Prosilbym o rozwiazanie ponizszych zadan:
1. Wyznaczyc najmniejsza i najwieksza wartosc funkcji: \(\displaystyle{ f(x)=\frac{x}{\sqrt{5-x^{2}}}}\) w przedziale \(\displaystyle{ [-2;1]}\)oraz punkt przegiecia tej funkcji.
2.Napisac rownanie stycznej do wykresu funkcji \(\displaystyle{ f(x)=ln(cos(arctg x))}\) w punkcie \(\displaystyle{ [0;f(0)]}\)
Z gory dziekuje.
dwa zadania z funkcji
- PawelJan
- Użytkownik

dwa zadania z funkcji
1. Liczysz pochodną i sprawdzasz, gdzie zmienia znaki oraz porównujesz z wartościami funkcji na końcach przedziału. Punkt przegięcia jest kiedy druga pochodna zmienia znak.
2. Równanie stycznej w p. \(\displaystyle{ (x_0,f(x_0))}\): \(\displaystyle{ y-f(x_{o})=f'(x_{o})(x-x_{o})}\)
2. Równanie stycznej w p. \(\displaystyle{ (x_0,f(x_0))}\): \(\displaystyle{ y-f(x_{o})=f'(x_{o})(x-x_{o})}\)
- Undre
- Użytkownik

- Podziękował: 3 razy
dwa zadania z funkcji
\(\displaystyle{ f(x_0) = f(0) = \ln [ \cos (\arctan 0 ) ] = \ln ( \cos 0 ) = \ln 1 = 0 \\ styczna : \\ y - 0 = f'(0) ( x - 0 ) \\ y = f'(0) x \\ przy \ czym \\ f'(x) = \frac{1}{\cos (\arctan x )} ( - \sin (\arctan x) \frac{1}{1+x^2} \\ f'(0) = 1 0 1 = 0 \\ wiec : \\ y = 0 x = 0}\)
a przynajmniej tak mi wyszło, choć ostatnio błędów robię sporo ( dwa razy z powodu rachunkowych wyleciałem z egzaminu ) no ale może i dobrze jest
a przynajmniej tak mi wyszło, choć ostatnio błędów robię sporo ( dwa razy z powodu rachunkowych wyleciałem z egzaminu ) no ale może i dobrze jest