Mój algorytm pseudolosujący
- RafalMajewskiPL
- Użytkownik

Witam. Najpierw krótki wstęp. Przeglądając algorytmy losujące nie spodobały mi się ich cechy: wylosowane liczby zależały od ilości już wygenerowanych liczb, polegały na liczbach pierwszych lub dawały słabej jakości liczby pseudolosowe. Wtedy przypomniała mi się funkcja Weierstrassa. Po paru edycjach otrzymałem to:
\(\displaystyle{ \sum_{i=0}^{ p_{1} } \sin \left( p_{2}^{i}x \right)}\)
gdzie
\(\displaystyle{ p_{2}}\) nie należy do przedziału \(\displaystyle{ \left\langle -1,1 \right\rangle}\)
Żeby otrzymać liczbę z przedziału <0,1) wystarczy:
\(\displaystyle{ \sum_{i=0}^{ p_{1} } \left( \sin \left( p_{2}^{i}x \right) \right) -floor \left( \sum_{i=0}^{ p_{1} } \left( \sin \left( p_{2}^{i}x \right) \right) \right)}\)
Im większa wartość \(\displaystyle{ p_{1}}\) i \(\displaystyle{ abs \left( p_{2} \right)}\) tym lepiej.
Można uznać za ziarno generatora liczby \(\displaystyle{ x}\) i \(\displaystyle{ p_{2}}\).
A teraz jak to wygląda:
(wynik przemnożyłem przez 2 i zastosowałem funkcję floor żeby otrzymać 0 lub 1)
(u góry wynik z mojego algorytmu, a na dole z funkcji random(0,1) z biblioteki math w lua)
\(\displaystyle{ p_{1}=10}\), \(\displaystyle{ p_{2}=2}\) \(\displaystyle{ p_{1}=10}\), \(\displaystyle{ p_{2}=2.1}\)
(wynik przemnożyłem przez 100 i zastosowałem funkcję floor żeby otrzymać liczbę od 0 do 99) Co o tym sądzicie?
\(\displaystyle{ \sum_{i=0}^{ p_{1} } \sin \left( p_{2}^{i}x \right)}\)
gdzie
\(\displaystyle{ p_{2}}\) nie należy do przedziału \(\displaystyle{ \left\langle -1,1 \right\rangle}\)
Żeby otrzymać liczbę z przedziału <0,1) wystarczy:
\(\displaystyle{ \sum_{i=0}^{ p_{1} } \left( \sin \left( p_{2}^{i}x \right) \right) -floor \left( \sum_{i=0}^{ p_{1} } \left( \sin \left( p_{2}^{i}x \right) \right) \right)}\)
Im większa wartość \(\displaystyle{ p_{1}}\) i \(\displaystyle{ abs \left( p_{2} \right)}\) tym lepiej.
Można uznać za ziarno generatora liczby \(\displaystyle{ x}\) i \(\displaystyle{ p_{2}}\).
A teraz jak to wygląda:
(wynik przemnożyłem przez 2 i zastosowałem funkcję floor żeby otrzymać 0 lub 1)
(u góry wynik z mojego algorytmu, a na dole z funkcji random(0,1) z biblioteki math w lua)
\(\displaystyle{ p_{1}=10}\), \(\displaystyle{ p_{2}=2}\) \(\displaystyle{ p_{1}=10}\), \(\displaystyle{ p_{2}=2.1}\)
(wynik przemnożyłem przez 100 i zastosowałem funkcję floor żeby otrzymać liczbę od 0 do 99) Co o tym sądzicie?
Ostatnio zmieniony 17 lip 2017, o 11:43 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Poprawa wiadomości. Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
- kerajs
- Użytkownik

- Podziękował: 335 razy
Że ilość przeprowadzonych prób jest zbyt mała aby można było coś powiedzieć.
Wygeneruj 100 000 liczb i sprawdź czy każda z możliwych 100 liczb wystąpiła około 1000 razy.
Wygeneruj 100 000 liczb i sprawdź czy każda z możliwych 100 liczb wystąpiła około 1000 razy.
- RafalMajewskiPL
- Użytkownik

- kerajs
- Użytkownik

Nawet nieźle wyszło, a sądziłem że będzie zdecydowanie gorzej.
Sugerowałbym kilkukrotne powtórzenie tego losowania i sprawdzenie czy największe nadmiary/ niedomiary są przypadkowe/ powtarzają się dla tych samych liczb.
Sugerowałbym kilkukrotne powtórzenie tego losowania i sprawdzenie czy największe nadmiary/ niedomiary są przypadkowe/ powtarzają się dla tych samych liczb.
- RafalMajewskiPL
- Użytkownik

\(\displaystyle{ p_{1}=10}\), \(\displaystyle{ p_{2}=2}\)
\(\displaystyle{ p_{1}=10}\), \(\displaystyle{ p_{2}=2.1}\)
\(\displaystyle{ p_{1}=10}\), \(\displaystyle{ p_{2}=2.5}\)
\(\displaystyle{ p_{1}=12}\), \(\displaystyle{ p_{2}=2.3}\)-- 13 lip 2017, o 21:43 --
\(\displaystyle{ p_{1}=10}\), \(\displaystyle{ p_{2}=2.1}\)
\(\displaystyle{ p_{1}=10}\), \(\displaystyle{ p_{2}=2.5}\)
\(\displaystyle{ p_{1}=12}\), \(\displaystyle{ p_{2}=2.3}\)-- 13 lip 2017, o 21:43 --
- kerajs
- Użytkownik

Co prawda nie o to mi chodziło, ale przy okazji ujawnił się największy problem tych generatorów.
Otrzymywane liczby się powtarzają przy każdej inicjacji generatora, brakuje niezbędnego elementu losowości.
Otrzymywane liczby się powtarzają przy każdej inicjacji generatora, brakuje niezbędnego elementu losowości.
- RafalMajewskiPL
- Użytkownik

Oto mi chodziło od początku. Np. jak generujesz szum perlina 1D i chcesz wylosować wartość w danym punkcie to podstawiasz jego pozycję x do wzoru i masz wartość.kerajs pisze:Co prawda nie o to mi chodziło, ale przy okazji ujawnił się największy problem tych generatorów.
- kerajs
- Użytkownik

Re: Mój algorytm pseudolosujący
A jaki sens w generatorze który przy każdym wznowieniu działania daje identyczne serie wyników?
To tak jakby przy pierwszym rzucie kostką zawsze wypadała 3, a szóstka zawsze była wynikiem w drugim i piątym rzucie.
To tak jakby przy pierwszym rzucie kostką zawsze wypadała 3, a szóstka zawsze była wynikiem w drugim i piątym rzucie.
- RafalMajewskiPL
- Użytkownik

No napisałem, że przy generowaniu szumu perlina. Wystarczy zmienić parametr \(\displaystyle{ p_{2}}\) żeby otrzymać inne wyniki (czyli inny szum).kerajs pisze:A jaki sens w generatorze który przy każdym wznowieniu działania daje identyczne serie wyników?
- kerajs
- Użytkownik

Nie, nigdzie nie napisałeś że wyniki będą wykorzystywane do generowania szumu.
Na Twoim miejscu sprawdziłbym dodatkowo czy największe odchylenia powtarzają się ilub powiększają się gdy wygenerujesz więcej liczb (np 200 000, 300 000, 500 000, ...). Warto wybrać ten wzór który ma najmniejsze odchyłki.
Na Twoim miejscu sprawdziłbym dodatkowo czy największe odchylenia powtarzają się ilub powiększają się gdy wygenerujesz więcej liczb (np 200 000, 300 000, 500 000, ...). Warto wybrać ten wzór który ma najmniejsze odchyłki.
- RafalMajewskiPL
- Użytkownik

- kerajs
- Użytkownik

A dlaczego funkcja? Przecież interesują Cię jedynie uzyskiwane wartości.
Chodzi mi o to, czy przy zwiększeniu ilości wygenerowanych liczb nastąpi wyrównanie ilości wystąpień różnych wyników, zmiana liczb w których są największe rozbieżności od średniej czy może powiększenie się odchyleń w tych liczbach.
Z drugiej strony dla szumu nie ma to większego znaczenia. Przecież szum nie musi być idealnie 'gęsty'.
Chodzi mi o to, czy przy zwiększeniu ilości wygenerowanych liczb nastąpi wyrównanie ilości wystąpień różnych wyników, zmiana liczb w których są największe rozbieżności od średniej czy może powiększenie się odchyleń w tych liczbach.
Z drugiej strony dla szumu nie ma to większego znaczenia. Przecież szum nie musi być idealnie 'gęsty'.
- RafalMajewskiPL
- Użytkownik

Podczas programowania programu który mi to pokaże zauważyłem, że mam większe odchylenie standardowe od generatora z biblioteki love.math
EDIT 1: Jest coś takiego jak odchylenie standardowe idealnej zmiennej losowej?
EDIT 2:
EDIT 3: Miałem źle ustawiony generator :/ \(\displaystyle{ p_{1}}\) był zamieniony z \(\displaystyle{ p_{2}}\)
EDIT 4:
https://www.youtube.com/watch?v=jMC6UphLToY
https://www.youtube.com/watch?v=86v986nFNks
EDIT 1: Jest coś takiego jak odchylenie standardowe idealnej zmiennej losowej?
EDIT 2:
Kod: Zaznacz cały
https://www.youtube.com/watch?v=4EtRxG0jY9YEDIT 3: Miałem źle ustawiony generator :/ \(\displaystyle{ p_{1}}\) był zamieniony z \(\displaystyle{ p_{2}}\)
EDIT 4:
https://www.youtube.com/watch?v=t8DY7ElGGV0https://www.youtube.com/watch?v=jMC6UphLToY
- kerajs
- Użytkownik

Dla 100 możliwych wyników 9000 losowań jest mała próbą. Zwiększenie ilości prób o jeden rząd może zmienić parametry rozkładu.RafalMajewskiPL pisze:Podczas programowania programu który mi to pokaże zauważyłem, że mam większe odchylenie standardowe od generatora z biblioteki love.math
Nie wiemRafalMajewskiPL pisze: EDIT 1: Jest coś takiego jak odchylenie standardowe idealnej zmiennej losowej?
Oglądnąłem, ale nie napiłeś w jakim celu to pokazujesz.RafalMajewskiPL pisze: EDIT 3: Miałem źle ustawiony generator :/ \(\displaystyle{ p_{1}}\) był zamieniony z \(\displaystyle{ p_{2}}\)
EDIT 4:
https://www.youtube.com/watch?v=t8DY7ElGGV0
https://www.youtube.com/watch?v=jMC6UphLToY
Mam wrażenie że drepczemy w kółko. Powtórzę to co już napisałem wcześniej:
- Na generator to się nie nadaje ze względu na powtarzalność wyników przy każdej nowej inicjacji algorytmu.
- Na szum się nadaje.
- RafalMajewskiPL
- Użytkownik

Chciałeś żebym sprawdził czy odchylenia się powtarzają przy zwiększeniu ilości wylosowanych liczb. Można to sprawdzić na filmach.Oglądnąłem, ale nie napiłeś w jakim celu to pokazujesz.
Co za problem wziąć czas uniksowy i przekonwertować na liczbę od (mniej więcej) 2 do 4 i wrzucić do \(\displaystyle{ p_{2}}\)Na generator to się nie nadaje ze względu na powtarzalność wyników przy każdej nowej inicjacji algorytmu.