{c}=\frac{800}{0,104}} \cdot 0,5 }}\)
\(\displaystyle{ t_{c}=3846 s = 64,1 min}\)
Czy według Pana obliczenia i przyjęte założenia są poprawne? Przepraszam że post może być trochę nieczytelny ale chciałem zawrzeć w nim wszystkie moje mysli i wątpliwości.
Pozdrawiam
Dalej:
\(\displaystyle{ A_{0} = \pi r^{2} = 3,14 \cdot 55^{2} \approx 9498 mm^{2} = 0.009498 m^{2}}\)
\(\displaystyle{ L = 200 m}\)
\(\displaystyle{ D_{zb} = 630mm = 0,63 m}\)
1) Nie byłem pewny jak określić \(\displaystyle{ \mu}\). Znalazłem taki oto wzór:
\(\displaystyle{ \mu = \frac{ V_{rz} }{ f_{0} \sqrt{2gz} }}\)
gdzie:
\(\displaystyle{ V _{rz} = \frac{m}{t\rho}}\)
\(\displaystyle{ m}\) - masa wody
\(\displaystyle{ t}\) - założonyczas wypływu wody ze zbiornika (niby skąd jak właśnie to chce wyznaczyć)
\(\displaystyle{ \rho}\) - gęstość wody
\(\displaystyle{ g}\) - przyspieszenie ziemskie
\(\displaystyle{ z}\) - nie mam pojęcia
2) Znalazłem jednak tabele z podanymi współczynnikami wydatku przelewu dla różnych sytuacji. Przykładowo dla przelewu niezatopionego (a taki jest u mnie) korona dobrze zaokrąglona, łagodne wprowadzenie przez ukośne skrzydełka (szczerze to dużo mi to nie mówi) \(\displaystyle{ \mu=0,83}\)
Czy ja mam wyliczyć ten współczynnik czy wystarczy przyjąć \(\displaystyle{ \mu=0,83}\) z tabeli?
3) Ponadto nie jest dla mnie jasne dlaczego \(\displaystyle{ StudentIB}\) w podanym przez Pana linku dzielił pole przekroju przez \(\displaystyle{ 4}\). Przekrój jest kołem więc jego pole = \(\displaystyle{ \pi r^{2}}\)
Zakładając, że wystarczy współczynnik wydatku z tabeli otrzymujemy:
\(\displaystyle{ t_{c}=\frac{4 \cdot 200}{3 \cdot 0,83 \cdot 0.009498 \sqrt{2 \cdot 9,81}} \left[0,63^{\frac{3}{2}}-(0,63-0,63)^{\frac{3}{2}}\right]}\)
\(\displaystyle{ t_{c}=\frac{800}{0,104}} \cdot 0,63^{\frac{3}{2}}}\)
\(\displaystyle{ t_{c}=\frac{800}{0,104}} \cdot \sqrt{0,63^3} }}\)
\(\displaystyle{ t_{c}=\frac{800}{0,104}} \cdot 0,5 }}\)
\(\displaystyle{ t_{c}=3846 s = 64,1 min}\)
Czy według Pana obliczenia i przyjęte założenia są poprawne? Przepraszam że post może być trochę nieczytelny ale chciałem zawrzeć w nim wszystkie moje mysli i wątpliwości.
Pozdrawiam
-
StudentIB
- Użytkownik

- Podziękował: 30 razy
Owszem, ale ja tam używałem średnicy a wtedy pole koła to \(\displaystyle{ \frac{\pi d^{2}}{4}}\)Fermion pisze: 3) Ponadto nie jest dla mnie jasne dlaczego \(\displaystyle{ StudentIB}\) w podanym przez Pana linku dzielił pole przekroju przez \(\displaystyle{ 4}\). Przekrój jest kołem więc jego pole = \(\displaystyle{ \pi r^{2}}\)
Pozdrawiam
- Fermion
- Użytkownik

Kurczę faktycznie. Kiedyś byłem (i jestem) noga z matmy i nie widzę czasami tak oczywistych rzeczy. Na starość stwierdziłem że nauki ścisłe są piękne i że kiedyś byłem głupi że się nie uczyłem i teraz chociaż trochę chciałbym poćwiczyć umysłOwszem, ale ja tam używałem średnicy a wtedy pole koła to \(\displaystyle{ \frac{\pi d^{2}}{4}}\)
=================================
Prosiłbym o ocenę moich powyższych wyliczeń.
Próbowałem to liczyć inną metodą. Proszę o ocenę tej metody
Najpierw liczę prędkość wypływu cieczy:
\(\displaystyle{ v= \sqrt{2gh}}\)
\(\displaystyle{ v= 3,51 \frac{m}{s}}\)
Teraz liczę ile litrów ucieka z rury w jednostce czasu:
\(\displaystyle{ 3,51 \cdot A_{0} = 3,51 \cdot 0,0094 = 0,03 \frac{ m^{3} }{s} \approx 33 \frac{L}{s}}\)
Liczę teraz ile jest \(\displaystyle{ m^{3}}\) w rurze :
\(\displaystyle{ V = \pi r^{2}h = 3,14 \cdot 0,315^{2} \cdot 200 \approx 62 m^{3}}\)
Skoro w zbiorniku jest \(\displaystyle{ 32 m^{3}}\) a mi ucieka z niego \(\displaystyle{ 33 \frac{l}{s}}\) (czyli \(\displaystyle{ 0,033 \frac{ m^{3} }{s}}\)) to rachunek jest prosty:
\(\displaystyle{ \frac{62}{0,033} = 1878 s = 31,3 min}\)
Oczywiście zakładając że prędkość wypływu jest stała co nie jest prawdą bo zwierciadło się obniża i ciśnienie jest mniejsze
-
StudentIB
- Użytkownik

- Podziękował: 30 razy
Myślę, że taki sposób daje zbyt duży błąd żeby to miało sens. Nie bez powodu we wszystkich książkach do mechaniki płynów zagadnienie nieustalonego wypływu cieczy przez otwór wymaga zastosowania podejścia, w którym wychodzi się od całki a następnie wyprowadza wzór dla danego typu zbiornika żeby uwzględnić zmianę położenia zwierciadła cieczy. Zresztą bardzo dobrze widać to po wynikach uzyskanych dla obu metod. Sposobem literaturowym wyszła godzina a uproszczonym pół.
- Fermion
- Użytkownik

Czy mógłbyś mi potwierdzić ze dobrze wyliczyłem to pierwszą metodą? w podanym linku było mnóstwo wzorów nie wiem czy wybrałem dobry. Ponadto w podanym linku odpływ jest od dołu, u mnie jest "od boku". Czy to nie wpłynie na samą postać wzoru? czy będzie to raczej zaniedbywana różnica?