Całka oznaczona

Całkowalność. Metody i obliczanie całek oznaczonych i nieoznaczonych. Pole pod wykresem. Równania i nierówności z wykorzystaniem rachunku całkowego. Wielowymiarowa całka Riemanna - w tym pola i objętości figur przestrzennych.
Maro_mat
Użytkownik
Użytkownik

Całka oznaczona

Post autor: Maro_mat »

Oblicz lub zbadaj zbieżność całki:
\(\displaystyle{ \int_{1}^{ +\infty } \frac{dx}{x \sqrt{x+1} }}\)

Obliczyłem już całkę nieoznaczoną podstawiając \(\displaystyle{ t^{2}=x+1}\) co dało mi \(\displaystyle{ \frac{2tdt}{ (t^{2}-1)t }=ln| \frac{ \sqrt{x+1}-1 }{ \sqrt{x-1}+1 } |+C}\)
wiem że teraz powinienem obliczyć granice np. \(\displaystyle{ \alpha \rightarrow \infty}\) ale coś mi nie wychodzi
z góry dziękuje za pomoc
Awatar użytkownika
Premislav
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 195 razy

Re: Całka oznaczona

Post autor: Premislav »

\(\displaystyle{ \lim_{x \to \infty } \ln \left| \frac{ \sqrt{x+1}-1 }{ \sqrt{x+1}+1 } \right|=0}\)
gdyż argument logarytmu dąży do \(\displaystyle{ 1}\)*, a logarytm naturalny jest ciągły i \(\displaystyle{ \ln 1=0}\).
*Jak tego nie widzisz, to
podziel licznik i mianownik wyrażenia \(\displaystyle{ \frac{ \sqrt{x+1}-1 }{ \sqrt{x-1}+1 }}\) przez \(\displaystyle{ \sqrt{x+1}}\)
Awatar użytkownika
Janusz Tracz
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 82 razy

Re: Całka oznaczona

Post autor: Janusz Tracz »

Wykorzystanie nierówności \(\displaystyle{ \frac{1}{x \sqrt{x+1}} \le \frac{1}{x \sqrt{x} }}\) pozwala dość sprawnie to policzyć bo

\(\displaystyle{ \int_{1}^{ \infty } \frac{1}{x \sqrt{x+1}} \mbox{d}x \le \int_{1}^{ \infty } \frac{1}{x \sqrt{x} } \mbox{d}x< \infty}\)

Bo całka po prawej jest "łatwiejsza".

Można by było się powołać też na kryterium ilorazowe i zbadać :

\(\displaystyle{ \lim_{x \to \infty } \frac{ \frac{1}{x \sqrt{x+1} } }{ \frac{1}{x \sqrt{x}}}=1}\)
ODPOWIEDZ