dynamika punktu

Ruch prostoliniowy, po okręgu, krzywoliniowy. rzuty. Praca, energia i moc. Zasady zachowania.
inkk1
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 3 razy

dynamika punktu

Post autor: inkk1 »

Witam, mam zadanie z fizyki które musze rozwiazac za pomoca calek.

Kula pistoletowa wystrzelona poziomo przebiła dwie pionowo ustawione kartki papieru, umieszczone w
odległościach \(\displaystyle{ l _{1} = 20m, l _{2}=30m}\) od pistoletu. Różnica wysokości, na jakich znajdują się otwory w kartkach wynosi \(\displaystyle{ h = 5 cm}\). Oblicz prędkość początkową kuli.

Wyszłam z równania \(\displaystyle{ F=ma}\) przyjęłam że \(\displaystyle{ a(t)=-g}\) i policzyłam całkę z której wyszło mi, że \(\displaystyle{ V _{y} = -gt + c}\)

Niestety nie wiem co zrobić dalej. proszę o pomoc!
Ostatnio zmieniony 13 lis 2018, o 20:30 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale.
janusz47
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 30 razy

dynamika punktu

Post autor: janusz47 »

Dane:

\(\displaystyle{ x_{1}= 20 m, \ \ x_{2}= 30 m,\\ \Delta y = 5cm = 0,05m.}\)

Rozwiązanie

Z równań " ruchu poziomego" :

\(\displaystyle{ \begin{cases} x = v_{0}t \\ y = \frac{1}{2}gt^2 \end{cases}}\)

znajdujemy równanie toru kuli:

\(\displaystyle{ \begin{cases} t = \frac{x}{v_{0}} \\ y = \frac{g}{2v^2_{0}} x^2 \end{cases}}\)

Z układu równań:

\(\displaystyle{ \begin{cases} y_{1} = \frac{g}{2v^2_{0}} x_{1}^2 \\ y_{1} +\Delta y = \frac{g}{2v^2_{0}} x_{2}^2 \end{cases}}\)

znajdujemy \(\displaystyle{ v_{0}.}\)

Za pomocą rachunku całkowego.

\(\displaystyle{ \vec{r}(0) = (0,0, 0).}\).

Zakładamy, że \(\displaystyle{ h = 0.}\)

\(\displaystyle{ \vec{v}(0) = (0,v_{0}, 0).}\)

\(\displaystyle{ \vec{g} = (0, 0, -g).}\)

Rozwiązania ruchu Newtona mają postać

\(\displaystyle{ x(t) = 0, \ \ y(t)= \int _{0}^{t}\vec{v_{0}}d\tau, \ \ z(t) = -\int_{0}^{t}\vec{g}\tau d\tau.}\)

Wyznaczamy z równania \(\displaystyle{ y(t)}\) czas \(\displaystyle{ t}\) i wstawiamy do równania na \(\displaystyle{ z(t).}\)

Zadanie powinno być napisane w dziale Fizyka - Dynamika , a nie w dziale Liczby Zespolone.
Ostatnio zmieniony 13 lis 2018, o 20:51 przez janusz47, łącznie zmieniany 1 raz.
Unforg1ven
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 104 razy

dynamika punktu

Post autor: Unforg1ven »

1. Nie ten wątek.
2. To zadanie nie wymaga żadnych całek, tylko licealnych wzorów.
Wyjdź z równania \(\displaystyle{ h=\frac{1}{2}hg^{2}}\) Rozwiąż względem t.
Dalej skorzystaj z tego równania, którego napisałeś/aś \(\displaystyle{ v_y=gt}\)

Dalej można skorzystać z przybliżenia \(\displaystyle{ tg\alfa=\frac{h}{l_2-l_1}}\)
Rozważ trójkąt prostokątny o bokach \(\displaystyle{ v,v_y,v_x}\)
janusz47
Użytkownik
Użytkownik

dynamika punktu

Unforg 1ven na studiach wymaga się zastosowania rachunku wektorowo - całkowego w rozwiązywaniu zadań fizycznych.
Unforg1ven
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 104 razy

dynamika punktu

Post autor: Unforg1ven »

janusz47 pisze:Unforg 1ven na studiach wymaga się zastosowania rachunku wektorowo - całkowego w rozwiązywaniu zadań fizycznych.
Sam jestem na astronomii ind. na pierwszym roku i na razie nie spotkałem nigdzie takiego wymogu.
Wręcz umiejętność sprawnego i sprytnego poradzenia sobie z zadaniem jest całkiem ceniona.

Otóż rozumiem, że jakiś profesor może sobie zażyczyć takiego czy innego rozwiązania w celu poćwiczeniu danych umiejętności, jednak od górne narzucenie, że tylko takie rozwiązanie jest prawidłowe, jest po prostu głupie.
janusz47
Użytkownik
Użytkownik

dynamika punktu

Nie jest po prostu głupie. Lepiej rozwiązywać zadanie kilkoma metodami i porównywać wyniki, niż jedną metodą szkolną.
ODPOWIEDZ