Matura z matematyki
Matura z matematyki
Witam mam zamiar zdawać mature rozszerzoną z matematyki w przyszłym roku,zacząłem uczyć sie juz od dwóch tygodni i ucze sie wszystkich zagadnień podanych przez cke,planuje kupic zbiór zadań Kiełbasy a od września idę na kurs maturalny pod matematyke rozszerzoną i mam pytanie czy przy takim czasie(ponad 10 miesiący)jestem w stanie przygotowac sie dobrze do rozszerzenia?
Ostatnio zmieniony 17 lip 2017, o 19:25 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale.
-
michal2323
- Użytkownik

Matura z matematyki
zalezy ile czasu dziennie jestes w stanie na to przeznaczyć i na jakim poziomie jestes?Najlepiej kup sobie podrecznik,bo latwiej ogarniesz co masz umiec,zagadnienia podawane przez cke nie do konca mogą być zrozumiale w niektorych przypadkach.
Matura z matematyki
Na chwilę obecną codziennie uczę się po 2-3 godziny.Czyli zbiór zadań Kiełbasy nie będzie najlepszy?? A co do poziomu to nigdy za matematyka nie przepadałem ale gdy zrozumiałem jakis temat to nawet lubiłem to robić.
-
michal2323
- Użytkownik

Matura z matematyki
OK,najpierw napisz czy dopiero jesteś przed maturą, czy po prostu poprawiasz?Co do poziomu chodzi mi o to czy miales wczesniej cos wspolnego z rozszerzeniem.Napisz ile w ciagu roku bedziesz mial czasu bo to zupelnie inna sprawa niż teraz.
Matura z matematyki
Nie licze na jakis niesamowity wynik typu 100%,byłbym bardzo zadowolony gdyby udało sie napisać na 30-40% no może 50%
-- 17 lip 2017, o 19:24 --
Jestem dopiero przed czyli pisze w maju 2018 a co do poziomu to w szkole mamy rozszerzoną matematyke ale jest to tylko na papierze.-- 17 lip 2017, o 19:25 --A jesli chodzi o czas to sądzę ze bede wstanie poświęcić tyle samo czasu co teraz
-- 17 lip 2017, o 19:24 --
Jestem dopiero przed czyli pisze w maju 2018 a co do poziomu to w szkole mamy rozszerzoną matematyke ale jest to tylko na papierze.-- 17 lip 2017, o 19:25 --A jesli chodzi o czas to sądzę ze bede wstanie poświęcić tyle samo czasu co teraz
-
michal2323
- Użytkownik

Re: Matura z matematyki
OK.Niestety "fachowej" pomocy będę mógl udzielic Ci dopiero jutro popoludniu,bo dzis nie mam za wiele czasu. Możesz opisać co tam się dzieje na tej matmie u Was?Zawsze zastanawialo mnie to dlaczego mnostwo ludzi pisze rozszerzenie z matmy na niskie wyniki rzedu 10-20 procent majac w szkole rozszerzenie.
Sądzę ze powodem jest klasa która ma to wszystko gdzieś i przez to nie możemy za bardzo isc z tematem,bo każdą lekcje trzeba tłumaczyć trzy razy,ja stwierdziłem ze chce jednak podejść do matury porządnie przygotowany i zdac jak najlepiej a wiem ze mam sporo do nadrobienia,stąd moje pytanie. Poza tym do każdego tematu oglądam lekcje matemaksa ktory prowadził kurs właśnie do matury rozszerzonej-- 17 lip 2017, o 19:53 --Ok czekam na odpowiedź:)
-
michal2323
- Użytkownik

nie ogladalem matemaksa,ale slyszalem,że spoko gość uczy.Jednak musisz to uzupelniac rozwiazywaniem samodzielnie wielu zadan.Zdajesz jeszcze jakies rozszerzenie?Wg mnie jak sie przylozysz to 70 procent przekroczysz bez problemu,trzeba tylko regulrnie pracowac-- 17 lip 2017, o 19:53 --I gdzie idziesz na studia(kierunek,uczelnia)?
Jeszcze angielski i wos ale najbardziej boje sie matmy
-- 17 lip 2017, o 19:54 --
Ekonomia a uczelnia to Uniwersytet ekonomiczny w Krakowie-- 17 lip 2017, o 19:57 --A co do rozwiązywania zadań to możesz polecić mi jakies książki?
-- 17 lip 2017, o 19:54 --
Ekonomia a uczelnia to Uniwersytet ekonomiczny w Krakowie-- 17 lip 2017, o 19:57 --A co do rozwiązywania zadań to możesz polecić mi jakies książki?
-
michal2323
- Użytkownik

kielbasa niby spoko,ale masz za malo czasu,poza tym na UEK nie musisz napisac na 90-100 procent.Tak jak pisalem jutro podam Ci wiecej szczegolow,a narazie odsylam tylko do tego watku,w ktorym sie udzielalem:
423091.htm
423091.htm
-
michal2323
- Użytkownik

Zwroc uwage na to,że nie kazdy ma czas poswiecac na matme 10h dziennie. W praktyce srednio 20 zadan dziennie z poziomu rozszerzonego to jest bardzo dobry wynik(nie mow ze zrobiles w ktorys dzien 100,bo nawet jesli tak sie stalo to w innych dniach mogles ich zrobic kilka albo w ogole).Moze i przerobisz w kilka miesiecy kielbase,ale zalozmy ze dostajesz ze szkoly jeszcze inne zestawy zadan,wiec nie ma na to po prostu czasu.
- Larsonik
- Użytkownik

- Podziękował: 57 razy
Są dwie części zbioru, w każdym z nich trochę mniej niż 1000 zadań, ale przyjmijmy, ze jest dokładnie tyle. Po prostych obliczeniach wychodzi, że przy takim tempie pracy, jakie zaproponowałeś, wystarczy nieco ponad 3 miesiące na przerobienie wszystkiego. Mamy zatem zapas kilku miesięcy. Poza tym wiekszość osób nie robi zadań wprowadzajacych, są zbyt proste.
Autorze tematu, ja zacząłem przygotowania do matury w sierpniu zeszłego roku, właśnie od zbioru Kiełbasy. Poza tym przygotowałem się do matury z chemii i biologii, co było bardzo czasochłonne. Mimo to napisałem maturę na bardzo dobry wynik, zatem odpowiedź na twoje pytanie brzmi - tak, można się dobrze przygotować do rozszerzenia w takim czasie.
Autorze tematu, ja zacząłem przygotowania do matury w sierpniu zeszłego roku, właśnie od zbioru Kiełbasy. Poza tym przygotowałem się do matury z chemii i biologii, co było bardzo czasochłonne. Mimo to napisałem maturę na bardzo dobry wynik, zatem odpowiedź na twoje pytanie brzmi - tak, można się dobrze przygotować do rozszerzenia w takim czasie.
-
michal2323
- Użytkownik