Cześć. Mam problem z policzeniem całki z liczbą e. Nie mam pojęcia jak się zabrać za nią, czy podstawiać czy coś innego.
\(\displaystyle{ \int \frac{e ^{3x}}{(3e ^{4x}-x)}}\)
2. Kolejny problem jest taki iż miałem do policzenia całkę, policzyłem, później probowałem sprawdzić przez policzenie pochodnej funkcji pierwotnej i wyszło coś innego. Wszystko poniżej:
\(\displaystyle{ \int x \cdot \arctan (4x) dx}\)
Mój wynik to:
\(\displaystyle{ \frac{x^2}{2}\arctan (4x)-2x+2\arctan (x)+C}\)
Sprawdzenie całki. Problem z liczbą e.
Ostatnio zmieniony 1 lut 2019, o 10:54 przez AiDi, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot. Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot. Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
-
janusz47
- Użytkownik

- Podziękował: 30 razy
Pierwszą z całek o ile się nie mylę trudno będzie policzyć stosując podstawienia standardowe.
Drugą obliczamy metodą całkowania przez części.
\(\displaystyle{ \int x\arctg(4x)dx = \int \left( \frac{x^2}{2} \right)' \arctg(x) dx = ...}\)
\(\displaystyle{ \int x\arctg(4x)dx = \int \left( \frac{x^2}{2} \right)' \arctg(x) dx = ...}\)
to jaki sposób na tą całkę z \(\displaystyle{ e}\)?janusz47 pisze:Pierwszą z całek o ile się nie mylę trudno będzie policzyć stosując podstawienia standardowe.
-
a4karo
- Użytkownik

- Podziękował: 43 razy
Całkę nieoznaczoną? Interesujące,!janusz47 pisze:Kwadraturą numeryczną.
Ta cała nie jest elementarna. Można spróbować z szeregu Taylora (tyle wskazuje wolframalpha