Witam,
Dostałem się już na studia, które wybrałem, ale zaciekawiła mnie jedna rzecz. Moim drugim wyborem była matematyka. Limit przyjęć na matematykę to 180, a ja byłem 239 i ciągle byłem zakwalifikowany. Zatem do jak wielu miejsc na liście realnie przyjmują? 250? 300?
Zwiększanie limitów przyjęć na studia
-
Jan Kraszewski
- Administrator

- Podziękował: 6 razy
Re: Zwiększanie limitów przyjęć na studia
Kwalifikowanych jest zazwyczaj więcej osób niż wynosi limit, bo nigdy nie jest tak, że wszyscy zakwalifikowani składają dokumenty. Przyjmuje się zazwyczaj tak długo, aż zostanie wypełniony limit.
JK
JK
-
TobiWan
- Użytkownik

- Podziękował: 14 razy
Załóżmy, że jest limit 180 osób i 20 z nich nie złoży dokumentów. Zakwalifikowanych zostanie 260. Wtedy na studia będzie mogło chodzić 240 osób, czyli o 60 więcej niż wynosi limit. Przyjmą aż tyle?Przyjmuje się zazwyczaj tak długo, aż zostanie wypełniony limit.
Czy to jest na zasadzie, że zostanie zakwalifikowane 20 osób z przedziału 180-260 na miejsce tych 20 z przedziału 1-180, którzy zrezygnowali?
-
skiline11
- Użytkownik

Tak, przyjmą aż tyle. Trochę dziwne są te limity bo uczelnie i tak mnożą te limity przez jakieś (1 + \(\displaystyle{ \epsilon}\)) gdzie ten \(\displaystyle{ \epsilon}\) to statystyczna zależna od kierunku część ludzi które wybiorą jednak coś innego.
Kiedyś widziałem na grupie kandydatow na jedną z uczelni że ktoś zakwalifikował się będąc w okolicy 1000 miejsca xD i pytał czy to możliwe.
Kiedyś widziałem na grupie kandydatow na jedną z uczelni że ktoś zakwalifikował się będąc w okolicy 1000 miejsca xD i pytał czy to możliwe.
-
Jan Kraszewski
- Administrator

- Podziękował: 6 razy
Nie mają wyjścia - ryzyko zawodowe... Zazwyczaj jednak komisja rekrutacyjna ma doświadczenie i wie, ile osób może zakwalifikować nie ryzykując istotnego przekroczenia limitu.TobiWan pisze:Załóżmy, że jest limit 180 osób i 20 z nich nie złoży dokumentów. Zakwalifikowanych zostanie 260. Wtedy na studia będzie mogło chodzić 240 osób, czyli o 60 więcej niż wynosi limit. Przyjmą aż tyle?
JK
- VirtualUser
- Użytkownik

- Podziękował: 113 razy
Re: Zwiększanie limitów przyjęć na studia
Duże znaczenie też ma to czy uczelnia zastrzega sobie, że dostajesz się na maksymalnie jeden kierunek - jak np. na PW, gdzie wybierasz 5 kierunków według preferencji, wpłacasz opłatę i działa to wedle algorytmu: Czy kandydat dostaje się na pierwszy kierunek? Jeśli nie to czy na drugi? (...) w konsekwencji czego osobiście miałem zaznaczonych 5 kierunków: trzy informatyki, matematykę i coś tam jeszcze, na wszystko się łapałem bez problemu ale zakwalifikowałem się tylko na pierwszy wybór. Za to na UW jest sytuacja, że można kwalifikować się na wiele kierunków, nawet na 5 naraz, ponieważ za każdy kierunek jest oddzielna opłata, więc naturalnie i przyjmowanych jest więcej osób bo ludzie na listach się wielokrotnie powtarzają.