Całkowalność. Metody i obliczanie całek oznaczonych i nieoznaczonych. Pole pod wykresem. Równania i nierówności z wykorzystaniem rachunku całkowego. Wielowymiarowa całka Riemanna - w tym pola i objętości figur przestrzennych.
Witam, mam za zadanie za pomocą zmiany zmiennych obliczyć całkę: \(\displaystyle{ \int_{}^{} \int_{}^{} x^{3} + y^{3}dxdy}\) w obszarze ograniczonym przez: \(\displaystyle{ x^{2}=3y, x^{2}=5y, y^{2}=x}\)
i teraz to z czym nie mam 100% pewności: \(\displaystyle{ 3\le u \le5}\) \(\displaystyle{ 0\le v \le1}\)
Jakobian tego przekształcenia wyszedł mi równy 3, czyli powinienem to następnie zapisać w ten sposób? \(\displaystyle{ \int_{}^{} \int_{}^{} x^{3} + y^{3}dxdy == \int_{}^{} \int_{}^{}\left( u^{2}v +v^{2}u \right) \times 3 dudv}\)
i teraz wystarczy to ylko policzyć, jeśli nie ma błędów, tak?
czy jakobian nie powinien być liczony z funkcji \(\displaystyle{ u(x,y)}\) oraz \(\displaystyle{ v(x,y)}\)?
wtedy byłby on równy: \(\displaystyle{ \frac{2x}{y} \times \frac{2y}{x} - \frac{- x^{2} }{ y^{2} } \times \frac{ -y^{2} }{ x^{2} } = 4 - 1 = 3}\)
gdy patrzę na odpowiedzi to to się jeszcze zgadza, ale nie wiem czemu jest w nich następnie taki krok: \(\displaystyle{ \int_{}^{} \int_{}^{} \left( u^{2}v + v^{2}u\right) \times \frac{1}{3}dudv}\)
nie wiem czy jest to błąd w odpowiedzi (dlaczego jest \(\displaystyle{ \frac{1}{3}}\), a nie \(\displaystyle{ 3}\) ) czy ja czegoś nie rozumiem, dlatego proszę o pomoc bo utknąłem w tym punkcie ;p
czy dobrze myślę że ja policzyłem jakiegoś odwrotnego Jakobiana, i to dlatego mam odwrotną wartość w równaniu?
bo jednak u ciebie jest ten poprawny xd
Wieczorem nad tym przysiądę jeszcze raz