Model Blacka-Scholesa -co wstawiać za poszczególne parametry

Popyt, podaż, kapitalizacja, rynki finansowe. Mikroekonomia. makroekonomia, finanse itp...
luki1992
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 1 raz

Model Blacka-Scholesa -co wstawiać za poszczególne parametry

Post autor: luki1992 »

Witam, obecnie jestem w fazie obliczeń do mojego licencjata, gdzie mam sprawdzać dokładność modelu Blacka-Scholesa na podstawie danych/zmienności historycznej. Niestety we wszystkich książkach rozumowanie jest bardzo uproszczone, a ja działam na danych empirycznych. I teraz mam pewien problem, otóż liczę cenę opcji kupna na WIG20 wygasającej w czerwcu o cenie wykonania 2400. Wiem, że pierwsze notowanie tej opcji było 10.01.2017 r. cena tej opcji wynosiła wtedy około 8. Za wartość \(\displaystyle{ \sigma}\) podstawiam wartości wyliczone z modelu AR(1)-GARCH(1,1) na podstawie dziennych logarytmicznych stóp zwrotu indeksu WIG20 np. dla dnia 10.01.2017 wartość \(\displaystyle{ h_{t}}\) wynosiła ok. 1,12 i w kolejnych okresach wynosi niemal tyle samo. Oczywiście za \(\displaystyle{ \sigma}\) wstawiam pierwiastek tej wartości, ponieważ wiem, że \(\displaystyle{ h_{t}}\) to wariancja warunkowa. Za wartość \(\displaystyle{ T}\) wstawiam liczbę dni pomiędzy dniem do wygaśnięcia, a tym 10.01, czyli powiedzmy tam wyjdzie 112 i dzielę to przez 251 dni sesyjnych w roku. Gdy wstawiam to wszystko do wzoru niestety wychodzi mi kompletnie inna cena, bo aż 450. Czy robię coś źle? Co powinienem wstawić za \(\displaystyle{ \sigma}\) lub za \(\displaystyle{ T}\). Być może w tych wartościach jest coś nie tak? Będę wdzięczny za pomoc
ODPOWIEDZ