Latex, kilka problemów technicznych

Mathematica, Matlab, Statistica, LaTeX i wszelkiego rodzaju oprogramowanie przydatne matematykowi w pracy. Miejsca w sieci poświęcone zagadnieniu.
athame
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 1 raz

Re: Latex, kilka problemów technicznych

Post autor: athame »

quru pisze:Wyskoczyło mi mnóstwo błędów. Zmieniłem więc klasę na "report"
Zła praktyka. Problemy należy rozwiązywać, a nie uciekać od nich…
quru pisze:Brakuje mi jednej tylko rzeczy - kropki na końcu numeru np. Definicja 1.1.1. zamiast Definicja 1.1.1, Twierdzenie 1.2.1. zamiast Twierdzenie 1.2.1,
Pakiet amsthm, ntheorem lub którykolwiek podobny i redefinicja tych otoczeń.
quru pisze:dodatkowo na początku podrozdziału mam 1.1 Tekst podrozdziału zamiast 1.1. Tekst podrozdziału.…Czy da się to zrobić w klasie report, jeśli tak to jak?
Da się. Z pamięci nie przytoczę (ryzyko literówki), a Google możesz sam użyć…
quru
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: quru »

athame pisze:
quru pisze:Wyskoczyło mi mnóstwo błędów. Zmieniłem więc klasę na "report"
Zła praktyka. Problemy należy rozwiązywać, a nie uciekać od nich…
Gdybym miał czas to pewnie bym się jeszcze pobawił, ale pierwszy post napisałem tu 3 tygodnie temu, pracę oddaję w przyszłym tygodniu, więc nie mam już zbyt wiele czasu. Nie udało mi się znaleźć rozwiązania, gdy piszę tak jak podają w tych poradnikach to wyskakuje mnóstwo błędów. Jak ustawiłem pakiet fancydr to numery stron pojawiały się u dołu na środku, po zmianie na report są po prawej stronie. Także chyba tak zostawię.
athame
Użytkownik
Użytkownik

quru pisze:Gdybym miał czas to pewnie bym się jeszcze pobawił, ale pierwszy post napisałem tu 3 tygodnie temu, pracę oddaję w przyszłym tygodniu, więc nie mam już zbyt wiele czasu.
Tak więc mamy taką sytuację: 3 tygodnie na napisanie pracy, zerowe doświadczenie w LaTeX-u, brak chęci czytania manuali pakietów i wymyślne wymagania, niezgodne z ustawieniami domyślnymi, a czasami nawet niezgodne z gramatyką (a na pewno typografią) języka polskiego.
quru pisze:Nie udało mi się znaleźć rozwiązania, gdy piszę tak jak podają w tych poradnikach to wyskakuje mnóstwo błędów.
Nie przytoczyłeś żadnego, więc nie miałem do czego się odnieść. Jeśli zrobiłeś to tak jak w poradnikach to musi działać, a jak czegoś nie rozumiesz, to najpierw powinieneś doszlifować LaTeX-a (niekoniecznie wszystko na pamięć, a raczej na zrozumienie).
quru pisze:Jak ustawiłem pakiet fancydr to numery stron pojawiały się u dołu na środku, po zmianie na report są po prawej stronie. Także chyba tak zostawię.
Chyba nie masz innego wyjścia…
quru
Użytkownik
Użytkownik

athame pisze:
quru pisze:Gdybym miał czas to pewnie bym się jeszcze pobawił, ale pierwszy post napisałem tu 3 tygodnie temu, pracę oddaję w przyszłym tygodniu, więc nie mam już zbyt wiele czasu.
Tak więc mamy taką sytuację: 3 tygodnie na napisanie pracy, zerowe doświadczenie w LaTeX-u, brak chęci czytania manuali pakietów i wymyślne wymagania, niezgodne z ustawieniami domyślnymi, a czasami nawet niezgodne z gramatyką (a na pewno typografią) języka polskiego.
Pracę pisałem długo, ale te wszystkie ustawienia strony, rozdziału, numerów zostawiłem sobie na koniec, bo nie wiedziałem jak to zrobić. Po prostu liczyłem, że na forum uzyskam jakieś informacje, ale rady typu "poszukaj w Google" nie wiele dały. Wrzucałem na początku preambułę.
athame
Użytkownik
Użytkownik

Wszystkie przedstawione założenia można było rozwiązać wykorzystując zapisy w dwóch manualach do których dałem bezpośrednie linki.

Preambuła z pierwszego postu nie generuje, cytuję…
quru pisze:Wyskoczyło mi mnóstwo błędów…
Żadnego nie zaprezentowałeś…
quru pisze:Po prostu liczyłem, że na forum uzyskam jakieś informacje, ale rady typu "poszukaj w Google" nie wiele dały.
Myślę, że liczyłeś po prostu na „gotowca”. Jeśli mam rację, to źle trafiłeś – tu zazwyczaj można dostać pomoc po wykazaniu się własną inicjatywą, przestawieniu czego się już próbowało (konkretnie) i z czym był problem (też konkretnie).
quru
Użytkownik
Użytkownik

A jeszcze jedno pytanie. Jak ustawić obraz pod tekstem?

Dołączyłem pakiet graphicx.

Kod: Zaznacz cały

egin{figure}
centering
includegraphics[width=0.65 	extwidth]{nazwapliku.png}
caption{podpis}
Niestety obraz pokazuje się na początku strony zamiast pod tekstem.

Wygląda to tak:

Na poniższym rysunku...
(tu powinien być rysunek a jest kolejne twierdzenie)
...
(nowa strona)
Rysunek.
athame
Użytkownik
Użytkownik

Pakiet float i parametr H, umieszczony w nawiasie kwadratowym, bezpośrednio po egin{figure}.
quru
Użytkownik
Użytkownik

W float wyskakują mi błędy, ale w graphicx po dodaniu tego [h] działa. Dzięki.
athame
Użytkownik
Użytkownik

quru pisze:W float wyskakują mi błędy…
No i znowu taka informacja jest bezwartościowa. Podejrzewam, że po prostu nie masz zainstalowanych kilku podstawowych pakietów, ale bez konkretnej treści błędu to tylko zgadywanie.
ODPOWIEDZ