Przygotowanie do matury 2019

Przygotowanie do egzaminu dojrzałości. Zestawy zadań. Wyniki i przebieg rekrutacji na studia.
Tau1615
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: Tau1615 »

Siema, dopiero co założyłem konto, i mam do Was pare pytań i proszę o jakaś poradę

Mam 20 lat, aktualnie mieszkam w Anglii, jestem po szkole zawodowej, w tym roku zapisałem się do liceum dla dorosłych i w roku 2019 w maju zdawałbym maturę. I tu do Was pytanie, czy byłbym w stanie przygotować sam w 2 lata ? Mówię tutaj tylko o samej podstawie, pol roku przed matura wróciłbym jeszcze na korepetycje ) czy jestem w stanie się do niej tak przygotować ( i ogólnie ) aby później iść na studia zaoczne AGH Automatyka i robotyka ? Bądź informatyka ?

Jeśli tak, to czy moglibyście polecić jakieś zbiory zadań, podręczniki do nauki?

Z góry dziękuje )
Awatar użytkownika
xxDorianxx
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 88 razy

Re: Przygotowanie do matury 2019

Post autor: xxDorianxx »

Nie jestem specem ale nie wiem czy można dostać się na AGH bez rozszerzenia tym bardziej na informatykę.(jedna z najlepszych uczelni w Polsce).A co do przygotowania do podstawy to moim zdaniem w miesiąc by się dało .Podstawa jest bardzo prosta Matemaks+zbiór zadań=100% (podstawa oczywiście)
Powodzenia
magasaka
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: magasaka »

Tau1615 pisze: czy jestem w stanie się do niej tak przygotować ( i ogólnie ) aby później iść na studia zaoczne AGH Automatyka i robotyka ? Bądź informatyka ?
Informatyka AGH (zaoczne) próg: 2014|625, 2015|700, 2016|771
Podstawę musiałbyś zdać na około 160% + język rozszerzenie ~ 60-70%

Bez rozszerzenie nie ma szans. Z AiR progów nie znalazłem ale w Polsce od wielu lat jest taki boom na ten kierunek, że progi będą wyglądać podobnie.

Maturę piszesz dopiero za dwa lata więc masz ogrom czasu! Polecam zdawać fizykę, bo nie ominie Cię to na studiach. Nawet na informatyce jest na politechnice przez pierwsze dwa semestry. Fizykę najlepiej zdawać nie dla samego wyniku tylko żeby się jej nauczyć. W dwa lata masz do nauki tak naprawdę 4 przedmioty (polski, angielski, matma i fizyka), a w tym czasie na polibudzie (np; AiR) będziesz musiał zaliczyć około 40 przedmiotów! Średnio 9-11 na semestr.

PS: Ty masz 23 miesiące, ja w 3 poprawiłem matmę z 40% (grudzień) na 90% (maj) - podstawa
oraz z 10% (grudzień) na 60% (maj) - rozszerzenie. A uczyłem się od lutego jakieś 7-12 godzin dziennie.

PS2: Na AGH liczy się najlepszy wynik z jednego przedmiotu. Z kolei na reszcie uczelni już z 2 przedmiotów.
Awatar użytkownika
xxDorianxx
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 88 razy

Post autor: xxDorianxx »

magasaka, A uczyłem się od lutego jakieś 7-12 godzin dziennie.
Motywacja widzę ogromna,dowód na to że każdy może
magasaka
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: magasaka »

xxDorianxx pisze: Motywacja widzę ogromna,dowód na to że każdy może
Motywacja to była przez pierwsze kilka dni, później to już był matematyczny flow tak się w to wkrecilem że za każdym rozwiązanym zadaniem chciałem więcej i więcej. Każdy co choć przez chwilę był w takim stanie to wie o czym mówię (np grając w gry).
Co do samej matury to zabrakło mi z miesiąca/dwóch żeby mieć wprawe w rozwiązywaniu matur, bo do samej matury zrobiłem kilka testów. :/
ODPOWIEDZ