[Rozgrzewka OM][MIX][Nierówności] Nierówności
Regulamin forum
Wszystkie tematy znajdujące się w tym dziale powinny być tagowane tj. posiadać przedrostek postaci [Nierówności], [Planimetria], itp.. Temat może posiadać wiele różnych tagów. Nazwa tematu nie może składać się z samych tagów.
Wszystkie tematy znajdujące się w tym dziale powinny być tagowane tj. posiadać przedrostek postaci [Nierówności], [Planimetria], itp.. Temat może posiadać wiele różnych tagów. Nazwa tematu nie może składać się z samych tagów.
-
arek1357
Re: [Rozgrzewka OM][MIX][Nierówności] Nierówności
Nie chcę się chwalić i sobie kadzić , ale dzięki mojemu błyskotliwemu posunięciu temat się odblokował jak stara rura...
-
a4karo
- Użytkownik

- Podziękował: 43 razy
A prosty jest taki:
Jeżeli \(\displaystyle{ a_1,\dots,a_n}\) sa dodatnie, to dla \(\displaystyle{ 0<r<s}\) mamy
\(\displaystyle{ \left(a_1^s+\dots+a_n^s\right)^{1/s}<\left(a_1^r+\dots+a_n^r\right)^{1/r}}\)
Ponieważ nierówność jest jednorodna, więc możemy założyć, że \(\displaystyle{ a_1^r+\dots+a_n^r=1}\). Ale wtedy \(\displaystyle{ a_i<1}\), więc \(\displaystyle{ a_i^s<a_i^r}\), czyli
\(\displaystyle{ a_1^s+\dots a_n^s<1}\)
(Hardy, Littlewood, Polya, Inequalities )
Jeżeli \(\displaystyle{ a_1,\dots,a_n}\) sa dodatnie, to dla \(\displaystyle{ 0<r<s}\) mamy
\(\displaystyle{ \left(a_1^s+\dots+a_n^s\right)^{1/s}<\left(a_1^r+\dots+a_n^r\right)^{1/r}}\)
Ponieważ nierówność jest jednorodna, więc możemy założyć, że \(\displaystyle{ a_1^r+\dots+a_n^r=1}\). Ale wtedy \(\displaystyle{ a_i<1}\), więc \(\displaystyle{ a_i^s<a_i^r}\), czyli
\(\displaystyle{ a_1^s+\dots a_n^s<1}\)
(Hardy, Littlewood, Polya, Inequalities )
-
a4karo
- Użytkownik

- Podziękował: 43 razy
I co? Oczekujesz teraz zaklamanego tekstu typu : Alez nie bądź taki skromny. Pokazałeś tu parę fajnych rzeczy?
No to jak oczekujesz, to masz (ale szczerze) : Alez nie bądź taki skromny. Pokazałeś tu parę fajnych rzeczy?
No to jak oczekujesz, to masz (ale szczerze) : Alez nie bądź taki skromny. Pokazałeś tu parę fajnych rzeczy?
- Premislav
- Użytkownik

- Podziękował: 195 razy
Nie, po prostu przykro mi, że nic nie poradzę na swoją głupotę, w sumie mogłem się powstrzymać przed napisaniem tego. Wszystkie rozwiązania wynikły z tego, że gdzieś coś podobnego widziałem i najwyżej zmodyfikowałem, ewentualnie zastosowałem schemat poznany w szkole lub na studiach. Pomysłów brak.
Byłem wczoraj napruty, dlatego czekałem na potwierdzenie rozwiązania, ale teraz widzę, że jest OK (choć brzydko), więc pozwolę sobie wrzucić nową nierówność, też prostą:
proszę udowodnić, że gdy \(\displaystyle{ x,y,z\in \RR^+}\), to
\(\displaystyle{ 4(x+y+z)^3\ge 27(x^2y+y^2z+z^2x)}\)
inna końcówka mojego rozwiązania:
proszę udowodnić, że gdy \(\displaystyle{ x,y,z\in \RR^+}\), to
\(\displaystyle{ 4(x+y+z)^3\ge 27(x^2y+y^2z+z^2x)}\)
- timon92
- Użytkownik

- Podziękował: 8 razy
słabizna:
- Premislav
- Użytkownik

Ukryta treść:
niech ciąg liczb rzeczywistych \(\displaystyle{ \left( a_n\right)_{n=1}^{\infty}}\) będzie zadany przez
\(\displaystyle{ a_1=\frac 1 2, \ a_{n+1}=\frac{a_n^2}{a_n^2-a_n+1}}\) dla \(\displaystyle{ n\ge 1}\).
Proszę udowodnić, że dla każdego \(\displaystyle{ n\in \NN^+}\) zachodzi nierówność \(\displaystyle{ a_1+a_2+\ldots+a_n<1}\).
- timon92
- Użytkownik

- Podziękował: 8 razy
to w takim razie ja się wcinam w kolejkę z zadaniem, które chciałem poprzednio wrzucić, ale źle przepisałem treść:
nowe: wyznaczyć \(\displaystyle{ \sup\{abcd|(a-b)(b-c)(c-d)(d-a)| \colon a,b,c,d\ge 0,\ a+b+c+d=1 \}}\)
nowe: wyznaczyć \(\displaystyle{ \sup\{abcd|(a-b)(b-c)(c-d)(d-a)| \colon a,b,c,d\ge 0,\ a+b+c+d=1 \}}\)
- Premislav
- Użytkownik

O, rewelacja. Teraz to się wydaje takie proste.
Nowe: niech \(\displaystyle{ a,b,c,x,y,z}\) będą liczbami rzeczywistymi dodatnimi spełniającymi warunki
\(\displaystyle{ a\ge b\ge c}\) oraz \(\displaystyle{ x\ge y\ge z}\). Proszę wykazać, że
\(\displaystyle{ \frac{a^2x^2}{(by+cz)(bz+cy)}+\frac{b^2y^2}{(cz+ax)(cx+az)}+\frac{c^2z^2}{(ax+by)(ay+bx)}\ge \frac 3 4}\)
Nowe: niech \(\displaystyle{ a,b,c,x,y,z}\) będą liczbami rzeczywistymi dodatnimi spełniającymi warunki
\(\displaystyle{ a\ge b\ge c}\) oraz \(\displaystyle{ x\ge y\ge z}\). Proszę wykazać, że
\(\displaystyle{ \frac{a^2x^2}{(by+cz)(bz+cy)}+\frac{b^2y^2}{(cz+ax)(cx+az)}+\frac{c^2z^2}{(ax+by)(ay+bx)}\ge \frac 3 4}\)
-
arek1357
\(\displaystyle{ c \le b \le a}\)
\(\displaystyle{ z \le y \le x}\)
więc:
\(\displaystyle{ bz+cy \le by+cz ,cx+az \le ax+cz,ay+bx \le ax+by}\)
skorzystałem z orientacji ciągów i nierówności między permutacyjnej ciągów...
tę nierówność można zapisać więc:
\(\displaystyle{ \frac{a^2x^2}{(by+cz)^2}+ \frac{b^2y^2}{(ax+cz)^2}+ \frac{c^2z^2}{(ax+by)^2} \ge \frac{3}{4}}\)
lub:
\(\displaystyle{ \left( \frac{ax}{by+cz} \right)^2+ \left( \frac{by}{ax+cz}\right)^2+ \left( \frac{cz}{ax+by}\right)^2 \ge \frac{3}{4}}\)
Podzielmy teraz każdy licznik i mianownik przez.: \(\displaystyle{ ax}\)
I wykonamy podstawienia:
\(\displaystyle{ s_{1}= \frac{b}{a}}\)
\(\displaystyle{ s_{2}= \frac{c}{a}}\)
\(\displaystyle{ t_{1}= \frac{y}{x}}\)
\(\displaystyle{ t_{2}= \frac{z}{x}}\)
więc zapiszmy to w tej formie:
\(\displaystyle{ \frac{1}{\left( s_{1}t_{1}+s_{2}t_{2}\right)^2 }+ \left( \frac{s_{1}t_{1}}{1+s_{2}t_{2} }\right) +\left( \frac{s_{2}t_{2}}{1+s_{1}t_{1} } \right)^2 \ge \frac{3}{4}}\)
teraz sobie podstawmy:
\(\displaystyle{ s_{1}t_{1}=x, s_{2}t_{2}=y}\)
pamiętając , że obecne.:\(\displaystyle{ x,y}\) to nie pierwotne.: \(\displaystyle{ x,y}\)
przepiszmy to teraz tak:
\(\displaystyle{ \frac{1}{\left( x+y\right)^2 }+ \frac{x^2}{\left( 1+y\right)^2 }+ \frac{y^2}{\left( 1+x\right)^2 } \ge \frac{3}{4}}\)
Zastosujmy do tego Jensena z:
funkcją wypukłą:
\(\displaystyle{ f(x)= \frac{x}{\left( S-x\right)^2 }}\)
\(\displaystyle{ 1+x+y=S}\)
wagi:
\(\displaystyle{ \frac{1}{S}, \frac{x}{S}, \frac{y}{S}}\)
liczby:
\(\displaystyle{ 1,x,y}\)
I z nierówności Jensena otrzymamy:
\(\displaystyle{ \frac{1}{S} \frac{1}{\left( S-1\right)^2 }+\frac{x}{S} \frac{x}{\left( S-x\right)^2 }+ \frac{y}{S} \frac{y}{\left( S-y\right)^2 } \ge \frac{ \frac{1}{S}+ \frac{x^2}{S}+ \frac{y^2}{S} }{\left( S-\frac{1}{S}- \frac{x^2}{S}- \frac{y^2}{S} \right)^2 }}\)
lub:
\(\displaystyle{ \frac{1}{\left( S-1\right)^2 }+ \frac{x^2}{\left( S-x\right)^2 }+ \frac{y^2}{\left( S-y\right)^2 } \ge \frac{ 1+x^2+y^2 }{\left( S-\frac{1}{S}- \frac{x^2}{S}- \frac{y^2}{S} \right)^2 }= \frac{\left( 1+x^2+y^2\right)\left( 1+x+y\right)^2 }{4\left( x+y+xy\right)^2 }}\)
z uwagi na to, że:
\(\displaystyle{ S=1+x+y}\)
teraz wystarczy udowodnić,że:
\(\displaystyle{ \frac{\left( 1+x^2+y^2\right)\left( 1+x+y\right)^2 }{4\left( x+y+xy\right)^2 } \ge \frac{3}{4}}\)
przemnażając to otrzymujemy mało zachęcające :
\(\displaystyle{ x^4+y^4+2x^3y+2xy^3+2x^3+2y^3-x^2y^2-4x^2y-4xy^2-x^2-y^2-4xy+2x+2y+1 \ge 0}\)
Można się bawić teraz wykorzystując rachunek pochodnych ale minimum lokalne wychodzi zero dla:
\(\displaystyle{ x=y=1}\)
Oczywiście pamiętamy, że:
\(\displaystyle{ 0 \le x,y \le 1}\)
To tak mniej więcej...
\(\displaystyle{ z \le y \le x}\)
więc:
\(\displaystyle{ bz+cy \le by+cz ,cx+az \le ax+cz,ay+bx \le ax+by}\)
skorzystałem z orientacji ciągów i nierówności między permutacyjnej ciągów...
tę nierówność można zapisać więc:
\(\displaystyle{ \frac{a^2x^2}{(by+cz)^2}+ \frac{b^2y^2}{(ax+cz)^2}+ \frac{c^2z^2}{(ax+by)^2} \ge \frac{3}{4}}\)
lub:
\(\displaystyle{ \left( \frac{ax}{by+cz} \right)^2+ \left( \frac{by}{ax+cz}\right)^2+ \left( \frac{cz}{ax+by}\right)^2 \ge \frac{3}{4}}\)
Podzielmy teraz każdy licznik i mianownik przez.: \(\displaystyle{ ax}\)
I wykonamy podstawienia:
\(\displaystyle{ s_{1}= \frac{b}{a}}\)
\(\displaystyle{ s_{2}= \frac{c}{a}}\)
\(\displaystyle{ t_{1}= \frac{y}{x}}\)
\(\displaystyle{ t_{2}= \frac{z}{x}}\)
więc zapiszmy to w tej formie:
\(\displaystyle{ \frac{1}{\left( s_{1}t_{1}+s_{2}t_{2}\right)^2 }+ \left( \frac{s_{1}t_{1}}{1+s_{2}t_{2} }\right) +\left( \frac{s_{2}t_{2}}{1+s_{1}t_{1} } \right)^2 \ge \frac{3}{4}}\)
teraz sobie podstawmy:
\(\displaystyle{ s_{1}t_{1}=x, s_{2}t_{2}=y}\)
pamiętając , że obecne.:\(\displaystyle{ x,y}\) to nie pierwotne.: \(\displaystyle{ x,y}\)
przepiszmy to teraz tak:
\(\displaystyle{ \frac{1}{\left( x+y\right)^2 }+ \frac{x^2}{\left( 1+y\right)^2 }+ \frac{y^2}{\left( 1+x\right)^2 } \ge \frac{3}{4}}\)
Zastosujmy do tego Jensena z:
funkcją wypukłą:
\(\displaystyle{ f(x)= \frac{x}{\left( S-x\right)^2 }}\)
\(\displaystyle{ 1+x+y=S}\)
wagi:
\(\displaystyle{ \frac{1}{S}, \frac{x}{S}, \frac{y}{S}}\)
liczby:
\(\displaystyle{ 1,x,y}\)
I z nierówności Jensena otrzymamy:
\(\displaystyle{ \frac{1}{S} \frac{1}{\left( S-1\right)^2 }+\frac{x}{S} \frac{x}{\left( S-x\right)^2 }+ \frac{y}{S} \frac{y}{\left( S-y\right)^2 } \ge \frac{ \frac{1}{S}+ \frac{x^2}{S}+ \frac{y^2}{S} }{\left( S-\frac{1}{S}- \frac{x^2}{S}- \frac{y^2}{S} \right)^2 }}\)
lub:
\(\displaystyle{ \frac{1}{\left( S-1\right)^2 }+ \frac{x^2}{\left( S-x\right)^2 }+ \frac{y^2}{\left( S-y\right)^2 } \ge \frac{ 1+x^2+y^2 }{\left( S-\frac{1}{S}- \frac{x^2}{S}- \frac{y^2}{S} \right)^2 }= \frac{\left( 1+x^2+y^2\right)\left( 1+x+y\right)^2 }{4\left( x+y+xy\right)^2 }}\)
z uwagi na to, że:
\(\displaystyle{ S=1+x+y}\)
teraz wystarczy udowodnić,że:
\(\displaystyle{ \frac{\left( 1+x^2+y^2\right)\left( 1+x+y\right)^2 }{4\left( x+y+xy\right)^2 } \ge \frac{3}{4}}\)
przemnażając to otrzymujemy mało zachęcające :
\(\displaystyle{ x^4+y^4+2x^3y+2xy^3+2x^3+2y^3-x^2y^2-4x^2y-4xy^2-x^2-y^2-4xy+2x+2y+1 \ge 0}\)
Można się bawić teraz wykorzystując rachunek pochodnych ale minimum lokalne wychodzi zero dla:
\(\displaystyle{ x=y=1}\)
Oczywiście pamiętamy, że:
\(\displaystyle{ 0 \le x,y \le 1}\)
To tak mniej więcej...
Ostatnio zmieniony 17 mar 2019, o 16:51 przez arek1357, łącznie zmieniany 1 raz.