Suma ciągu geometrycznego

Dział przeznaczony przede wszystkim dla licealistów. Róznica i iloraz ciągu. Suma ciągu arytemtycznego oraz geometrycznego.
yoomati
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 4 razy

Suma ciągu geometrycznego

Post autor: yoomati »

Ciag geometryczny składa sie z \(\displaystyle{ 50,-10,2,\ldots, \frac{2}{625}}\) Oblicz sume tego ciągu
wiem ze \(\displaystyle{ q=\frac{-10}{50}=-\frac{1}{5}}\) a_1=50 jak podstawie do wzoru to ilośc wyrazów \(\displaystyle{ N}\) w tym ciagu wychodzi mi na minusie
Ostatnio zmieniony 15 mar 2018, o 22:19 przez yoomati, łącznie zmieniany 6 razy.
szw1710

Re: Suma ciągu geometrycznego

Post autor: szw1710 »

Czy na pewno ilorazem jest \(\displaystyle{ -5}\)?

Cóż za niechlujny zwrot na minusie. Niestety, takich mamy nauczycieli. Wielu nie dba o poprawność językową. Trudno mieć innych, skoro w młodości będąc jeszcze głupim i wrażliwym na niewieście wdzięki pisałem połowie dziewczyn z roku wyżej znaczne części ich prac magisterskich. One niestety nie były w stanie pojąć różnicy między zbiorem zwartym a gęstym (a dense set, a dense potocznie znaczy właśnie zwarty, gęsty). Za to miały inne zalety - były po prostu ładne.
Awatar użytkownika
Premislav
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 195 razy

Post autor: Premislav »

Moja siostra ostatnio opowiadała mi, jak to jeden nauczyciel w jej szkole na pytanie ucznia „co się dzieje" odpowiedział jednosłownym wykrzyknieniem określającym potocznie produkt defekacji (choć czasem wyrażającym jakiś brak lub silnie wyrażoną negację, np. g***** wiesz, g***** możesz itd.).
Sic transit gloria mundi.

Iloraz jest równy \(\displaystyle{ -\frac{1}{5}}\), więc łatwo widać, że k-ty wyraz (numerując od \(\displaystyle{ k=1}\)) jest postaci \(\displaystyle{ 50\cdot \left( -\frac 1 5\right)^{k-1}}\).
yoomati
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 4 razy

Post autor: yoomati »

Dobra bo ja źle q wyliczyłem dlatego mi sie spierniczyło , dzięki za pomoc :d
ODPOWIEDZ