Jak określić czy wiązanie jest \(\displaystyle{ \alpha}\) czy \(\displaystyle{ \beta}\) - glikozydowe? Od czego to zależy? Szukałam już w internecie ale niczego nie znalazłam, co jasno wyjaśniłoby mi tę kwestię.
Będę bardzo wdzięczna za pomoc
Wiązania glikozydowe
-
- Użytkownik
- Posty: 1707
- Rejestracja: 8 cze 2010, o 13:09
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 412 razy
Wiązania glikozydowe
W wiązaniu glikozydowym przynajmniej jeden węgiel musi być anomeryczny. Patrzysz czy w wyjściowej cząsteczce (jej formie pierścieniowej) przy anomerycznym węglu była konfiguracja \(\displaystyle{ \alpha}\) czy ta druga, nazwy zapomniałem. W różnych disacharydach masz różne typy wiązań podane w tabelce tutaj:
Kod: Zaznacz cały
https://pl.m.wikipedia.org/wiki/Disacharydy
-
- Użytkownik
- Posty: 87
- Rejestracja: 6 paź 2015, o 10:45
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Krosno
- Podziękował: 42 razy
Wiązania glikozydowe
A dlaczego np. w budowie laktozy, która ma wiązanie \(\displaystyle{ \beta}\)- 1,4 , ta cząsteczka, której czwarty węgiel tworzy wiązanie ma przy anomerycznym atomie węgla OH "w podstawie", więc powinna chyba być cząsteczką \(\displaystyle{ \alpha}\) i takie tworzyć wiązanie, a tak nie jest
-
- Użytkownik
- Posty: 1707
- Rejestracja: 8 cze 2010, o 13:09
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 412 razy
Wiązania glikozydowe
Ale 4 węgiel w drugiej cząsteczce (glukozie) nie jest anomeryczny. Gdyby wiązanie tworzył pierwszy węgiel drugiej cząsteczki (anomeryczny) to wiązanie byłoby \(\displaystyle{ \alpha, \beta-(1,1)}\) ale to nie byłaby już laktoza tylko trehaloza. Po prostu, pierwszy monosacharyd daje do wiązania węgiel anomeryczny, a drugi albo anomeryczny albo nie.