rekrutacja na AGH
rekrutacja na AGH
Witam wszystkich, jestem tegoroczną maturzystką i wczoraj pisałam matematykę rozszerzoną-zrobiłam kilka głupich błędów i w najlepszym wypadku będę mieć 80 procent ale przypuszczam,że raczej będzie tylko 78. Z podstawowej matematyki będę mieć chyba 94 procent. Doliczając angielski moje punkty rekrutacyjne na AGH wynosiłyby ok. 840-850 pkt, co mnie nie zadowala,ponieważ chciałabym studiować informatykę stosowaną na wydziale fizyki i obawiam się,że moje wyniki na to nie pozwolą, ponieważ w tym roku matematyka była stosunkowo prosta (poza zadaniem ze stereometrii, wiec wyniki innych mogą być wysokie), podobnie jest z angielskim. Do tego dowiedziałam się od kolegi,który jest laureatem Olimpiady o Diamentowy Indeks AGH ,że w tym roku uczelnia przyjmuje wszystkich laureatów dowolnego stopnia na każdy kierunek, a do tej pory nigdy tak nie było i dlatego uważam,że tegoroczne progi mogą bardzo wzrosnąć,więc może mi braknąć punktów na tą infę. Czy ktoś się orientuje jak to jest z tym AGH, bo może zwiekszyli limity miejsc i stąd zmiana sposobu rekrutacji laureatów? Byłabym wdzięczna za wszelkie informacje, bo jak narazie czuje się załamana, że przez głupie błędy mogę nie dostać się na wymarzone studia.
- k221
- Użytkownik

- Podziękował: 22 razy
Re: rekrutacja na AGH
To może Cię pocieszę bo z tym kolegą i przyjmowaniem to nie jest tak do końca. Wszystkie stopnie laureata zawsze dawały wejście na wydział fizyki i wszystkie inne wydziały oprócz WIET (tam trzeba było mieć II lub I stopień). W tym roku to ujednolicili i wszystkie stopnie dają wejście wszędzie, co w praktyce oznacza tylko tyle że także na WIET, więc jak już ma gdzieś być tłoczno to tam. Z drugiej jednak strony (żeby nie było zbyt wesoło) laureatów w tym roku jest znacznie więcej niż rok temu (co roku liczba się zwiększa). A co do punktów to zawsze jest rekrutacja uzupełniająca z niższymi progami bo patrząc na historię to jesteś na progu. I nie wiem jak liczyłeś, bo jak masz 80% z rozszerzenia to dają Ci 100 punktów za podstawę (chociaż to nie jest potwierdzone info - są dwa sposoby liczenia na stronie i nie jest do koca uszczegółowione jak który wybierają, ale zwykle na innych uczelniach jest tak, że liczą wszystkimi możliwymi sposobami i wybierają najwyższy wynik, to się jeszcze możesz dopytać).
Ostatnio zmieniony 10 maja 2017, o 19:44 przez k221, łącznie zmieniany 1 raz.
- NogaWeza
- Użytkownik

- Podziękował: 147 razy
Po pierwszej turze rekrutacji stanie się jasne, czy się dostaniesz czy nie. Co z tego, że na mechatronikę jest 8 osób na miejsce, skoro po pierwszej turze 80% miejsc nadal jest wolnych? Zdarza się i to nierzadko, że ludzie wybierają dany kierunek jako drugi lub trzeci, a potem wcale na niego nie idą. Często przez to po pierwszej turze rekrutacji próg jest 850, a żeby dostać się na drugiej lub trzeciej turze wystarczy z 600.
800 punktów to przyzwoity wynik, a o "olimpijczyków" bym się nie obawiał, bo Ci zapewne pójdą na elektryczny albo IEiT.
800 punktów to przyzwoity wynik, a o "olimpijczyków" bym się nie obawiał, bo Ci zapewne pójdą na elektryczny albo IEiT.
dlaczego tak jest z tą mechatroniką? 8 osób to bardzo dużo, rozumiem że ktoś mógł wybrać kierunek jako 2 lub 3 ale to i tak jest dziwne-- 10 maja 2017, o 19:48 --Trzeba też wziąć pod uwagę to,że wczorajszą matmę można było bez większego przygotowania napisać na ponad 70 procent jeśli ktoś miał szczęście i do tego jak z podstawy miał prawie maxa i dobrze napisany angielski to i tak takie osoby będą mieć więcej punktów niż ja, a raczej nie będzie ich mało
- miki999
- Użytkownik

- Podziękował: 36 razy
Co roku wszyscy tak pisząTrzeba też wziąć pod uwagę to,że wczorajszą matmę można było bez większego przygotowania napisać na ponad 70 procent jeśli ktoś miał szczęście i do tego jak z podstawy miał prawie maxa i dobrze napisany angielski to i tak takie osoby będą mieć więcej punktów niż ja, a raczej nie będzie ich mało
Ale jednak liczba laureatów w tym roku też zrobi swoje, niby jest niż demograficzny ale nie oznacza on koniecznie, że mniej osób pójdzie na AGH niż rok temu. Wiecie czy progi podane na AGH dotyczą pierwszej czy drugiej rekrutacji. I co gdybym się nie dostała w pierwszej turze na wydział fizyki, a dostała na inny kierunek to mogę wziąć udział w drugiej rekrutacji?
- NogaWeza
- Użytkownik

- Podziękował: 147 razy
Tak. Po pierwszej turze musisz się zadeklarować czy idziesz na któryś z kierunków, na który się dostałaś, czy kontynuujesz rekrutację. Tak przynajmniej było 2 lata temu.
Co do tych progów to nie jestem pewien. Spróbuj się zapytać jakichś studentów tego kierunku, którzy brali udział w rekrutacji rok temu. Znajdź ich grupkę na facebooku i zapytaj, czy coś, bo tutaj raczej nikt Ci z tym nie pomoże.
EDIT: Rekrutowałem się w 2015 i na AiR rzekomo był próg 918, a kolega z liceum dostał się w drugiej turze mając lekko poniżej 900, więc nie jestem pewien jakie oni te progi podali w tej tabelce. Zapytanie ludzi z pierwszego roku jest chyba najlepszym pomysłem.
Co do tych progów to nie jestem pewien. Spróbuj się zapytać jakichś studentów tego kierunku, którzy brali udział w rekrutacji rok temu. Znajdź ich grupkę na facebooku i zapytaj, czy coś, bo tutaj raczej nikt Ci z tym nie pomoże.
EDIT: Rekrutowałem się w 2015 i na AiR rzekomo był próg 918, a kolega z liceum dostał się w drugiej turze mając lekko poniżej 900, więc nie jestem pewien jakie oni te progi podali w tej tabelce. Zapytanie ludzi z pierwszego roku jest chyba najlepszym pomysłem.
Tylko że to jest duże ryzyko,bo co jeśli się okaże,że w drugiej też się nie dostanę?
OK, ale jeśli coś takiego by miało miejsce to jest szansa,że można złożyć papiery na inny kierunek na ktorym sa wolne miejsca?A tak w ogóle to czytałam o inżynierii obliczeniowej i wygląda to na ciekawy kierunek? Wiecie coś o tym?
Witam,jestem szczęsliwa,bo udało mi się zdobyć 894pkt rekrutacyjne na AGH.Myslicie,że tegoroczne progi mogą tak wzrosnąć,że braknie mi punktów na Informatykę Stosowaną na Wydziale Fizyki?
- edward1337
- Użytkownik

- Podziękował: 14 razy
Na pewno się dostaniesz. Gorzej się tam utrzymać . Dobrze się zastanów czy chcesz walczyć z tą fizyką bo jest ona tam stosunkowo trudna. Sam tam nie studiuje ale kolega dużo mi opowiadał.