Matura z matematyki

Przygotowanie do egzaminu dojrzałości. Zestawy zadań. Wyniki i przebieg rekrutacji na studia.
M_K8
Użytkownik
Użytkownik

Matura z matematyki

Post autor: M_K8 »

Witam mam zamiar zdawać mature rozszerzoną z matematyki w przyszłym roku,zacząłem uczyć sie juz od dwóch tygodni i ucze sie wszystkich zagadnień podanych przez cke,planuje kupic zbiór zadań Kiełbasy a od września idę na kurs maturalny pod matematyke rozszerzoną i mam pytanie czy przy takim czasie(ponad 10 miesiący)jestem w stanie przygotowac sie dobrze do rozszerzenia?
Ostatnio zmieniony 17 lip 2017, o 19:25 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale.
michal2323
Użytkownik
Użytkownik

Matura z matematyki

Post autor: michal2323 »

zalezy ile czasu dziennie jestes w stanie na to przeznaczyć i na jakim poziomie jestes?Najlepiej kup sobie podrecznik,bo latwiej ogarniesz co masz umiec,zagadnienia podawane przez cke nie do konca mogą być zrozumiale w niektorych przypadkach.
M_K8
Użytkownik
Użytkownik

Matura z matematyki

Na chwilę obecną codziennie uczę się po 2-3 godziny.Czyli zbiór zadań Kiełbasy nie będzie najlepszy?? A co do poziomu to nigdy za matematyka nie przepadałem ale gdy zrozumiałem jakis temat to nawet lubiłem to robić.
michal2323
Użytkownik
Użytkownik

Matura z matematyki

OK,najpierw napisz czy dopiero jesteś przed maturą, czy po prostu poprawiasz?Co do poziomu chodzi mi o to czy miales wczesniej cos wspolnego z rozszerzeniem.Napisz ile w ciagu roku bedziesz mial czasu bo to zupelnie inna sprawa niż teraz.
M_K8
Użytkownik
Użytkownik

Matura z matematyki

Nie licze na jakis niesamowity wynik typu 100%,byłbym bardzo zadowolony gdyby udało sie napisać na 30-40% no może 50%

-- 17 lip 2017, o 19:24 --

Jestem dopiero przed czyli pisze w maju 2018 a co do poziomu to w szkole mamy rozszerzoną matematyke ale jest to tylko na papierze.-- 17 lip 2017, o 19:25 --A jesli chodzi o czas to sądzę ze bede wstanie poświęcić tyle samo czasu co teraz
michal2323
Użytkownik
Użytkownik

Re: Matura z matematyki

OK.Niestety "fachowej" pomocy będę mógl udzielic Ci dopiero jutro popoludniu,bo dzis nie mam za wiele czasu. Możesz opisać co tam się dzieje na tej matmie u Was?Zawsze zastanawialo mnie to dlaczego mnostwo ludzi pisze rozszerzenie z matmy na niskie wyniki rzedu 10-20 procent majac w szkole rozszerzenie.
M_K8
Użytkownik
Użytkownik

Sądzę ze powodem jest klasa która ma to wszystko gdzieś i przez to nie możemy za bardzo isc z tematem,bo każdą lekcje trzeba tłumaczyć trzy razy,ja stwierdziłem ze chce jednak podejść do matury porządnie przygotowany i zdac jak najlepiej a wiem ze mam sporo do nadrobienia,stąd moje pytanie. Poza tym do każdego tematu oglądam lekcje matemaksa ktory prowadził kurs właśnie do matury rozszerzonej-- 17 lip 2017, o 19:53 --Ok czekam na odpowiedź:)
michal2323
Użytkownik
Użytkownik

nie ogladalem matemaksa,ale slyszalem,że spoko gość uczy.Jednak musisz to uzupelniac rozwiazywaniem samodzielnie wielu zadan.Zdajesz jeszcze jakies rozszerzenie?Wg mnie jak sie przylozysz to 70 procent przekroczysz bez problemu,trzeba tylko regulrnie pracowac-- 17 lip 2017, o 19:53 --I gdzie idziesz na studia(kierunek,uczelnia)?
M_K8
Użytkownik
Użytkownik

Jeszcze angielski i wos ale najbardziej boje sie matmy

-- 17 lip 2017, o 19:54 --

Ekonomia a uczelnia to Uniwersytet ekonomiczny w Krakowie-- 17 lip 2017, o 19:57 --A co do rozwiązywania zadań to możesz polecić mi jakies książki?
michal2323
Użytkownik
Użytkownik

kielbasa niby spoko,ale masz za malo czasu,poza tym na UEK nie musisz napisac na 90-100 procent.Tak jak pisalem jutro podam Ci wiecej szczegolow,a narazie odsylam tylko do tego watku,w ktorym sie udzielalem:
423091.htm
Awatar użytkownika
Larsonik
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 57 razy

Post autor: Larsonik »

Kilka miesięcy to za mało na przerobienie całego zbioru Kiełbasy? Wolne żarty .
michal2323
Użytkownik
Użytkownik

Zwroc uwage na to,że nie kazdy ma czas poswiecac na matme 10h dziennie. W praktyce srednio 20 zadan dziennie z poziomu rozszerzonego to jest bardzo dobry wynik(nie mow ze zrobiles w ktorys dzien 100,bo nawet jesli tak sie stalo to w innych dniach mogles ich zrobic kilka albo w ogole).Moze i przerobisz w kilka miesiecy kielbase,ale zalozmy ze dostajesz ze szkoly jeszcze inne zestawy zadan,wiec nie ma na to po prostu czasu.
Awatar użytkownika
Larsonik
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 57 razy

Post autor: Larsonik »

Są dwie części zbioru, w każdym z nich trochę mniej niż 1000 zadań, ale przyjmijmy, ze jest dokładnie tyle. Po prostych obliczeniach wychodzi, że przy takim tempie pracy, jakie zaproponowałeś, wystarczy nieco ponad 3 miesiące na przerobienie wszystkiego. Mamy zatem zapas kilku miesięcy. Poza tym wiekszość osób nie robi zadań wprowadzajacych, są zbyt proste.

Autorze tematu, ja zacząłem przygotowania do matury w sierpniu zeszłego roku, właśnie od zbioru Kiełbasy. Poza tym przygotowałem się do matury z chemii i biologii, co było bardzo czasochłonne. Mimo to napisałem maturę na bardzo dobry wynik, zatem odpowiedź na twoje pytanie brzmi - tak, można się dobrze przygotować do rozszerzenia w takim czasie.
M_K8
Użytkownik
Użytkownik

Dziękuję za odpowiedź.
michal2323
Użytkownik
Użytkownik

a moge spytac @larsonik jaki wynik osiagnales?
ODPOWIEDZ