Wyznacz wartość \(\displaystyle{ V_{Ddc}}\) oraz \(\displaystyle{ I_{Ddc}}\) dla diody o przedstawionej charakterystyce. Znane parametry diody \(\displaystyle{ I_{s}=7 \cdot 10 ^{-10} A}\), \(\displaystyle{ n_{ideal}=1.75}\)
Rozwiązanie:
\(\displaystyle{ r_{z}= \frac{dU}{dI} \approx \frac{\Delta U}{\Delta I} = \frac{0.1}{20m} = 5 \Omega}\)
\(\displaystyle{ I_{Ddc}= \frac{21V-U_{z}}{20 \Omega + 5 \Omega}}\)
Wyznaczam równanie opisujące prostą z charakterystyki:
\(\displaystyle{ I_{Ddc}= a \cdot U_{Ddc} + b}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} -10^{-3} = -20.2a+b\\ -21 \cdot 10^{-3} = -20.3a+b\end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} a=0.2\\ b=4.039\end{cases}}\)
\(\displaystyle{ 0= 0.2 U_{Ddc} + 4.039}\)
Obliczam napięcie Zenera:
\(\displaystyle{ U_{z}=-20.195 V}\)
\(\displaystyle{ U_{Ddc}=U_{z}+I_{Ddc} \cdot r_{z}= -20.195 V + 1.6478 \cdot 5 \Omega= -11.956 V}\)
Wyniki wyszły mi inne niż w odpowiedziach, proszę o pomoc co może być nie tak, może coś ze znakami pomyliłem?
Dioda Zenera.
-
StudentIB
- Użytkownik

- Podziękował: 30 razy
Dioda Zenera.
Nie znam się za bardzo na elektrotechnice, ale sprawdziłem Twoje obliczenia i matematycznie są dobrze. Nie pomyliłeś się ze znakami.
Tylko nie grają mi Twoje oznaczenia. Najpierw z równań wyliczasz to \(\displaystyle{ U_{Ddc}=-20.195 V}\) a potem nazywasz je \(\displaystyle{ U_{z}}\) i wstawiasz do wzoru na \(\displaystyle{ U_{Ddc}}\). To tak powinno być w tych zadaniach ?
Tylko nie grają mi Twoje oznaczenia. Najpierw z równań wyliczasz to \(\displaystyle{ U_{Ddc}=-20.195 V}\) a potem nazywasz je \(\displaystyle{ U_{z}}\) i wstawiasz do wzoru na \(\displaystyle{ U_{Ddc}}\). To tak powinno być w tych zadaniach ?
- mdd
- Użytkownik

- Podziękował: 2 razy
Dioda Zenera.
Fakt, szuchasek, musisz popracować nad jednoznaczną symboliką.
Po drugie... Najpierw traktujesz napięcie Zenera jako pewną wartość dodatnią, będącą parametrem idealnego źródła napięcia znajdującego się na schemacie zastępczym diody Zenera:
O pewnej rzeczy należy pamiętać: charakterystyka prądowo-napięciowa diody jest wykreślona dla określonego strzałkowania prądu i napięcia diody.
Po drugie... Najpierw traktujesz napięcie Zenera jako pewną wartość dodatnią, będącą parametrem idealnego źródła napięcia znajdującego się na schemacie zastępczym diody Zenera:
Innym razem traktujesz napięcie Zenera jako pewną odciętą punktu charakterystyki prądowo-napięciowej diody Zenera:szuchasek pisze:\(\displaystyle{ I_{Ddc}= \frac{21V-U_{z}}{20 \Omega + 5 \Omega}}\)
szuchasek pisze:\(\displaystyle{ 0= 0.2 U_{Ddc} + 4.039}\)
Obliczam napięcie Zenera:
\(\displaystyle{ U_{z}=-20.195 V}\)
Tutaj powyżej musisz się zdecydować, której opcji się trzymać.szuchasek pisze:\(\displaystyle{ U_{Ddc}=U_{z}+I_{Ddc} \cdot r_{z}= -20.195 V + 1.6478 \cdot 5 \Omega= -11.956 V}\)
O pewnej rzeczy należy pamiętać: charakterystyka prądowo-napięciowa diody jest wykreślona dla określonego strzałkowania prądu i napięcia diody.