Zbadać zbieżność jednostajną ciągu funkcyjnego \(\displaystyle{ \left\{ f_{n}\right\}_{n \in N}}\) okreslonego wzorem
\(\displaystyle{ f_{n}(x)=nx^n(1-x)}\)
a). na przedziale \(\displaystyle{ \left[ 0,1\right]}\)
b). na przedziale \(\displaystyle{ \left[ 0,a\right]}\) przy czym \(\displaystyle{ 0<a<1}\)
Zbieżność jednostajna
- Janusz Tracz
- Użytkownik

- Podziękował: 82 razy
Re: Zbieżność jednostajna
Wydaje mi się że ciąg ten nie będzie zbieżny nawet na zbiorze z podpunktu b) co wyklucza zbieżność na zbieżność na a).
Więc punktowo zbiega \(\displaystyle{ f_n \rightarrow 0}\) czyli sprawdzamy:
\(\displaystyle{ \lim_{n\to \infty }\sup_{x\in\left[ 0,a\right] }\left| f_n\right|}\)
Można zauważyć że \(\displaystyle{ x_n= \frac{n}{n+1}\in\left[ 0,a\right]}\) oraz \(\displaystyle{ f(x_n)}\) osiąga tam wartości maksymalne (pokrywa się to z kresem górnym).
\(\displaystyle{ \lim_{n\to \infty }\sup_{x\in\left[ 0,a\right] }\left| f_n\right|=\lim_{n\to \infty }n\left( \frac{n}{n+1} \right)^n\left( 1- \frac{n}{n+1} \right)= \frac{1}{e} \neq 0}\)
Więc nie jest spełniony warunek \(\displaystyle{ d_{\infty}\left( f_n,f\right) \rightarrow 0}\)
Więc punktowo zbiega \(\displaystyle{ f_n \rightarrow 0}\) czyli sprawdzamy:
\(\displaystyle{ \lim_{n\to \infty }\sup_{x\in\left[ 0,a\right] }\left| f_n\right|}\)
Można zauważyć że \(\displaystyle{ x_n= \frac{n}{n+1}\in\left[ 0,a\right]}\) oraz \(\displaystyle{ f(x_n)}\) osiąga tam wartości maksymalne (pokrywa się to z kresem górnym).
\(\displaystyle{ \lim_{n\to \infty }\sup_{x\in\left[ 0,a\right] }\left| f_n\right|=\lim_{n\to \infty }n\left( \frac{n}{n+1} \right)^n\left( 1- \frac{n}{n+1} \right)= \frac{1}{e} \neq 0}\)
Więc nie jest spełniony warunek \(\displaystyle{ d_{\infty}\left( f_n,f\right) \rightarrow 0}\)
- Premislav
- Użytkownik

- Podziękował: 195 razy
To, co napisałeś, jest tak na oko prawdą (na pewno granica tego wyrażenia się zgadza, nie chce mi się liczyć, czy akurat takie ułamki wyjdą), natomiast to pokazuje, że nie ma mowy o zbieżności jednostajnej ciągu funkcyjnego z zadania w przedziale \(\displaystyle{ [0,1]}\), a nie w \(\displaystyle{ [0,a]}\) dla \(\displaystyle{ a\in (0,1)}\). Wszakże \(\displaystyle{ \frac{n}{n+1}\stackrel{n\rightarrow \infty}\longrightarrow 1}\), więc dla dowolnego \(\displaystyle{ a\in (0,1)}\) tylko skończenie wiele wyrazów ciągu\(\displaystyle{ x_n=\frac{n}{n+1}}\) wpada do przedziału \(\displaystyle{ [0,a]}\).
Co do przedziału \(\displaystyle{ [0,a], \ a\in (0,1)}\), to wystarczy szacowanie
\(\displaystyle{ nx^n(1-x)\le \frac 1 4 n a^{n-1}}\). I w takim przedziale jak najbardziej zachodzi jednostajna zbieżność do funkcji zerowej.-- 28 cze 2018, o 18:39 --Co do pytania „jak na to wpaść": niektórzy na to wpadają, bo po prostu są inteligentni, a taki zwykły człowiek (jak np. ja) po prostu musi przerobić sporo tego typu zadań. No i się w miarę wyspać przed egzaminem.
Co do przedziału \(\displaystyle{ [0,a], \ a\in (0,1)}\), to wystarczy szacowanie
\(\displaystyle{ nx^n(1-x)\le \frac 1 4 n a^{n-1}}\). I w takim przedziale jak najbardziej zachodzi jednostajna zbieżność do funkcji zerowej.-- 28 cze 2018, o 18:39 --Co do pytania „jak na to wpaść": niektórzy na to wpadają, bo po prostu są inteligentni, a taki zwykły człowiek (jak np. ja) po prostu musi przerobić sporo tego typu zadań. No i się w miarę wyspać przed egzaminem.
- Janusz Tracz
- Użytkownik

- Podziękował: 82 razy
Można policzyć \(\displaystyle{ \sup_{x\in D}|f_n|}\). Ja za pomocą pochodnej to policzyłem ale pewnie jakieś szacowanie ze średnich też dało by radę.
\(\displaystyle{ f'_n=nx^n\left( \frac{n}{x}-(n+1) \right)=0 \ \Rightarrow \ x_n= \frac{n}{n+1}}\)
ważniejsze jest to że:
\(\displaystyle{ f'_n=nx^n\left( \frac{n}{x}-(n+1) \right)=0 \ \Rightarrow \ x_n= \frac{n}{n+1}}\)
ważniejsze jest to że:
Tak jest! Mój błąd bo źle zrozumiałem o co chodzi z przedziałem \(\displaystyle{ \left[ 0,a\right]}\) oczywiście to nie jest żadna wymówka. Wtopa przepraszam i dziękuję Przemkunatomiast to pokazuje, że nie ma mowy o zbieżności jednostajnej ciągu funkcyjnego z zadania w przedziale\(\displaystyle{ [0,1]}\), a nie w\(\displaystyle{ [0,a]}\) dla\(\displaystyle{ a\in (0,1)}\). Wszakże \(\displaystyle{ \frac{n}{n+1}\stackrel{n\rightarrow \infty}\longrightarrow 1}\), więc dla dowolnego \(\displaystyle{ a\in (0,1)}\) tylko skończenie wiele wyrazów ciągu \(\displaystyle{ x_n=\frac{n}{n+1}}\) wpada do przedziału \(\displaystyle{ [0,a]}\).ie wiele wyrazów ciągu \(\displaystyle{ x_n=\frac{n}{n+1}}\) wpada do przedziału \(\displaystyle{ [0,a]}\).
- karolex123
- Użytkownik

- Podziękował: 39 razy
Ewentualnie, jeżeli ktoś jest w stanie domyśleć się wokół którego punktu "psuje się" (o ile się psuje) jednostajna zbieżność, to można popróbować z wymyśleniem ciągu, który temu właśnie dowodzi. Tu można wziąć np. \(\displaystyle{ x_n= \sqrt[n]{ \frac{1}{2} }}\). Wtedy \(\displaystyle{ f_n \left( x_n \right) = \frac{1}{2}n \left( 1- \sqrt[n]{ \frac{1}{2} } \right) \rightarrow \frac{\ln 2}{2}}\) przy \(\displaystyle{ n \rightarrow \infty}\)
Ostatnio zmieniony 28 cze 2018, o 20:55 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.