Najlepszy zbiór i repetytorium do fizyki rozszerzonej

Przygotowanie do egzaminu dojrzałości. Zestawy zadań. Wyniki i przebieg rekrutacji na studia.
Nedar
Użytkownik
Użytkownik

Najlepszy zbiór i repetytorium do fizyki rozszerzonej

Post autor: Nedar »

Zdaję m.n fizykę rozszerzoną w tym roku.Obecnie robię zadania z ZamKoru.Jakie jeszcze polecacie dobre zbiory i repetytoria?
Awatar użytkownika
AiDi
Moderator
Moderator
Podziękował: 49 razy

Re: Najlepszy zbiór i repetytorium do fizyki rozszerzonej

Post autor: AiDi »

Biorąc pod uwagę to ile czasu zostało do matury, to najlepszy byłby Zbiór zadań maturalnych Alfreda Ortyla.
Nedar
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: Nedar »

AiDi pisze:Biorąc pod uwagę to ile czasu zostało do matury, to najlepszy byłby Zbiór zadań maturalnych Alfreda Ortyla.
To?

Kod: Zaznacz cały

https://bonito.pl/k-90637895-fizyka-matura-2018-zbior-zadan-maturalnych
Awatar użytkownika
AiDi
Moderator
Moderator
Podziękował: 49 razy

Post autor: AiDi »

Tak Są to zadania wprost z matur (tych właściwych i tych próbnych), więc już bardziej maturalnego zbioru nie ma
calculus
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 5 razy

Post autor: calculus »

Nie chcę być uznany za osobę krytykującą zbiór Ortyla, więc napiszę tyle, że równie dobrze można sobie pościągać PDF-y z Internetu z arkuszami maturalnymi z zeszłych lat i kluczami do nich. Jedyna większa zaleta tego zbioru to uporządkowanie zadań działami. Aczkolwiek zbiór ten jest ogólnie w porządku.

Ja proponuję moim uczniom korzystanie przede wszystkim ze zbioru zadań z fizyki, który CKE umieściło na swojej stronie. To samo się tyczy matematyki na obu poziomach. CKE po coś chyba zrobiło te zbiory, nie jako ,,sztukę dla sztuki".

Co do repetytorium - mogę polecić wydawnictwo Greg, całkiem dobrze wygląda też Nowa Era (np. ,,Tuż przed maturą").

Ciekawy zbiór zadań maturalnych jest też z Nowej Ery. Jednak największy nacisk kładę na CKE. Jak mam jakiegoś bardzo ambitnego i ciekawskiego ucznia z fizyki (np. oprócz matury chce brać udział w Diamentowym Indeksie) to bardzo często zaspokajam jego pęd do wiedzy klasycznymi dziełami - zbiór zadań z fizyki, np. Jędrzejewski, Kruczek, Kujawski lub Mendel.
ODPOWIEDZ