PWr czy UWr pod względem informatyki i matematyki
-
karol235
- Użytkownik

- Podziękował: 7 razy
PWr czy UWr pod względem informatyki i matematyki
Cześć, matury minęły, aktualnie trwają wstępne rekrutacje na studia.
Mam taki dylemat. Zamierzam studiować 2 kierunki na raz, informatykę i matematykę. Zastanawiam się pomiędzy informatyką na PWr na WPPT, a informatyką na UWr oraz pomiędzy matematyką na PWr matematyką stosowaną, a matematyką oraz matematyką na UWr.
Proszę o wasze opinie, jeżeli mieliście styczność z tymi kierunkami.
Mam taki dylemat. Zamierzam studiować 2 kierunki na raz, informatykę i matematykę. Zastanawiam się pomiędzy informatyką na PWr na WPPT, a informatyką na UWr oraz pomiędzy matematyką na PWr matematyką stosowaną, a matematyką oraz matematyką na UWr.
Proszę o wasze opinie, jeżeli mieliście styczność z tymi kierunkami.
-
Krodinor
- Użytkownik

Re: PWr czy UWr pod względem informatyki i matematyki
Przede wszystkim zastanów się czy dasz sobie rade na dwóch kierunkach. To niełatwa sprawa, na ogół ludzie studiujący dwa kierunki nie zaczynają ich równocześnie, a dobierają sobie drugi gdy są np. na 3 roku kierunku pierwszego.
A co do samych kierunków, zależy co Cię bardziej interesuje, na politechnice jest bardziej praktyczne podejście, zastosowania, praca z maszynami, na uniwersytecie większy nacisk kładziony jest na teorie.
A co do samych kierunków, zależy co Cię bardziej interesuje, na politechnice jest bardziej praktyczne podejście, zastosowania, praca z maszynami, na uniwersytecie większy nacisk kładziony jest na teorie.
- Premislav
- Użytkownik

- Podziękował: 195 razy
W takiej sytuacji chyba najwygodniej byłoby złożyć papiery na Indywidualne Studia Informatyczno-Matematyczne na UWr - chyba że nie zdawałeś informatyki ani nie jesteś olimpijczykiem, wtedy niekoniecznie się dostaniesz.
PWr to też dobra uczelnia (przynajmniej do wydziału PPT mam szacunek, ale doczytałem że teraz Wydział Matematyki jest oddzielny), ale nie wiem, czy mają jakieś udogodnienia w przypadku studiowania dwóch kierunków (trzeba by zadzwonić do dziekanatu czy coś i spytać albo np. na polwro zobaczyć). A na matematyce stosowanej na PWr to jest trochę mało matematyki jako takiej, patrząc po programie studiów (jeśli już, to zwykła).
Kronidor, to takie stereotypy trochę.
PWr to też dobra uczelnia (przynajmniej do wydziału PPT mam szacunek, ale doczytałem że teraz Wydział Matematyki jest oddzielny), ale nie wiem, czy mają jakieś udogodnienia w przypadku studiowania dwóch kierunków (trzeba by zadzwonić do dziekanatu czy coś i spytać albo np. na polwro zobaczyć). A na matematyce stosowanej na PWr to jest trochę mało matematyki jako takiej, patrząc po programie studiów (jeśli już, to zwykła).
Kronidor, to takie stereotypy trochę.
-
Krodinor
- Użytkownik

Premislav komputer też maszyna a na pewno na takim kierunku jak matematyka na politechnice jest o wiele więcej zajęć przy komputerze niż na uniwersytecie.
-
Krodinor
- Użytkownik

Ale co "jak"? Zależy czego od tych studiów oczekujesz. Zadaj konkretne pytanie to będzie można odpowiedzieć. Skąd ktoś nie wiedząc o Tobie nic ma Ci powiedzieć jaki kierunek powinieneś studiować?
- Premislav
- Użytkownik

Padło pytanie: jak z matematyką na UWr?
Odpowiadam:.
Odpowiadam:
Kod: Zaznacz cały
https://www.youtube.com/watch?v=_jX3qsyIlHc-
Jan Kraszewski
- Administrator

- Podziękował: 6 razy
Ja jestem zadowolony...karol235 pisze:a jak z matematyką na UWr?
JK
-
karol235
- Użytkownik

Matematykiem z prawdziwego zdarzenia nie jestem, nigdy matma nie sprawiała mi problemów, ale też nigdy nie uczyłem jej się na tyle, aby rywalizować w olimpiadach matematycznych. Matematyka miała by być moim narzędziem do realizowania pracy. Jaka to będzie praca? Na razie nie mam zielonego pojęcia, aktualnie informatyka, ale wszystko u mnie może się jeszcze zmienić, dlatego od studiów matematycznych oczekuję tego, że dadzą mi narzędzie do rozwijania się w technicznych kierunkach. Dziedzin matematyki jest wiele, ale gdzie znajdę najbardziej zbliżoną do takiej?
- Premislav
- Użytkownik

Też tak uważam. Jeśli matematyka ma być dla Ciebie narzędziem, to idź lepiej na samą informatykę.
Informatykom przydaje się logika, matematyka dyskretna, gdzieniegdzie też trochę algebry, a analiza (chyba że ktoś zamierza zajmować się złożonością obliczeniową/analizą numeryczną) czy topologia - prawie wcale/wcale.
Informatykom przydaje się logika, matematyka dyskretna, gdzieniegdzie też trochę algebry, a analiza (chyba że ktoś zamierza zajmować się złożonością obliczeniową/analizą numeryczną) czy topologia - prawie wcale/wcale.