Informatyka na AGH IET

Przygotowanie do egzaminu dojrzałości. Zestawy zadań. Wyniki i przebieg rekrutacji na studia.
kubaork
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 1 raz

Informatyka na AGH IET

Post autor: kubaork »

Witam. Chciałbym poprosić o radę. Jestem olimpijczykiem i mam możliwość studiowania na dowolnym kierunku na AGH. Jest jeden problem - matura poszła mi kiepsko. Z matematyki podstawy celuję w >=94%, a z rozszerzenia około 80% (byłoby 10% więcej gdyby nie totalnie głupi błąd w ostatnim zadaniu... ). Więc teoretycznie chyba nie jest to "zły" wynik, ale liczyłem na większy. Może to trochę kwestia stresu i złego samopoczucia - gdyż optymalizację umiałem i nieraz robiłem, a tutaj taki błąd.
Planuję iść na Informatykę na IET - i tutaj mam takie pytanie. Bo z matury nie dostałbym się na ten kierunek (progi 900+ punktów a ja będę mieć 800-850 max). Mam obawy przed tym, czy poradzę sobię z matmy. Jeśli chodzi o programowanie to interesuję się tym od dosyć dawna (i w sumie dlatego mam indeks ) i nie sądzę, żeby przysporzyło wiele problemów na pierwszym roku. Jednak ta matma - analiza itp. Nie wiem jak z przesiewem na takim "wysoko progowanym" kierunku i stąd te obawy. Myślicie że dość intensywna nauka wystarczy, żeby nie było problemów? Są wakacje i mógłbym już zacząć powoli myśleć nad tym. Może polecacie jakieś książki? Może są tu jacyś informatycy na AGH i wiedzą jak wygląda tam sytuacja? A może lepiej wybrać sobie jakiś gorszy kierunek na którym na pewno dam radę?
Awatar użytkownika
leg14
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 154 razy

Informatyka na AGH IET

Post autor: leg14 »

Jestes olimpijczykiem - nabierz troche pewnosci siebie. Ze studiow odpadaja tylko ludzie, ktorzy sie nie ucza, nie trzeba byc Wittenem (ja jestem tego najlepszym przykladem), a tak poza tym 80% to jest przywoity wynik.
paweto
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 11 razy

Re: Informatyka na AGH IET

Post autor: paweto »

A ja mam pytanie trochę od innej strony... nie jestem olimpijczykiem, ani żadnym talentem. Matura podstawowa >94%, rozszerzona >82%. Nie ukrywam, że do matury się uczyłem, wiadomo bez jakiegoś popadania w skrajności, ale sumiennie się uczyłem i mam nadzieję, że się wyuczyłem. Czy w razie dostania się na jedną z "elitarnych" informatyk na AGH, mam szanse systematyczną nauką osiągnąć bardzo dobre wyniki i ukończyć te studia? Zaznaczę też, że nie jestem jakimś idiotą, matematykę rozumiem i lubię ale nie jestem jakoś specjalnie utalentowany, w sensie nauki ponad program, olimpiady, etc.
entomonolog
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 12 razy

Post autor: entomonolog »

Studia są dla ludzi wytrwałych. Na innych uczelniach wymagają więcej na drugich mniej. Pic polega na tym, że jak odpuścisz naukę, bo stwierdzisz, że nie może Cię zabraknąć "na dzisiejszej imprezie"
- Może być ciężko.
Baguette
Użytkownik
Użytkownik

Informatyka na AGH IET

Post autor: Baguette »

Systematyczna i intensywna nauka z pewnością wam zagwarantuje utrzymanie na kierunku, moim zdaniem nie ma w Polsce takiego kierunku na którym systematyczność i intensywność nie zagwarantuje utrzymania (jest to wyłącznie moje zdanie). Jakiś tam przesiew u nas niby jest, ale z reguły odpadają osoby, które mówiąc kolokwialnie "polecą w melanż" i nie będą robić na studiach absolutnie nic. Oczywiście ja wam utrzymania nie gwarantuję - jednakże utrzymanie się tutaj nie jest jakimś wybitnym osiągnięciem. Co do matury - matematyka licealna różni się od tej na uczelniach wyższych, wysoki wynik nie gwarantuje spokoju na studiach (chociaż najczęściej dla tych z wysokim wynikiem matematyka przychodzi z łatwością), tak samo niski wynik nie gwarantuje problemów z przedmiotem. Odnośnie poziomu matematyki - zdecydowanie nie jest on olimpijski, około 180 osób po I roku się z reguły na kierunku utrzymuje (na 250 przyjętych).
Co do nadrabiania materiału - wg mnie nie warto, lepiej się uczyć idąc równo z wykładami, gdyż do egzaminu i zajęć i tak będziesz musiał sobie przypominać materiał - zrób sobie odpoczynek od nauki podczas tych wakacji i rozpocznij nowy rok akademicki wypoczęty i wyluzowany.
Awatar użytkownika
k221
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 22 razy

Post autor: k221 »

Chłopie trochę więcej pewności siebie, ja też "zawaliłem" maturę - z rozszerzenia pomiędzy 80% - 87% zależy od klucza, powinno być 100% ale cóż, zdarza się, ale studiami się nie przejmuję bo po co, nie mówię że trzeba olewać, bo nie, ale spokojni i szczęśliwi ludzie żyją dłużej (dzisiaj na polskim ustnym mówiłem o szczęściu, heh...) - to nie UW JSIM czy inna zabawka dla koksów z OM, to normalne studia gdzie trzeba się przykładać i pracować w miarę systematycznie, ale wciąż są dla ludzi, a jak masz obawy jak to będzie to masz cztery miesiące wakacji - weź jakąś książkę ze studiów, czy skorzystaj z zasobów internetu i zasuwaj (tylko bez przesady, to w końcu wakacje), jeśli ma ci to pomóc, odstresować to jak najbardziej możesz zacząć robić materiał już teraz, wybór należy do ciebie, ale pamiętaj o odpoczynku, a pójście na gorszy kierunek to według mniej najgorsza rzecz jaką można zrobić, bo po co marnować tam swój czas jak się okaże że za wolno czy zbyt banalne rzeczy tam robią, lepiej w drugą stronę, z tak "zawaloną" maturą spokojnie będzesz mógł się przenieść na inny wydział jak nie pyknie, więc dlaczego by nie spróbować
kubaork
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 1 raz

Post autor: kubaork »

Dziękuję wam bardzo za pomoc! Dodaliście mi trochę pewności siebie. Czyli na studiach najważniejsze będzie dobrze zarządzać swoim czasem - bo jak wiele osób mówi - to najlepszy okres w życiu!
ODPOWIEDZ